Copiii care spun ACEASTĂ frază demonstrează mai multă inteligență emoțională decât ceilalți

Data publicării:
Copiii care spun ACEASTĂ frază demonstrează mai multă inteligență emoțională decât ceilalți / FOTO: freepik.com@suhelgraphics
Copiii care spun ACEASTĂ frază demonstrează mai multă inteligență emoțională decât ceilalți / FOTO: freepik.com@suhelgraphics

Dezvoltarea inteligentei emoționale a copilului înseamnă autocunoaștere, empatie, conștiință socială, gestionarea eficientă a propriilor sentimente, autoconștientizare, automotivare sau construirea unor relații de succes cu toți cei din jur.



Publicitate

Se vorbește mult despre inteligența emoțională, dar ce este ea cu adevărat?

Este un concept care a devenit tot mai popula în ultimele decenii și se referă la capacitatea de a identifica, înțelege și gestiona propriile emoții, precum și emoțiile celorlalți.

La copii, inteligența emoțională este o competență care poate fi dezvoltată și recunoscută de la o vârstă fragedă. Dar cum știm că ei o au? O modalitate de a afla acest lucru este de a le observa limbajul (ce cuvinte folosesc și în ce contexte). Acest lucru ne va da un indiciu despre inteligența lor emoțională. Și există o frază pe care o spun și care o demonstrează. Aflați care este aceasta și în ce alte moduri demonstrează acest set de abilități emoționale.

De fapt, există multe expresii care ar denota această inteligență emoțională (sau mai degrabă, utilizarea acestor expresii), dar există una care este deosebit de importantă. Și aceasta este o frază sub forma unei întrebări: „Ești bine?".

Ceea ce este important nu este atât fraza în sine, cât momentul în care o folosesc, în ce contexte și cu ce funcție și scop (este important să fim atenți la acest aspect). Astfel, fraza denotă inteligență emoțională la copii atunci când aceștia o folosesc în momentele potrivite; ea demonstrează capacitatea lor de a recurge la această întrebare atunci când detectează că o persoană nu se simte bine, indiferent de motive. Și nu doar de a o spune, ci și de a rămâne și de a asculta răspunsul celeilalte persoane.

Și detectează acest disconfort la celălalt, chiar dacă semnele sunt foarte subtile, printr-o expresie, un gest, o privire, un comentariu, o schimbare de atitudine.De exemplu, dacă văd că starea de spirit a tatălui lor este căzută, sau dacă mama lor și-a schimbat subtil comportamentul față de ei. În acest fel, această sintagmă denotă inteligență emoțională tocmai din acest motiv, dar și din următoarele motive:

  • Denotă empatie, deoarece copilul este capabil să iasă din egocentrismul său pentru a se arăta preocupat de celălalt, de bunăstarea sa.
  • Denotă sensibilitate, deoarece copilul simte că ceva nu este în regulă și, prin urmare, întreabă.
  • Denotă compasiune, pentru că se activează nevoia de a ajuta.
  • Denotă abilități de ascultare, deoarece copilul deschide ușa către posibilitatea ca cealaltă persoană să se poată exprima.

Totuși, aceasta nu este singura expresie folosită de copiii care au capacitatea de a se conecta cu emoțiile lor și ale celorlalți. Există și alte comportamente care demonstrează acest lucru, pe care le vom vedea mai jos prin intermediul unor fraze și atitudini pe care copiii le adoptă.

Recunoașterea și exprimarea emoțiilor este o altă abilitate care denotă inteligență emoțională, pe care copiii o demonstrează prin fraze precum:

"Mă simt trist pentru că..."
"Sunt supărat pentru că..."
"Sunt fericit pentru că..."
Altfel spus, ei sunt capabili să își exprime emoțiile (fie prin limbaj, fie prin alte forme, cum ar fi desenul) și să le găsească o explicație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel