În contextul locului de joacă, unde copiii interacționează, învață și își testează limitele sociale, apariția comportamentelor agresive nu este ceva neobișnuit. Mulți părinți se confruntă cu situații în care copilul lor devine agresiv sau este victima agresiunii altor copii. Însă, abordarea corectă a acestor situații este esențială pentru a-i învăța pe copii să gestioneze conflictele într-un mod sănătos.
Urania Cremene, unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting din România, propune un instrument eficient care poate dezarma comportamentele agresive ale copiilor.
Cunoscută pentru expertiza sa în parenting, Urania Cremene sugerează o abordare neconvențională, dar eficientă: autoironia. Potrivit acesteia, acest instrument poate dezarma comportamentele agresive și poate transforma conflictele în oportunități de învățare.
”De când este mic, de când copiii îl împing în parc sau îi smulge o jucărie din mână, îl înveți să spună, stând cu spatele drept, demn: Mie nu îmi place acest comportament! Dacă alegi să te mai comporți așa, eu aleg să plec de lângă tine. Mie nu îmi plac oamenii care se comportă așa cu mine. Și în momentul în care un copil învață să spună asta, este fabulos. Pe de o parte pentru că știe să pună o limită sănătoasă, iar asta dezarmează.
Fotografie de la Anastasia Shuraeva/ Pexels
Doi: el nu răspunde cu aceeași monedă. Nu dă înapoi, nu face mișto, nu atacă, nu jignește, este demn și elegant. Trei: îi dai șansa acelui copil să întoarcă el spatele. Adică: Eu aleg să nu stau lângă tine, nu ești tu cel care mă respinge. Ești sigur că vrei asta? Și în momentul în care îi dai unui copil un astfel de instrument, o astfel de tehnică, e super valoros pentru că încet-încet învață să se înconjoare de oameni care îl respectă.
Asta vrem de la prietenii noștri până la urmă. În plus poate învăța, și cred că ajută pe toată lumea asta, să răspundă la miștouri cu autoironie. În momentul în care ești autoironic, ceilalți sunt dezarmați pentru că cei care jignesc vor să vadă suferință, retragere, plângere, că altfel de ce ar mai lovi? De exemplu:
- Ești îmbrăcat aiurea!
- Da, astăzi nu mi-a ieșit foarte bine combinația, dar nu mă deranjează.
Știi, când răspunzi la modul acesta ceilalți sunt dezarmați și în felul acesta ne adunăm în jurul nostru oameni care ne apreciază așa cum suntem”, a sfătuit Urania Cremene, expert în parenting.
Autoironia este o formă de umor prin care o persoană face remarci amuzante despre propria persoană. Atunci când un copil folosește autoironia într-o situație conflictuală, el poate deflecta agresiunea celuilalt copil.
În loc să răspundă agresiv la o provocare, copilul poate răspunde cu o glumă care minimalizează tensiunea, detensionând astfel situația. Urania Cremene subliniază că acest mod de reacție surprinde copilul agresiv, dezamorsând potențiala escaladare a conflictului.
De asemenea, este important de știut că prin autoironie, copilul agresat arată că este suficient de sigur pe sine încât să nu ia în serios provocările celorlalți. Acest lucru poate diminua dorința agresorului de a continua, deoarece nu mai găsește teren fertil pentru conflict. Astfel, în loc să fie văzut ca o „victimă”, copilul devine un model de calm și control, ceea ce îi poate face pe ceilalți copii să se simtă mai puțin amenințați și, implicit, mai puțin agresivi.
Copiii învață cel mai bine prin imitație. Părinții care folosesc autoironia în mod regulat le arată copiilor cum să facă față situațiilor dificile cu umor și echilibru.
Dacă un părinte face o glumă autoironică atunci când greșește ceva minor, copilul va învăța că a face greșeli este normal și nu trebuie să fie un motiv de tensiune.
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Părinții pot încuraja copiii să vadă partea amuzantă a situațiilor în care se află. Este important ca umorul să fie blând și să nu rănească sentimentele altora. În acest fel, copiii învață să folosească umorul pentru a construi, nu pentru a distruge.
Părinții pot exersa cu copiii diferite scenarii de la locul de joacă în care aceștia pot folosi autoironia. De exemplu, dacă un alt copil face o remarcă răutăcioasă, copilul poate răspunde cu o glumă despre sine, arătând că nu este afectat de comentariu.
În fața provocărilor sociale de la locul de joacă, autoironia poate fi un instrument surprinzător de eficient pentru a gestiona agresivitatea.
În loc să răspundă cu furie sau frică, copiii pot învăța să folosească umorul pentru a dezamorsa conflictele și pentru a construi relații mai puternice și mai sănătoase cu cei din jur.
Urania Cremene subliniază importanța acestui mod de a transforma o situație potențial negativă într-o oportunitate de învățare și dezvoltare emoțională.
În definitiv, autoironia nu doar că dezarmează agresivitatea, dar și construiește încredere și empatie, calități esențiale pentru un copil echilibrat și fericit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.