Mulţi dintre noi ne amintim cu plăcere de momentele din copilărie în care ne jucam în nisip şi noroi.
Cine spune că e ceva în neregulă să te joci în noroi și nisip? Dimpotrivă, oamenii de știință susțin că copiii care se angajează în activități în natură își întăresc sistemul imunitar și au o viață sănătoasă.
Nu este neobișnuit ca părinții să își facă griji pentru siguranța și igiena copiilor lor, dar recent s-a observat că generațiile mai tinere petrec din ce în ce mai puțin timp afară. Scriitorul Riccardo Louv a realizat apoi interviuri cu aproximativ 3000 de familii și a ajuns la o concluzie alarmantă: în zilele noastre mulți copii preferă să petreacă timpul acasă decât afară, unde sunt distrați de diverse dispozitive tehnologice.
"Copiii noştri şi copiii copiilor noştri sunt generaţiile cele deconectate de natură din istorie", afirmă el cu îngrijorare.
Fotografie de la ENESFİLM/Pexels
În același timp, el subliniază că copiii ar trebui să coexiste întotdeauna cu microorganismele din sol și iarbă, deoarece acestea contribuie astfel la dezvoltarea sistemului imunitar - activitățile externe trebuie încurajate în același timp cu creativitatea și reduc stresul și depresia. Potrivit descoperirilor sale, chiar și murdăria care ajunge ocazional pe corpurile copiilor îi aduce beneficii și acestora.
Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Journal of Allergy and Clinical Immunology, copiii care cresc cu animale de companie sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta alergii: acest lucru poate fi atribuit contactului constant cu endotoxinele lor, substanțe toxice găsite în bacterii.
Conform definiţiei oferite de sistemul de sănătate pentru copii, cunoscut sub numele de KidsHealth, sistemul imunitar este ceea ce protejează în cele din urmă oamenii împotriva invadatorilor externi, cum ar fi germenii şi bacteriile care le-ar putea pune în pericol sănătatea. Realizează acest lucru prin detectarea substanţelor care pot genera boli şi infecţii şi apoi luptă împotriva lor.
Dar, pentru ca acest atac să aibă succes, sistemul trebuie să se adapteze microorganismelor din exterior.
Dacă dorim ca copiii noștri să crească un nivel ridicat de rezistență la o vârstă fragedă, ei trebuie să fie expuși naturii. Acesta este singurul mod prin care sistemul lor imunitar poate recunoaște invadatorii și știe cum să le facă față.
Nu trebuie sa uitam faptul ca activitatea fizica pe suprafete exterioare este si ea pozitiva deoarece intareste corpul si spiritul. Cu ajutorul lor este posibil să se evite unele boli ale epocii moderne, cum ar fi obezitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.