Copil cu dificultate de atenție: Care sunt cele nouă simptome pentru a identifica tulburarea

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Cel mai probabil, aceasta nu este prima dată când auziți acronimul ADHD. În ultima vreme, de fapt, s-a vorbit mult despre tulburarea de deficit de atenție, cu sau fără hiperactivitate. Care sunt consecințele de a fi mama unui copil cu dificultăți de atenție?



În secolul 21, suntem obișnuiți să fim expuși în mod constant la o cantitate mare de informații care sunt complet irelevante pentru supraviețuirea noastră. 

Micuții din societatea noastră trebuie să învețe, încă din primii ani de viață, să trăiască cu diverși stimuli externi care ii pot face să-și piardă atenția si concentrarea. În consecință, nu este greu de realizat că este din ce în ce mai frecvent să fii mama unui copil cu dificultăți de atenție.

Aceste mămici trebuie să repună un efort in plus pentru a-și înțelege și susține copilul, căutând informațiile necesare pentru a putea satisface corect toate nevoile acestuia.

Care sunt dificultățile de atenție?

Când un copil are dificultăți semnificative și invalidante de atenție, se spune că el sau ea are o tulburare de deficit de atenție. Este o tulburare de dezvoltare care reprezintă un model de comportament persistent, caracterizat prin neatenție, dezorganizare și posibila apariție a hiperactivității și impulsivității.

Conform celei de-a cincea ediții a Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM-5), pentru ca un diagnostic de deficit de atenție să fie confirmat, copilul trebuie să prezinte cel puțin șase dintre următoarele simptome de neatenție pentru o perioadă de cel puțin șase luni și frecvente:

- Nu acordă suficientă atenție detaliilor și face greșeli la temele școlare.

- Are dificultăți în menținerea atenției în timp ce desfășoară sarcini, joacă sau activități recreative.

- Când i se vorbește direct, el nu pare să asculte.

- Nu urmează instrucțiunile primite și nu finalizează temele școlare.

- Prezintă dificultăți în organizarea sarcinilor și activităților.

- Evită, este enervat sau nu este entuziasmat cu privire la îndeplinirea sarcinilor care necesită un efort mental susținut.

- Pierde lucruri necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sau activităților.

- Este ușor distras de stimuli irelevanți.

- Uită sau neglijează activitățile zilnice.

2. Fotografie... (pexels-yan-krukau-6210328_97040500.jpg)

Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

În zilele noastre sunt multe mame care au copii cu dificultăți de atenție, dar nu trebuie să ne alarmăm. 

Trebuie pur și simplu să acceptăm situația și să-l ajutăm pe micuț în viața de zi cu zi, punând în practică o serie de reguli educaționale și pedagogice simple, pentru ca micuțul să-și poată face față propriilor probleme și să aibă o dezvoltare evolutivă corectă.

Strategii pentru a-ți ajuta copilul

Dificultățile de atenție și dezorganizare pot determina copilul să nu mai poată îndeplini sarcinile sau să pară că nu ascultă sau să piardă continuu obiecte. Acest tip de acțiune poate contribui la apariția diferitelor probleme de:

- Învăţare.

- Comportament.

- Abilități sociale.

Dacă ai un copil cu dificultăți de atenție, trebuie să-l ajuți să atenueze aceste probleme respectând o serie de reguli, precum cele descrise în rândurile următoare.

Pe de o parte, o măsură fundamentală care trebuie luată constă în crearea unui mediu structurat și ordonat acasă, în care copilul să poată urma anumite programe și obiceiuri de rutină. Pe de altă parte, trebuie să-i oferi jocuri și activități care să-i stimuleze concentrarea, cum ar fi:

- Puzzle.

- Povești.

- Labirinturi.

- Blocuri de construcție.

- Modele de căutare de cuvinte.

La fel, atunci când vine momentul să discutăm cu el, să-i cereți ceva sau să-i dați un ordin, trebuie folosită o comunicare clară și directă.

În acest scop, este recomandabil:

- Cheamă copilul pe numele lui când este aproape și adresează-i, privindu-l în ochi și folosind un ton delicat al vocii.

- Explicați instrucțiunile clar și precis. Dacă este necesar, cereți-l să repete cele spuse, pentru a verifica dacă a înțeles corect.

3. Fotografie... (pexels-yan-krukau-6216441_16962000.jpg)

Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

- Folosiți propoziții scurte, directe și furnizați instrucțiuni pe rând, fără contradicții.

În sfârșit, este important de menționat că, atunci când copilul își îndeplinește sarcinile și demonstrează un comportament bun, trebuie aplicată o întărire pozitivă, prin utilizarea complimentelor, îmbrățișărilor, sărutărilor sau a oricărui gest afectuos.

În acest fel copilul se va simți mulțumit și probabil va reveni la repetarea comportamentelor dorite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel