Copii intoxicați după ce au mâncat ciuperci. Cum ne ferim de pericolul din pădure

Data publicării:
Copii intoxicați după ce au mâncat ciuperci. Cum ne ferim de pericolul din pădure / FOTO: freepik.com@ ASphotofamily
EXCLUSIV
Copii intoxicați după ce au mâncat ciuperci. Cum ne ferim de pericolul din pădure / FOTO: freepik.com@ ASphotofamily

Cinci copii din Botoșani au ajuns, joi, la Urgenţe după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.



Cazul s-a întâmplat într-o comună din județul Botoșani. Cei cinci copii au ajuns la Urgențe după ce au mâncat ciuperci culese din pădure, gătite de părinți.

„Prezentau dureri abdominale cu vărsături. Li s-au recoltat analize de laborator, tratament și au fost internați pentru supraveghere și tratament de specialitate”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean „Mavromati”, pentru Părinți și Pitici.

Tot joi la Urgențe au ajuns și doi adulți, din aceeași cauză.

„De la Darabani au fost preluați încă doi adulți cu intoxicație ciuperci.

Este vorba despre doi soți, de 35 și 32 de ani. Erau conștienți, prezentau dureri de burtă și vărsături. Au fost stabilizați și aduși la urgențe”, a transmis medic primar Liviu Stan, coordonator în cadrul dispeceratului SJA SMURD.

Recomandări de la medici

Medicii recomandă ca în această perioadă botoşănenii să fie atenţi la ciupercile pe care le cumpără de la alte persoane sau la speciile pe car le culeg din pădure.

În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numărul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători.

Printre simptomele intoxicației cu ciuperci întâlnim hipotensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, abundență salivației, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede, grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie apare comă și apoi decesul persoanei în cauza.

În cazul ciupercilor cu perioadă de incubație scurtă se provoacă vărsătura (cu apa caldă și sărată), se fac spălături gastrice (prin aspirarea conținutului gastric), purgative saline, atropină, cărbune activat.

În cazul intoxicației cu acest tip de ciuperci se mai poate administra tanin și cafea tare pentru insolubilizarea toxicului din tubul digestiv. Utilă este și administrarea de diuretice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel