Copiii care petrec mai mult timp în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta miopie

Data publicării:
Copiii care petrec mai mult timp în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta miopie / FOTO: Freepik.com@ pressfoto
Copiii care petrec mai mult timp în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta miopie / FOTO: Freepik.com@ pressfoto

Miopia este o afecțiune vizuală care provoacă dificultăți în a focaliza obiectele aflate la distanță, din cauza unei erori de refracție a luminii în interiorul ochiului.



În Spania, tot mai mulți copii vizitează oftalmologul la vârste tot mai fragede din cauza problemelor de vedere, iar conform Barometrului Miopiei Infantile, 20% dintre copii suferă de această afecțiune, pe care experții deja o consideră „epidemia secolului XXI”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că între 40% și 52% din populația globală va fi mioapă în 2050. Creșterea miopiei în rândul copiilor evidențiază o problemă de fond care afectează sănătatea celor mici: faptul că aceștia petrec prea puțin timp afară.

Citește și Copiii care fac acest lucru au un risc mai scăzut de a dezvolta miopie

Departamentul de Oftalmologie al Clinicii Universității din Navarra s-a dedicat studiului acestei probleme și a confirmat că expunerea la soare joacă un rol protector împotriva miopiei la copii.

SURSA FOTO: Freepik.com@ansiia

Cercetarea a folosit un marker biologic numit CUVAF, o pată pe conjunctiva ochiului generată de radiațiile ultraviolete, pentru a măsura relația dintre cantitatea de lumină solară primită și sănătatea vizuală. Rezultatele indică faptul că acest biomarcar este mai mare la copiii fără miopie, ceea ce sugerează că petrecerea mai multor timp afară reduce riscul de a dezvolta această problemă oculară.

Dr. Sergio Recalde, cercetător la Laboratorul de Oftalmologie Experimentală al Clinicii, subliniază importanța CUVAF ca indicator obiectiv al expunerii la soare la copii și legătura sa cu progresia miopiei.

Studiul, publicat în revista Frontiers in Medicine, a fost realizat pe un eșantion de 263 de copii și adolescenți cu vârste între 6 și 17 ani. Cu ajutorul unui echipament specializat, a fost analizată zona de CUVAF de pe ochii acestora în timpul unei consultații oftalmologice.

Rezultatele au dezvăluit că miopia începe de obicei de la vârsta de 8 ani și că copiii cu această afecțiune petreceau semnificativ mai puțin timp afară, comparativ cu cei cu vedere normală. În plus, analiza a arătat diferențe semnificative: copiii miopi aveau o pată oculară mai mică decât cei din grupul fără miopie.

În fața acestor rezultate, specialiștii subliniază importanța promovării unor obiceiuri care să sprijine sănătatea vizuală încă din copilărie.

„Timpul petrecut în fața ecranelor și activitățile care necesită doar vedere de aproape cresc riscul de progresie a miopiei. Este esențial să încurajăm copiii să petreacă mai mult timp afară pentru a reduce această problemă,” încheie Dr. Recalde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel