Copil „mofturos” la mâncare. Crina Coliban a dezvăluit secretul pentru a-l face pe micuț să mănânce: „Să-l înnebuniți, all inclusive să fie viața lui!”

Data publicării:
Copil „mofturos” la mâncare. Crina Coliban a dezvăluit secretul pentru a-l face pe micuț să mănânce „Să-l înnebuniți, all inclusive să fie viața lui!” FOTO: freepik.com @user21856044
Copil „mofturos” la mâncare. Crina Coliban a dezvăluit secretul pentru a-l face pe micuț să mănânce „Să-l înnebuniți, all inclusive să fie viața lui!” FOTO: freepik.com @user21856044

Crina Coliban, expert în parenting, a dezvăluit recent secretul ei în rezultatele pe care le are cu „mofturoșii” la mâncare.



Tot mai des, părinții se confruntă cu o situație dificilă în ceea ce privește „mofturile” copilului la mâncare. Aceasta poate fi o provocare comună în creșterea copiilor și Crina Coliban dezvălui secretul ei.

„Secretul meu în rezultatele astea faine pe care le am cu mofturoșii este acesta: expune-l pe copil la mâncare de cel puțin cinci ori pe zi!  În fiecare zi! Cel puțin am spus. În jurul vârstei de 1 an ar trebui ca de fiecare dată când mănâncă cineva, tu, tata, bunicii, nepoții, cățeii, purceii, copilul să fie acolo, prezent. Să-l faceți atent, să-i faceți poftă, să-l înnebuniți, all inclusive să fie viața lui. Nu va mânca de fiecare dată, dar se va împrieteni pe zi ce trece cu alimentele astea faine pe care oamenii din jurul lui le ronțăie, le sug, le molfăie, le taie, le înmoaie”, a spus expertul în parenting. 

Citește și Scot sau nu copilul afară până la botez? Doctorul copiilor le răspunde părinților: „Bebelușul are instalat software-ul din fabrică”

De ce sunt copiii atât de pretențioși?

2. Copil „mof... (copil-mofturos-la-mancare--crina-coliban-a-dezvaluit-secretul-pentru-a-l-face-pe-micut-sa-manance-sa-l-innebuniti--all-inclusive-sa-fie-viata-lui-2_61066500.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @Racool_studio

Potrivit cercetărilor, există o serie de factori care pot influența aceast comportament. Presiunea de a mânca poate juca un rol important în alimentația pretențioasă a copiilor. Atunci când sunt forțați să mănânce sau li se cere să consume anumite alimente, aceștia pot dezvolta o rezistență și o respingere față de acele alimente. Presiunea poate veni din partea părinților, a îngrijitorilor sau a celor din jur, și poate duce la o relație negativă cu mâncarea.

Temperamentul și personalitatea copilului pot juca, de asemenea, un rol în selecția lor alimentară. Unele persoane sunt mai sensibile la anumite arome, texturi sau aspecte vizuale ale alimentelor, ceea ce poate duce la respingerea unor alimente sau la preferințe alimentare mai restrictive.

Sensibilitatea senzorială poate influența, de asemenea, preferințele alimentare ale copiilor. Aceasta se referă la modul în care copiii procesează și reacționează la stimulii senzoriali, cum ar fi textura și gustul alimentelor. Dacă un copil are o sensibilitate crescută, poate fi mai puțin dispus să încerce alimente noi sau să accepte anumite texturi și arome.

Factori genetici pot juca, de asemenea, un rol în preferințele alimentare ale copiilor. Există cercetări care sugerează că există o componentă genetică în dezvoltarea preferințelor pentru anumite alimente și gusturi.

Stilurile de alimentație ale părinților pot influența, de asemenea, preferințele și comportamentul alimentar al copiilor. Dacă părinții sunt selectivi sau au preferințe restrânse, este posibil ca și copiii să manifeste aceleași comportamente.

De asemenea, trebuie menționat că perioada de dezvoltare cunoscută ca „teribilii doi ani” poate contribui la pretenția copiilor în ceea ce privește mâncarea. În această etapă, copiii își dezvoltă autonomia și își exprimă preferințele și refuzul într-un mod puternic. Acest comportament poate include și selecția alimentară.

Este important să creați un mediu plăcut la masă, să oferiți o varietate de alimente sănătoase, să îi implicați în pregătirea mesei și să evitați presiunea de a mânca. Este recomandat să consultați și un specialist în nutriție sau un medic pediatru pentru a primi îndrumare și suport suplimentar în gestionarea acestui comportament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel