„Copiii trebuie să învețe să ia decizii din dragoste, NU din frică”. Lecțiile esențiale de viață de la Elsa Punset

Data publicării:
„Copiii trebuie să învețe să ia decizii din dragoste și NU din frică”. Lecțiile esențiale de viață de la Elsa Punset / FOTO: freepik.com @volodymyr-t
„Copiii trebuie să învețe să ia decizii din dragoste și NU din frică”. Lecțiile esențiale de viață de la Elsa Punset / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Sunt nenumărate discursuri, conferințe și prezentări susținute de filozofa și scriitoarea Elsa Punset, multe dintre ele adresate tinerilor și copiilor, iar altele părinților, profesorilor și cadrelor didactice implicați în creșterea și educarea celor mici. 



În toate aceste intervenții, Elsa Punset subliniază un punct comun: importanța iubirii în viață și a emoțiilor în învățare.

Pentru ea, cei doi mari poli emoționali ai ființei umane sunt dragostea și frica, iar dintre aceștia doi, „niciun sentiment nu este mai determinant în viața noastră decât iubirea”.

Citește și Cele 5 „porunci de aur” ale Harvard pentru a fi un părinte model

Decide din dragoste

Pentru Elsa Punset, „dragostea este modul nostru de a comunica cu restul lumii”, iar aceasta nu se referă exclusiv la dragostea romantică, notează SerPadres. De fapt, „dragostea romantică este doar o mică parte din bogăția iubirii”.

Dragostea, în viziunea sa, include și iubirea de sine, iubirea pentru prieteni și, desigur, iubirea de familie.

În mediul familial, ea consideră că iubirea necondiționată reprezintă „un pas suplimentar, adesea manifestat în special între bunici și nepoți sau între părinți și copii”.

Hrănirea iubirii, dezvoltarea și menținerea acesteia se realizează prin interacțiuni pozitive. De exemplu, „mindfulness este o formă de iubire și grijă față de ceilalți, și aceasta este ceea ce construiește o relație bună: timpul, afecțiunea, să-l observi pe celălalt și să fii prezent atunci când au nevoie de tine”.

SURSA FOTO: freepik.com @boggy

Cum să alegi între dragoste și frică?

Pentru Elsa Punset, este clar că „dacă vrei să simți dragoste, trebuie să-ți asumi riscuri și să fii vulnerabil”, iar acest lucru ne paralizează deoarece ne sperie.

Ce aleg atunci? Să simt dragoste, să risc și să fiu vulnerabilă sau să mă las ghidată de frică și să mă protejez?

Acest echilibru este lecția pe care trebuie să o învățăm împreună cu copiii noștri, după cum explică Elsa Punset.

„Învață să trăiești fără să te închizi în fața sentimentelor care te hrănesc, dar învață și să nu te prăbușești”, pentru că, deși iubirea poate aduce „durerea enormă a pierderii”, întrebarea este dacă vrem să alegem să nu avem pe nimeni în viața noastră căruia să-i dăruim iubire.

Trebuie să-i învățăm pe copii că a iubi poate fi înfricoșător, „este înfricoșător să vezi pe cineva pe care-l iubești foarte mult suferind”, dar aceasta este una dintre durerile vieții pe care trebuie să învățăm să le gestionăm, să le identificăm și să le simțim.

Având în vedere că, așa cum explică Elsa Punset, „avem o atitudine pesimistă sau rezervată față de viață din cauza creierului nostru paleolitic”, un creier care încearcă să ne protejeze de pericole care nu mai există sau nu sunt la fel de frecvente ca înainte, este important să învățăm să ne concentrăm pe emoțiile pozitive.

În acest fel, ne putem învăța copiii să trăiască și să decidă ghidați de iubire, și nu din colțul fricii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel