Copiii din ce în ce mai agresivi: Rețelele sociale pot fi o cauză? Explicațiile specialiștilor

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Julia M Cameron
Fotografie de la Julia M Cameron

Pe internet întâlnim foarte des de limbaj provocator, violent, alcătuit din mesaje jignitoare și pline de ură. Libertatea de a se exprima este adesea denaturată în posibilitatea de a descărca stările și gândurile interne ale cuiva, altele fara filtre, uitând că în spatele pozei de profil se află o persoană. Din păcate, nu suntem obișnuiți cu confruntarea, toleranța și respectul.



”Haterii” cresc puternic și în rândul adolescenților: conform datelor strânse într-un studiu efectuat de Obserbatorul Adolescenților, peste 2 din 10 copii,cu vârste între 14 și 19 ani, dintre care 53% sunt băieți, comentează intenționat într-un mod negativ și agresiv fotografii, videoclipuri, imagini, cu scopul de a jigni pe celălalt.

Neînțelegeri la doar un clic distanță

Să plecăm de la o presupunere de bază: de fiecare dată când ne adâncim pe internet, suntem bombardați cu toate tipurile de conținut și o tendință spre extremism care generează inevitabil frustrare, nemulțumire și furie.

În plus, comparația cu utilizatorii rețelei nu este acceași cu comparația cu vecinul sau cu cei mai apropiați prieteni. Este o comparație cu un număr semnificativ de oameni care amplifică stimulul și sentimentul de inadecvare al multor adulți și adolescenți.

Pe platformele online totul este prea rapid. Această accelerare afectează capacitatea de a gândi critic și capacitatea de a acorda atenție.

Citirea fără atenție, concentrarea asupra primelor cuvinte sau impresii, citirea a ceea ce doriți să citiți, crește semnificativ probabilitatea de neînțelegere.

Viteza, absența așteptării și a fi aproape de a se impune celuilalt gândurile tale, sunt alte aspecte care stau la baza acestei dinamici. Se pare că există o competitivitate extremă în ceea ce privește totul, o căutare a propriei rațiuni, o absență a flexibilității mentale care crește nivelul de tensiune de bază și scade semnificativ nivelul de toleranță.

Ei caută profiluri și postări care le confirmă tezele și îi atacă pe cei care nu sunt în concordanță cu gândurile, ideologiile și credințele lor. Devine o atitudine constantă.

În felul acesta uităm un concept foarte important, care ar trebui să stea la baza toleranței: nu există realitate obiectivă, există o realitate subiectivă, care nu este absolută.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-7244453_15242100.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Știința și creierul: ce mecanisme sunt declanșate?

Potrivit unui studiu publicat în revista Science Advances, rețelele sociale îi determină pe oameni să dezvăluie furie și frustrare mai mari în timp. De altfel, pe platformele online reacțiile violente și pline de ură obțin un număr mai mare de like-uri și share-uri, provoacă mult mai multe interacțiuni și au o putere de atracție foarte puternică.

Toate acestea activează un sentiment de mulțumire puternică și satisfacție imediată în creier care stimulează anumite zone ale creierului și eliberarea de dopamină și alți neurotransmițători care fac să experimentăm plăcerea și senzația de a fi recompensat.

Mai mult, dacă ne gândim în mod specific la adolescenți, trebuie să ținem cont de faptul că în această fază evolutivă cortexul prefrontal nu și-a atins deplina dezvoltare.

Această parte a creierului este zona responsabilă în mod specific de funcțiile executive și de control, cum ar fi luarea deciziilor, evaluarea consecințelor acțiunilor cuiva și blocarea comportamentelor inadecvate.

3. Fotografie... (pexels-julia-m-cameron-4144288_56227000.jpg)

Foto: Julia M. Cameron/ Pexels

Dimpotrivă, zonele emoționale ale creierului, datorită numeroaselor transformări care au loc, sunt mult mai active, mai puțin gestionabile și pot determina copiii să acționeze mai impulsiv. Acesta este motivul pentru care adulții trebuie să muncească atât de mult pentru a-i ajuta să gândească mai relevant și să echilibreze acest dezechilibru de dezvoltare.

Ei tind mai mult să acționeze decât să gândească și chiar și online, prin urmare, suntem conduși să comentăm fără să ne gândim, uitând prea des că în spatele unui ecran, a unei imagini sau a unui profil se află o persoană și că cuvintele pot fi la fel de ascuțite ca niște lame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel