Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, solicită Guvernului suedez o "reacţie foarte rapidă", pentru a da curs solicitărilor "absolut îndreptăţite de a stopa detenţia absolut ilegală şi abuzivă" a două minore cu cetăţenie română, ai căror părinţi locuiesc în Suedia.
"Facem un apel la raţionalitate şi la reacţie foarte rapidă din partea Guvernului suedez, pentru a da curs solicitărilor absolut îndreptăţite de a stopa situaţia acestor fete. Este absolut inacceptabil ce se întâmplă, când o fetiţă de 12 ani ajunge să folosească otravă, ajunge să-şi dorească să-şi pună ştreangul de gât, ajunge să folosească tablă, să-şi taie venele de la mână sau ajunge să ia cuţitul este o chestiune inacceptabilă care nu credeam că se poate întâmpla într-un stat democratic aşa cum este Suedia.
Aşteptăm un răspuns foarte rapid din partea statului suedez", a precizat luni Corlăţean, la o conferinţă de presă comună cu deputatul Ben - Oni Ardelean, având ca temă cazul unei familii de români care locuieşte în Suedia cu cele două fiice, Sara şi Diana, care "au fost luate abuziv" de către asistența socială din comunitatea suedeză în care această familie locuieşte, potrivit Agerpres.
Corlăţean cere, de asemenea, Guvernului suedez să asigure respectarea cu stricteţe a angajamentelor internaţionale ale Suediei şi relaţiile foarte bune de natură politică cu statul român şi să repatrieze imediat cele două fete, "care sunt deţinute ilegal".
"Solicităm Guvernului suedez, pentru că tratatele internaţionale sunt aplicate de guverne, nu de servicii de asistenţă socială, să asigure respectarea cu stricteţe a angajamentelor internaţionale ale Suediei şi relaţiile foarte bune de natură politică cu statul român, să dea curs solicitărilor statului român de repatriere imediată a propriilor noştri cetăţeni care sunt deţinuţi împotriva voinţei statului de cetăţenie şi împotriva voinţei părinţilor. Soluţiile anterioare propuse prin intermediul Ambasadei României la Stockholm, acela de înapoiere a copiilor în formatul familiei extinse, lărgite, Convenţia ONU prevede această posibilitate (...). Cetăţenii noştri, deţinuţi ilegal, trebuie repatriaţi. Avem o colaborare foarte bună cu instituţiile guvernamentale româneşti. Solicităm Guvernului României să rămână în continuare foarte angajat şi împreună să facem toate demersurile care se impun. Suntem pregătiţi pentru o misiune la Stockholm, o misiune politică, împreună cu partenerii guvernamentali cu care noi am ţinut legătura din Guvernul României", a completat Corlăţean.
”Familia Samson, Daniel şi Bianca, cu cele două fiice, Sara şi Diana, la sfârşitul lunii decembrie 2022, au intrat într-o situaţie care a marcat şi marchează această familie de o manieră îngrozitoare. La 2 decembrie, asistenta socială dintr-o comună din regiunea Skone din Suedia intervine şi ridică de la şcoală cele două fete, Sara şi Diana. Sara, la 11 ani neîmpliniţi, Diana, 10 ani. De la acel moment, familia trăieşte o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situaţia. Într-o discuţie în familie, fetiţa cea mare, Sara, solicită imperativ părinţilor să i se cumpere un machiaj şi un smartphone.
Părinţii răspund: eşti prea copil şi eşti foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj, ţi-am luat un laptop, cu acesta ai internet şi la şcoală şi acasă, ai tot ceea ce îţi trebuie, ştiind că la şcoală fetele spuseseră - copiii folosesc smartphone-ul inclusiv pentru a accesa site-uri pornografice.
Atunci, în mod firesc, părinţii, care sunt crescuţi în familia creştină, au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a ameninţat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune la şcoală faptul că ei suferă de acte de violenţă în familie. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Asistenta socială, fără niciun fel de verificare, vine şi ridică fetele. Cealaltă fată, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, că nu este vorba despre niciun fel de abuz.
Cealaltă fată, care iniţial a făcut această declaraţie falsă, după două - trei zile realizează că situaţia este foarte delicată şi spune foarte clar asistentei sociale şi Poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei, căreia părinţii, dintr-un motiv sau altul, nu i-au dat curs în acel moment.
Poliţia face o investigaţie şi într-o lună, maximum două, închid acest caz, pentru că evident nu au existat astfel de probe, moment din care practic dispare orice fel de raţiune pentru ca fetele să fie deţinute în continuare de către asistenţa socială", a relatat Corlăţean.
Acesta a adăugat că acţiunea de separare a fetelor se desfăşoară "într-un ritm accelerat", iar părinţilor le este interzisă revederea cu ele, fapte "ce încalcă" convenţiile internaţionale în materie.
"Această acţiune de separare a fetelor se desfăşoară de atunci într-un ritm accelerat, părinţilor le este interzisă revederea cu fetele, cel mult o oră pe lună, ulterior, o oră la şase săptămâni. Fetele sunt separate, încălcarea convenţiilor internaţionale în materie, Convenţia privind drepturile copilului, care stabileşte foarte clar, fraţii, surorile trebuie să rămână împreună, sunt trimişi în familii de încredinţare diferite. În clipa de faţă s-a ajuns la a patra familie de încredinţare pentru fiecare copil în parte, cu nişte abuzuri de natură psihică asupra copiilor, cu lucruri pe care fetele le mărturisesc şi care le-a determinat, în special pe Sara, să recurgă la nişte gesturi necugetate până la urmă.
Acum două săptămâni, a fost înregistrată cea de-a cincea tentativă de sinucidere a Sarei. Până acum, a folosit otravă, pastile, a încercat să se spânzure, a folosit o tablă cu care a încercat să-şi taie venele de la mână şi ultima oară a folosit un cuţit, a fost oprită de familia de încredinţare, a fost sesizată Poliţia, dusă din nou la serviciul de psihiatrie. Sara este supusă, de altfel, unui tratament greşit, cu pastile psihotrope, a ajuns la 96 de kilograme la vârsta de 12 ani şi este o fată care spune permanent: vreau la părinţi înapoi", a susţinut senatorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.