Copil intoxicat cu insecticid. Medicii trag un semnal de alarmă pentru părinți: „Atenție la depozitarea insecticidelor”

Data publicării:
Copil intoxicat cu insecticid. Medicii trag un semnal de alarmă pentru părinți „Atenție la depozitarea insecticidelor” / FOTO: freepik.com@ zilvergolf
EXCLUSIV
Copil intoxicat cu insecticid. Medicii trag un semnal de alarmă pentru părinți „Atenție la depozitarea insecticidelor” / FOTO: freepik.com@ zilvergolf

Caz alarmant, după ce un copil de doar patru ani a înghițit din curiozitate insecticid când era la bunici.



Un copil a ajuns la Urgenţe după ce s-a intoxicat cu un insecticid foarte puternic. Micuţul, în vârstă de patru ani, din Iaşi, se afla în vacanţă la bunici împreună cu părinţii, în localitatea Truşeşti din judeţul Botoşani. Atras de mirosul puternic al soluţiei toxice, acesta a dus flaconul la gură şi a luat o înghiţitură. 

Incidentul a avut loc joi după-amiază, în judeţul Botoşani. Oamenii se pregăteau să stropească prin gospodărie, din cauza dăunătorilor apăruţi în această perioadă şi au folosit o substanţă denumită Ectocid Forte.

Utilizată pentru combaterea insectelor zburătoare şi târâtoare, pentru dezinsecţia clădirilor, vehiculelor publice, clădirilor industriale, magazinelor şi a adăposturilor, spaţiilor destinate pentru creşterea animalelor, substanţa poate fi extrem de periculoasă pentru adulţi, cu atât mai mult pentru copii. 

Norocul a făcut, însă, ca substanţa să fi fost diluată cu puţin timp înainte ca micuţul să pună sticluţa la gură.

Mama l-a observat cu recipientul la gură şi i l-a smuls, înainte ca acesta să golească întreg conţinutul flaconului. Speriată, femeia a sunat imediat la 112, iar o ambulanţă SMURD cu medic a fost trimisă de urgenţă la faţa locului.

„Echipajul de terapie intensivă a fost solicitat pentru un copil în vârstă de patru ani, sex masculin, intoxicat accidental cu insecticid.

A fost stabilizat din punct de vedere hemodinamic și a fost dirijat către UPU Pediatrie pentru tratament și investigații de specialitate”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonator UPU-SMURD Botoșani.

Tot mai multe cazuri la Urgenţe

Copilul a fost imediat preluat de medicii pediatri și i s-a aplicat tratamentul de specialitate. Potrivit medicilor pediatri, astfel de cazuri devin tot mai dese și copiii ajung la Urgențe.

„S-au recoltat analize. Starea generală este bună, sperăm că evoluţia va fi la fel, favorabilă. Din păcate, în ultima perioadă sunt tot mai multe cazuri. Este perioada când oamenii stropesc prin casă, prin grădinină și apar accidente de acest fel”, a precizat medicul primar Cătălin Mihailiuc, medic de gardă în cadrul CPU Pediatrie.

Cazul vine la doar câteva zile distanţă după drama unei alte familii din judeţul Botoşani. Atunci, un băieţel de numai şapte ani a murit după o intoxicaţie cu un insecticid puternic pentru oi în timp ce se afla la stână cu tatăl lui.

Avertismente din partea specialiştilor după un copil intoxicat cu insecticid

Specialiştii avertizează că în perioada de vară, când aceste substanţe sunt mai des folosite, părinţii trebuie să fie şi mai atenţi cu privire la depozitarea şi folosirea lor, pentru a evita tragedii.

„În perioada de vară riscul intoxicației cu insecticide în rândul copiilor este mult mai crescut. Atenție la depozitarea insecticidelor pentru ca este o perioadă în care aceste substanțe se folosesc.

Intoxicația cu organofosforat este ceva foarte grav, dacă se întâmplă acest lucru alertați de urgență 112, pentru ca acolo minutele contează. Noi intervenim de urgență în asemenea cazuri pentru a salva cat mai multe vieți.

Au fost câteva cazuri în județul Botoșani în ultima perioadă de aceea vrem să atragem atenția părinților să depoziteze corect aceste substanțe”, a precizat Relu Chiriac asistent medical principal licențiat în cadrul Dispeceratului pentru Situații de Urgență Botoșani.

Cadrele medicale au informat şi asistenţii sociali din cadrul DGASPC, care vor discuta cu părinţii şi vor deschide o anchetă pentru a stabili dacă micuţul a fost supravegheat corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel