Poate fi cezariana printre factorii de risc pentru obezitatea infantilă? Potrivit cercetătorilor de la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston (Statele Unite ale Americii), răspunsul ar fi DA: cei născuți prin cezariană ar avea mai multe șanse să devină obezi în copilărie, comparativ cu cei născuți prin naștere naturală.
Analiza a fost efectuată pe date obținute de la peste 22.000 de adulți tineri înscriși în studiul Growing Up Today, un studiu în care participanții au fost rugați să răspundă la anumite întrebări la fiecare doi ani, din 1996 până în 2012.
Cercetătorii au pus accent pe masa corporală (IMC) a participanților, au luat în calcul dacă mamele au născut pe cale naturală sau prin operație cezariană și la alți factori care ar fi putut juca un rol în apariția obezității.
În urma studiului s-a constat că cei născuți prin cezariană au fost asociați cu o probabilitate cu 15% mai mare de a dezvolta obezitate, comparativ cu cei născuți prin naștere naturală.
Analizând diferenţele celor două tipuri de naşteri, cercetărorii au descoperit diferenţe uriaşe chiar între fraţi. Cei născuţi prin cezariană dezvoltau cu 64% mai multe şanse de a deveni obezi, decât fraţii lor.
„Naşterile prin cezariană sunt, fără îndoială, o procedură necesară care ajută la salvarea de vieţi, în multe cazuri. Dar, acest tip de naştere implică anumite riscuri la care sunt supuse atât mamele, cât şi nou-născuţii. Descoperirile noastre arată că riscul de obezitate este un factor care ar trebui luat în considerare”, a spus Jorge Chavarro, autorul studiului.
Cercetătorii speculează că o posibilă explicație pentru concluziile lor este diferență în componenta bacteriilor intestinale dobândite la naștere prin cele doua metode.
Ei subliniază rezultatele cercetărilor anterioare care arata că copiii născuți prin cezariana au un număr mai mare de bacterii Firmicutes și un număr mai mic de bacterii Bacteroides. Aceste doua grupuri de bacterii reprezintă cea mai mare parte a florei intestinale.
Alte studii au sugerat, de asemenea, că persoanele obeze au niveluri mai ridicate de bacterii Firmicutes. "O asociere intre nașterea prin cezariana și riscul crescut de obezitate din copilărie ar oferi o justificare importantă pentru a se evita recomandarea de naștere prin cezariană, atunci când nu se realizează din motive medicale", scriu autorii.
Mamele care aleg acest tip de naștere ar trebui să fie conștiente de riscurile potențiale de sănătate pentru copiii lor, inclusiv posibilitatea de a avea obezitate, spun ei.
De multe ori femeile care nu sunt informate cu privire la efectele adverse ale cezarianelor, multe dintre acestea crezând că este o variantă mai bună pentru naştere. Ultimele statistici Euro-Peristat din 2010 plasau România pe locul trei în Europa ca pondere a operaţiilor, cu 36,9%, după Italia (38%) şi Cipru (52,2%).
Există până la 41 de milioane de copii sub 5 ani care sunt obezi sau supraponderali în lume, o creștere mai ales în țările cu venituri mici și medii. Acestea sunt datele publicate de OMS, Organizația Mondială a Sănătății.
După doi ani de cercetare în peste 100 de țări, Comisia ECHO a transmis OMS dosarul final privind obezitatea infantilă și supraponderalitatea. De la 31 de milioane în 1990, numărul copiilor cu greutate nenormală a crescut la 41 de milioane; procentual a trecut de la 4,8 la 6,1%.
„Mesajul pe care îl transmite acest raport este că nu este vina copiilor”, a spus Gluckman reporterilor. Mulți copii cresc în medii care încurajează creșterea în greutate determinată de urbanizare și globalizare.
De vină este și consumul de produse nesănătoase și băuturi nealcoolice, una dintre principalele cauze ale creșterii semnificative a numărului de copii supraponderali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.