Copii uitați în mașină: Ce este amnezia disociativă și care sunt cauzele

Data publicării:
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Cu siguranță ați auzit despre cazurile teribil de șocante în care copiii au fost uitați în mașini de către părinții lor și cu siguranță v-ați întrebat cum este posibil să îți uiți propriul copil în mașină. Haideți să descoperim mai jos explicațiile unor specialiști.



Complexul de simptome de la originea a astfel de cazuri este definit ca „sindromul bebelușului uitat”, tulburare care se leagă de un tip de amnezie definită „amnezie disociativă” și care implică incapacitatea de a-și aminti informații relevante. Detalii care cu siguranță nu ar fi trecute cu vederea într-o stare psiho-fizică obișnuită. 

Paolo Bersani, un psiholog din Italia, a explicat în detaliu ce este amnezia disociativă, care pot fi cauzele și ce mijloace sunt utile pentru evitarea situațiilor ireparabile.

Ce este mai exact „sindromul copilului uitat”?

„Este o specificitate a amneziei disociative, un tip de amnezie care este clasificată de manualele de statistică și diagnosticare a tulburărilor mintale și de manualul de referință al OMS, folosit și de Serviciul Național de Sănătate, ca o pierdere a memoriei legată de evenimente importante recente. Nu se datorează unei cauze organice și este mai marcată decât o labilitate mnemonică clasică, sau mai degrabă o posibilă slăbiciune a memoriei. Știri precum cea petrecută ieri la Roma sunt urmărite până la amnezia disociativă”, a declarat psihologul italian, potrivit Today.

Care este cauza acestui tip de amnezie?

"Stresul, mai presus de toate. Astăzi societatea este caracterizată de vârfuri atât de mari de stres, încât este greu de observat cât de mult suntem afectați de ele", a explicat medicul psiholog.

Care sunt semnele de avertizare care indică faptul că a fost depășit un anumit prag de stres?

„Cele care apar în literatura de specialitate ca fiind asociate cu amnezia disociativă sunt dificultăți de concentrare în timpul activităților zilnice; somn perturbat, neregulat sau discontinuu; iritabilitate ușoară care duce la a fi mai sensibil; automatism care duce la efectuarea acțiunilor fără a se gândi, fără a fi pe deplin conștient. a ceea ce faci”, a mai adăugat specialistul.

Ce să faci când îți dai seama că a fost depășită limita de stres?

„Între timp, conștientizarea este crucială. Este bine de știut că sunt identificate trei stări de stres: prima fază este cea de alarmă în care sunt deranjat de un eveniment; a doua, cea mai greu de identificat, este cea a rezistenței la stres sau adaptare, atunci când ești într-un asemenea flux încât nu mai percepi semnale îngrijorătoare. În această stare te trezești copleșit de sonerii de alarmă atât de numeroase încât nu mai ești în stare să le identifici și să-ți regăsești echilibrul. Ultima fază a stresului, este epuizarea, când corpul începe să ne comunice ceva și atunci este clar că trebuie să ne oprim. Cunoașterea acestui tipar ne poate ajuta deja să înțelegem cum funcționam atunci când suntem stresați”, a declarat Paolo Bersani.

 Există măsuri de precauție care pot fi luate pentru a evita consecințe ca acestea?

„În cazul părinților cu copii mici, sfatul este să vorbești cu ei în mașină fără distragerea atenției, pentru a include copilul în viața de zi cu zi, alcătuită tot din călătorii cu mașina. Atunci un alt truc este să pui poate geanta sau PC-ul de pe bancheta din spate lângă copil, astfel încât automatismul de preluare a obiectelor esențiale induce să conștientizezi realitatea. Un alt obicei util este să așezi pe scaunul pasagerului diverse obiecte ale copilului precum scutece, biberoane etc... Sunt mici gesturi care facilitează rememorarea și activează memoria până în acel moment în vârtejul automatismului. Ar trebui exploatate și tehnologiile de care dispunem,ca un memento pe telefonul tău mobil care ne amintește de angajamentul de a duce copilul la școală sau la bunici”, a sfătuit psihologul Paolo Bersani.  

Cum te descurci cu o pierdere atât de dramatică? 

”Literatura ne spune că în cazurile de amnezie disociativă este important să se întreprindă un curs de psihoterapie care să ajute să facă față situației și, de asemenea, să investigheze modul în care a fost trăită viața până în acel moment. Confruntarea cu sănătatea mintală, prevenirea situațiilor extreme este încă fundamentală: campaniile pe rețelele sociale și la televizor sunt cruciale pentru cunoașterea și dobândirea de conștientizare. Într-o societate în care sunt din ce în ce mai puțin conștienți de ceea ce ni se întâmplă pentru că suntem cu toții în flux, constant hiperconectați, oprindu-ne o clipă să înțelegem ce ni se întâmplă nu poate decât să ne facă bine”, a concluzionat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social
Tagurile articolului: amnezie copii masina





pixel