„Copiii NU se nasc cu inteligență emoțională!” Alexandra Șerb explică ce este cu adevărat această „superputere”: „E și o veste bună, și o veste mai puțin bună!” / VIDEO

Data publicării:
„Copiii NU se nasc cu inteligență emoțională!” Alexandra Șerb explică ce este cu adevărat această „superputere”: „E și o veste bună, și o veste mai puțin bună!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
„Copiii NU se nasc cu inteligență emoțională!” Alexandra Șerb explică ce este cu adevărat această „superputere”: „E și o veste bună, și o veste mai puțin bună!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Succesul real, împlinirea și relațiile sănătoase nu se clădesc doar pe un IQ ridicat sau pe note bune la școală. Din ce în ce mai multe studii confirmă că adevărata forță care ne ajută să reușim în viață este inteligența emoțională. În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a adus în discuție această temă alături de Alexandra Șerb, coach de părinți și expert în inteligență emoțională, cunoscută publicului larg sub numele de „Mamă la pătrat”



„Alexandra, când vorbim despre inteligență, ne gândim de multe ori doar la IQ, la performanța de la școală, la note. Dar studiile arată că succesul în viață depinde, într-o proporție covârșitoare, de inteligența emoțională. Cum definim această abilitate?” a întrebat moderatoarea Loredana Iriciuc.

„Inteligența emoțională este diferită de IQ. Adesea, când spunem inteligență ne gândim la performanță, la rezultate, dar inteligența emoțională - eu folosesc mai degrabă termenul de maturizare emoțională ca să nu ne inducă în eroare - este superputerea noastră, a oamenilor, de a ne simți emoțiile, de a fi conștienți în timp real de ceea ce simțim, de a avea spațiu interior să conținem acea emoție și de a ști ce să facem atunci când o avem”, a explicat Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

CITEȘTE ȘI „Cel mai fain lucru” care se întâmplă atunci când părinții sunt prezenți. Coach transformațional Șerb: „Aceste convingeri chiar le vrem în bagajul copilului!”

Alexandra Șerb: „Pare așa un progres pe care îl facem”

SURSA FOTO: freepik.com @satura86

Alexandra Șerb a schițat parcursul dezvoltării acestei abilități vitale:

„Pare așa un progres pe care îl facem. Prima dată suntem conștienți, apoi avem spațiu să simțim emoția și să nu fim copleșiți de ea, sau să fugim de ea sau să o proiectăm pe ceilalți, și să avem instrumentele sau să le învățăm, să le dezvoltăm, ce să facem atunci când avem emoțiile”.

Conștiența de sine este primul pas: să simțim în timp real ce ni se întâmplă pe dinăuntru. Apoi, în loc să reprimăm sau să izbucnim, învățăm să stăm cu emoția, să o „conținem”, o abilitate pe cât de prețioasă, pe atât de rară în zilele noastre.

VEZI ȘI Momentul-CHEIE în care copiii chiar au NEVOIE de părinți. Alexandra Șerb: „Acolo punem bazele acelor tipare cu care ei pleacă în viață” / VIDEO

Copiii NU se nasc cu inteligență emoțională!

Inteligența emoțională se învață, se modelează, iar cei mai importanți „antrenori” în această etapă sunt chiar părinții. Mai mult, baza acestei inteligențe ar trebui pusă în copilăria mică, când copiii sunt extrem de receptivi și vulnerabili.

„Nu ne naștem cu inteligența emoțională. Este o treabă foarte importantă. Nu ne naștem cu inteligența emoțională! Ea se dezvoltă în relația cu părintele. Ideal ar fi ca bazele ei să fie puse în copilăria mică”, mai spune experta.

SURSA FOTO: freepik.com @elenabatkova

Vestea bună și vestea mai puțin bună: Ce trebuie să știm ca să nu greșim

„Și asta e și o veste bună, și o veste mai puțin bună, în același timp, în sensul că dacă nu ne naștem cu ea asta e, deci trebuie să muncim la ea, asta e vestea mai puțin bună. Dar vestea bună e că oricând putem să o dezvoltăm, chiar și la maturitate, chiar și oricând ne dăm seama că avem acolo de lucrat, putem să ne apucăm să facem”, subliniază Alexandra Șerb.

Cu alte cuvinte, chiar dacă un copil nu a primit toate instrumentele de mic, sau chiar dacă noi, ca adulți, nu am învățat să ne gestionăm emoțiile în copilărie, nu este niciodată prea târziu. Conștientizarea și decizia de a lucra asupra noastră sunt suficiente pentru a porni schimbarea.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU ALEXANDRA ȘERB - INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel