Copii perfecți, copii nefericiți. Consecințele de a cere prea mult de la micuții tăi: „Mulți părinți nu realizează că le răpesc cea mai frumoasă perioadă din viață: copilăria!”

Data publicării:
Copii perfecți, copii nefericiți. Consecințele de a cere prea mult de la micuții tăi: „Mulți părinți nu realizează că le răpesc cea mai frumoasă perioadă din viață: copilăria!” / FOTO: freepik.com @ prostock-studio
Copii perfecți, copii nefericiți. Consecințele de a cere prea mult de la micuții tăi: „Mulți părinți nu realizează că le răpesc cea mai frumoasă perioadă din viață: copilăria!” / FOTO: freepik.com @ prostock-studio

Trăim într-o societate în continuă evoluție, în care competitivitatea și perfecționismul au devenit trăsături esențiale pentru atingerea succesului. Prin urmare, nu este surprinzător că mulți părinți își doresc să-și pregătească copiii încă de la o vârstă fragedă, pentru ca aceștia să dobândească cunoștințele și abilitățile necesare unei cariere de succes. 



Astfel, nu doar că îi înscriu la diverse activități extracurriculare pentru a le completa educația, dar îi și încurajează să obțină rezultate mai bune și să aibă un comportament exemplar.

Totuși, problema apare atunci când se pune o presiune inutilă asupra copiilor, iar greșelile, odihna și distracția nu mai au loc în viețile lor.

Citește și Linii roșii în educația timpurie: Ce NU ar trebui părinții să facă niciodată? Experți: „Slăbesc și distrug legăturile emoționale!”

Consecințele de a cere prea mult de la copiii tăi

Creșterea sub presiunea cerințelor și așteptărilor excesive poate determina copiii să manifeste un comportament exemplar, să obțină rezultate academice bune și să dea dovadă de o mai mare maturitate.

Totuși, acest exces de presiune îi face să crească prea repede, fără a avea timp să exploreze mediul în care trăiesc, să descopere ce le place cu adevărat sau să-și dezvolte identitatea, notează etapainfantil.com.

Pe termen lung, solicitarea excesivă de la copii poate fi contraproductivă, deoarece:

SURSA FOTO: freepik.com @dikushin

Le limitează independența și autonomia

Atunci când copiii sunt supuși presiunii și așteptărilor din partea părinților, se obișnuiesc să facă doar ce li se spune și își pierd capacitatea de a decide pentru ei înșiși.

Problema este că, nepermițându-le libertatea de a lua decizii, nu doar că le este restrânsă autonomia, dar li se fură și spontaneitatea, transformându-i în persoane dependente de alții, care caută constant aprobarea externă pentru a se simți încrezători și siguri pe ei.

Le afectează motivația intrinsecă

Creșterea sub un nivel prea ridicat de pretenții îi face pe copii să se concentreze mai mult pe rezultate decât pe bucuria de a învăța și de a se bucura de fiecare mică realizare.

Pe termen lung, această atitudine le poate răpi motivația intrinsecă de a descoperi independent lumea din jurul lor și de a-și urma propriile vise, afectându-le capacitatea de a se bucura de momentul prezent și de parcursul către obiectivele lor.

Îi încurajează să se teamă de eșec

Așteptările ca cei mici să fie „perfecți” nu doar că pun o presiune enormă asupra lor, dar le pot insufla și teama de eșec. De teamă să nu-și dezamăgească părinții, copiii pot ajunge să aleagă doar acele activități pe care le stăpânesc deja, evitând provocările noi de teama greșelilor.

Aceasta poate duce la stagnare în viața lor viitoare și la incapacitatea de a-și asuma riscuri pentru a-și continua dezvoltarea.

Le afectează stima de sine

Așteptările sau cerințele excesive pot avea un impact negativ asupra stimei de sine a copiilor. Aceștia pot deveni perfecționiști, crezând că ceea ce fac nu este niciodată suficient.

Cea mai mică greșeală sau critică poate afecta grav stima lor de sine. Pe termen lung, ei riscă să devină adulți nesiguri, care simt că nu sunt suficient de buni și care trăiesc mereu dependenți de opiniile celorlalți.

Îi împiedică să se bucure de copilărie

Mulți părinți care cer prea mult de la copiii lor nu realizează că, prin această atitudine, le răpesc una dintre cele mai frumoase perioade din viață: copilăria.

Expunerea copiilor la o presiune mare, cu scopul de a-i face „perfecți”, nu doar că le reduce timpul pentru joacă și distracție, sub povara responsabilităților, dar îi împiedică și să facă greșeli, să-și lase imaginația liberă sau să petreacă timp cu alți copii de vârsta lor.

Ce pot face părinții pentru a încuraja dezvoltarea copiilor fără a pune prea multă presiune asupra lor?

Majoritatea părinților își doresc ce este mai bun pentru copiii lor, motiv pentru care sunt preocupați de educația și pregătirea lor pentru viitor. Acest lucru este complet de înțeles.

Totuși, este important să ne amintim că, deși pregătirea copiilor pentru viitor este necesară dacă dorim să devină adulți de succes, la fel de important este să le permitem să se bucure de fiecare etapă a vieții fără a le cere mai mult decât pot oferi.

La finalul zilei, a avea copii fericiți este mai important decât a avea copii perfecți.

Evident, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la preocuparea pentru educația și creșterea lor, ci că ar trebui să eviți să le impui standarde imposibile și să înveți să adaptezi cerințele în funcție de etapa lor de dezvoltare.

SURSA FOTO: freepik.com @ri-in

Iată câteva recomandări care te pot ajuta zi de zi:

Permite-le copiilor să învețe în propriul lor ritm

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, care îi permite să învețe în funcție de capacitățile sale. Respectarea acestui ritm și cererea de la copil doar a ceea ce poate realiza, nici mai mult, nici mai puțin, este o modalitate excelentă de a-l încuraja să crească și să se dezvolte ca persoană, fără a pune presiune excesivă asupra lui.

Cum te poți adapta la ritmul copilului tău? Ideal ar fi să începi cu provocări simple, pe care le poate realiza ușor, pentru a-i crește încrederea, urmând să crești dificultatea pe măsură ce își dezvoltă abilitățile.

Încurajează copiii să facă greșeli

Copilăria este o etapă de învățare, în care copiii își descoperă mediul, își dezvoltă abilitățile și, inevitabil, fac și greșeli. Spre deosebire de ceea ce consideră mulți părinți, aceste greșeli nu sunt neapărat negative, ci reprezintă oportunități de învățare și de îmbunătățire.

De aceea, este important să îi încurajăm să facă greșeli, deoarece aceasta înseamnă că au curajul să experimenteze, să încerce lucruri noi și să își testeze abilitățile.

Oferă-le instrumente pentru a face față eșecului

Mai devreme sau mai târziu, copiii vor trebui să se confrunte cu eșecul. Așadar, nu este suficient doar să le arătăm o perspectivă optimistă asupra eșecului, ci și să le oferim instrumente pentru a face față acestei experiențe.

Copiii trebuie să știe că eșecul nu înseamnă doar o nereușită, ci poate fi o oportunitate de a învăța din greșeli și de a crește ca oameni. În același timp, trebuie să aibă resurse emoționale și cognitive pentru a gestiona nesiguranța pe care o aduce eșecul.

Sărbătorește nu doar rezultatele, ci și efortul

Suntem obișnuiți să celebrăm succesele copiilor noștri – fie că este vorba de o performanță școlară remarcabilă sau de un gol marcat într-un meci – dar rareori sărbătorim efortul din spatele fiecărui succes.

Cu toate acestea, recunoașterea efortului și angajamentului este o modalitate importantă de a-i învăța pe copii să se bucure de proces și de a-i încuraja să fie prezenți în fiecare pas care îi duce către obiectivele lor.

Motivați-i să-și urmeze visurile

A oferi copiilor libertatea de a-și urma visurile și de a-și stabili propriile obiective este cel mai bun mod de a-i pregăti pentru viitor și de a alimenta motivația intrinsecă.

Astfel, nu doar că vor învăța să ia propriile decizii, dar vor dobândi și abilitatea de a-și controla viața pentru a realiza ceea ce își doresc cu adevărat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel