Copil răsfățat: Semne că ați putea crește un „mic terorist”

Data publicării:
Fotografie de la Sergey Makashin/ Pexels
Fotografie de la Sergey Makashin/ Pexels

Ca părinte, este firesc să-ți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău. Cu toate acestea, uneori, bunele noastre intenții pot duce la consecințe nedorite. Una dintre aceste consecințe este un copil răsfățat. Răsfățarea unui copil poate duce la incapacitatea de a face față dezamăgirii sau eșecului.



Copilul este răsfățat? Creșterea unui copil răsfățat nu este doar frustrantă pentru părinți, ci poate fi și dăunătoare dezvoltării copilului. Dacă recunoașteți semne de deteriorare, puteți lua măsuri pentru a vă adapta stilul parental și pentru a încuraja copilul să dezvolte independență, rezistență și recunoștință. Ține minte, niciodată nu este prea târziu să te schimbi.

1. Cedezi prea ușor la cerințele copilului tău

Ai avut una din acele zile când pur și simplu ești prea obosit să fii părintele de nota zece? Faptul că arunci o jucărie în coșul de cumpărături, nu înseamnă mai nimic, mai ales dacă ți-o permiți cu lejeritate.

A ceda la fiecare dorință a copilului tău nu înseamnă că trebuie să nu îi pui necesitățile și interesele pe primul plan. Doar că astfel copilul va înțelege că poate primi orice își dorește, o așteptare nerealistă pe care o va avea nu numai de la tine ci și de la alții pe care îi va întâlni în lumea reală.

Poate că va înțelege că este suficient să se smiorcăie, să plângă sau să facă o criză pentru a face altă persoană să se simtă prost și să îi satisfacă dorințele. Însă nu este cel mai sănătos mod de a începe o relație sau o prietenie. Copilul nu va înțelege că trebuie să asculte și pe celălalt pentru a înțelege logica din spatele deciziilor bune sau rele. El va dori numai să iasă ca el.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-5999071_15494000.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Dacă cedezi la fiecare cerință, nu poți stabili limitele pe care le dorește copilul tău. Poate părea că își dorește să cedezi, însă de fapt dorește un părinte care să îi țină piept crizelor pe care le face și să rămână puternic și consecvent.

2. Exagerezi cu copilul tău

Dacă cumpărați în mod constant jucării, gadget-uri și dulciuri pentru copilul dvs., este posibil să exagerați. Deși este important să ai grijă de nevoile copilului tău, exagerarea poate duce la un sentiment de drept și o incapacitate de a aprecia valoarea lucrurilor. În schimb, încercați să limitați distracția copilului și încurajați-l să aprecieze ceea ce are deja.

Dacă are atât de multe lucruri dintre care să aleagă, nu își va mai manifesta nici recunoștința. Până la urmă, este destul de greu să prețuiești un animal de pluș când alte 50 te așteaptă în cameră. Dacă îi oferi prea multe lucruri, îi vei da și speranțe și așteptări nerealiste.

3. Nu impuneți consecințe pentru comportamentul rău

Copiii răsfățați au adesea un sentiment de drept și nu respectă autoritatea. Dacă nu aplicați consecințe pentru comportamentul rău, copilul dumneavoastră poate crede că poate scăpa cu orice. În schimb, încercați să stabiliți reguli și consecințe clare pentru comportamentul rău și respectați-le.

3. Fotografie... (pexels-silverkblack-22690921_00538300.jpg)

Fotografie de la Vitaly Gariev/ Pexels

Așadar, nu este corect să te aștepți de la un copil să știe ce are de făcut dacă tu ai fost inconsecvent. Devine confuz când nu are responsabilități clare. În plus, dacă ești prea blând și indulgent, copilul poate fi confuz în ceea ce privește regulile care se schimbă tot timpul. Dacă nu ai așteptări, nu va ști cum vrei ca el să se comporte sau cum ar trebui.

4. Nu încurajezi independența

Copiii răsfățați le lipsește adesea independența. Dacă faci totul pentru copilul tău și nu-l lași să facă lucrurile singur, acesta poate avea dificultăți în a-și dezvolta abilitățile de care are nevoie pentru a reuși în viață. În schimb, încurajați-vă copilul să-și asume responsabilități adecvate vârstei și permiteți-i să ia propriile decizii (cu îndrumare).

5. Nu lăsați copilul să experimenteze dezamăgirea sau eșecul

Copiii răsfățați se luptă adesea să facă față dezamăgirii sau eșecului. Dacă vă protejați în mod constant copilul de aceste experiențe, el sau ea poate dezvolta un sentiment de drept și nu poate face față adversității. În schimb, permiteți copilului dumneavoastră să experimenteze dezamăgirea și eșecul (într-un mediu sigur, controlat) și ajutați-l să învețe din acele experiențe.

Dacă are atât de multe lucruri dintre care să aleagă, nu își va mai manifesta nici recunoștința. Până la urmă, este destul de greu să prețuiești un animal de pluș când alte 50 te așteaptă în cameră. Dacă îi oferi prea multe lucruri, îi vei da și speranțe și așteptări nerealiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel