Copiii își pot înnebuni la propriu părinții! Două studii, unul de la Oxford și altul din Helsinki, au dovedit o afirmație ce părea exagerată înainte

Data publicării:
Copiii își pot înnebuni la propriu părinții! Două studii, unul de la Oxford și altul din Helsinki, au dovedit o afirmație ce părea exagerată înainte / FOTO: freepik.com @user20119892
Copiii își pot înnebuni la propriu părinții! Două studii, unul de la Oxford și altul din Helsinki, au dovedit o afirmație ce părea exagerată înainte / FOTO: freepik.com @user20119892

Potrivit psihologului Alberto Soler, un nou studiu realizat la Universitatea din Helsinki a demonstrat: copiii își pot aduce părinții la exasperare. 



Aceasta nu este o afirmație exagerată. În special, în contextul creșterii copiilor și al situațiilor cotidiene, cum ar fi cele care apar în vacanțele de vară, când petrecem mai mult timp cu ei, știința confirmă că acest lucru este o realitate.

Psihologul Alberto Soler a avertizat asupra acestui fapt în cel mai recent videoclip distribuit pe rețelele de socializare, informează Ser Padres.

Coautor al cărții „The Great Parenting Guide”, Soler afirmă că „cercetări foarte riguroase indică faptul că fiii și fiicele își pot aduce părinții la disperare”. El face referire la studii precum cel publicat de un grup de experți de la Universitatea din Oxford, „Manipularea difuzării opiniei în rețelele sociale”, și un altul de la Universitatea din Helsinki.

„Aceste studii au confirmat ceea ce mulți părinți bănuiau: că orice fiu sau fiică își poate exaspera părinții”, subliniază el.

Citește și Cum să acționezi când micuții spun „NU” la tot ceea ce le ceri? Exercițiul pe care îl recomandă un celebru expert în creierul copilului

„Cercetătorii vorbesc despre o adevărată formă de nebunie”

Expertul în psihologia copilului explică faptul că „nu este doar o figură de stil, ci cercetătorii vorbesc despre o adevărată formă de nebunie”. Aceștia își susțin concluziile pe baza analizelor statistice, care arată că „fiecare mamă sau tată are o toleranță limitată la un anumit număr de strigăte de `tati` sau `mami` pe parcursul unei zile”, explică Alberto Soler.

Dacă pe parcursul zilei, copilul depășește acest număr de apeluri către părinți, indiferent cât de afectuoase ar fi acestea, riscul ca părinții să își piardă calmul crește considerabil.

„Riscul de a înnebuni devine aproape inevitabil”, adaugă Alberto Soler, menționând că cei mai inteligenți copii au tendința de a minți mai des.

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Care e numărul maxim în care un adult poate tolera ca un copil să-l strige?

Și care este numărul maxim în care un adult poate tolera ca un copil să-l strige?

Alberto Soler, citând cercetările pe această temă, afirmă că datele diferă în funcție de sex.

„Este de 147 de ori în cazul femeilor și de 109 ori în cazul bărbaților”, spune el. Cu alte cuvinte, bărbații pot ceda nervos mai repede decât femeile. După cum afirmă chiar Alberto Soler: „a fi tată nu este același lucru cu a fi mamă”.

„Dacă folosesc acest 'ton prelungit', limita de toleranță scade drastic”

Aceste date sunt valabile în cazul în care copiii își strigă părinții fără a folosi ceea ce Soler, referindu-se la studiile citate în videoclipul său informativ, numește „tonul prelungit”, adică atunci când, în loc să spună simplu „mami”, prelungesc sunetul, transformându-l în „maaamiii”.

Dacă „tonul prelungit” este folosit pentru a atrage atenția părinților, limita de toleranță scade drastic.

„Dacă folosesc acest 'ton prelungit', numărul de apeluri pe zi pe care părinții îl pot suporta scade considerabil”, explică expertul. „Fiecare `mami` sau `tati` spus cu acest ton crește riscul de a înnebuni cu cinci puncte procentuale, iar acest efect este cumulativ”, adaugă Alberto Soler.

Ca o concluzie și totodată un sfat, Alberto Soler explică faptul că părinții ar trebui să răspundă solicitărilor copilului la al treilea apel cu „ton prelungit” pentru a evita posibilele consecințe ireversibile asupra sănătății lor mintale, conchide psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel