Drumul către echilibrul interior este presărat cu provocări. Vom avea zile mai bune și zile mai grele. Dar, cum spune Urania Cremene, cheia este să înțelegem că „dacă noi suntem bine, și copiii noștri sunt bine.”
Lecția măștii de oxigen nu este despre perfecțiune, ci despre prioritizare. Prioritizarea echilibrului nostru emoțional este cel mai mare dar pe care îl putem oferi copiilor noștri.
Este o călătorie care începe cu noi înșine și continuă, pas cu pas, cu fiecare moment pe care îl dedicăm copilului nostru cu răbdare, calm și iubire.
Citatul despre masca de oxigen din avioane, explicat de expertul în parenting Urania Cremene, oferă o lecție valoroasă:
”Știi teoria aceea cu masca de oxigen? Când ești în avion și au loc turbulențe și apare acea situație puțin probabilă în care se depresurizează cabina și întâi te asiguri că ai tu masca bine poziționată, că tu ești bine pentru ca mai apoi să-i poți ajuta și pe ceilalți. E valabil și în relația părinte-copil, pentru că dacă noi suntem bine și copiii noștri sunt bine, doar că în practică nu e deloc ușor. În practică treci în câteva secunde de la iubire nemărginită și răbdare, la nervi și țipete. Și în toată agitația se întâmplă să faci sau să spui lucruri pe care apoi le regreți. Ai reacții pe care în mod normal nu le-ai avea. Așa că lacrimile copilului apar atunci din frică. Iar frica, cred eu, este ultimul lucru pe care noi mamele, am vrea să-l vedem în ochii puilor”, a spus experta ăn parenting, Urania Cremene.
Acest principiu se aplică perfect relației părinte-copil. Dacă părintele nu este echilibrat emoțional, nu poate oferi copilului sprijinul necesar.
Foto: Freepik@galitskaya
În teorie, ideea de a avea grijă de tine înainte de a avea grijă de ceilalți pare simplă. Dar Urania Cremene subliniază că, în realitate, părinții trec de la răbdare și iubire la nervi și țipete într-o clipă. Această dinamică reflectă dificultățile practice de a menține calmul în mijlocul haosului zilnic.
Atunci când părintele cedează nervilor, copilul nu înțelege stresul sau frustrările din spatele reacției. El percepe doar frica. Urania Cremene descrie cu onestitate acest proces:
„Lacrimile copilului apar atunci din frică. Iar frica, cred eu, este ultimul lucru pe care noi, mamele, am vrea să-l vedem în ochii puilor.”
Drumul către echilibrul interior al părintelui este unul dificil. Este nevoie de răbdare, de introspecție și de conștientizare. Lecția măștii de oxigen nu este despre perfecțiune, ci despre a înțelege că un părinte care se simte bine este cheia pentru a crește un copil echilibrat emoțional.
Dacă noi suntem bine, și copiii noștri sunt bine. Așadar, fiecare zi este o oportunitate de a ne arăta mai calmi, mai iubitori și mai conectați cu cei mici, inspirând siguranță și iubire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.