Copil stângaci sau ambidextru: Iată ce spune știința despre acești copii

Data publicării:
Fotografie de la Olia Danilevich: Pexels
Fotografie de la Olia Danilevich: Pexels

Oamenii stângaci au o istorie lungă și tulbure. În trecut, cei care scriau cu mâna stângă erau considerați ciudați din cauza unei serii de prejudecăți. Este suficient să spunem că termenul stângaci provine din latinescul mancus, sau mutilat.



Dacă suntem obișnuiți să ne întrebăm despre caracteristicile oamenilor stângaci, ne intrigă ideea că o persoană este capabilă să-și folosească mâna dreaptă și mâna stângă fără distincție. Aceștia se numesc copii ambidextri.

Cea mai mare parte a populației folosește mâna dreaptă, un procent mic stânga și doar 1% din populație nu are dominanță laterală și, prin urmare, folosește mâna dreaptă și pe cea stângă în mod indiferent. Termenul ambidextru indică tocmai această capacitate de a folosi ambele mâini cu acceași pricepere. Cu toate acestea, este o afecțiune prezentă încă de la naștere: creierul are așadar caracteristici specifice.

Creierul unui ambidextru

În creierul unui ambidextru, ambele părți sunt activate simultan ca răspuns la un stimul și, prin urmare, nu există o singură parte care să fie dominantă, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor dreptace sau stângace.

Ce spune știința

Unii savanți s-au întrebat despre caracteristicile creierului ambidextru și au descoperit câteva lucruri interesante:

Copiii ambidextri, adică cei care folosesc atât mâna stângă cât și cea dreaptă, au dificultăți mai mari la vorbire și ar putea întâmpina mai ușor probleme mentale. 

Potrivit cercetărilor publicate în Pediatrics, copiii ambidextri se confruntă cu dificultăți școlare mai mari decât copiii stângaci sau dreptaci. Și nu numai. De asemenea, s-ar părea că ei sunt mai susceptibili (din nou în comparație cu persoanele stângace sau dreptace) să sufere de probleme de sănătate mintală și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) decât ceilalți.

Potrivit unui alt studiu, stângacii au mai multă creativitate, dar și mai multă nesiguranță. De fapt, o cercetare scoțiană, publicată de revista Personality and Individual Differences, afirmă că stângacii ar fi mai afectați de anxietate decât cei dreptaci. Potrivit acestui studiu, cei care folosesc mâna stângă au tendința de a manifesta nesiguranță și de a ține prea mult cont de judecata celorlalți.

Persoanele ambidextre și stângace au mai multe șanse să aibă gena LRRTM1 pe cromozomul 2, care este legată de schizofrenie.

Cum să-ți dai seama dacă un copil este stângaci

Potrivit unui studiu recent, aproximativ 10% dintre oamenii din lume sunt stângaci, cu o prevalență a bărbaților. 

Cel mai ușor recunoști un stângaci cu testul aplauzelor

Cei care glisează dreapta peste stânga sunt dreptaci, cei care glisează stânga peste dreapta sunt stângaci. Dacă o persoană bate din palme simetric și vertical, atunci puteți încerca să-l determinați să repete testul punând ambele mâini pe picioare sau pe o suprafață, spunându-i să țină o mână nemișcată și mișcând cealaltă. De aici este imediat clar care parte a creierului activăm prima.

Până la 12-18 luni de viață, copiii își folosesc mâna stângă și dreaptă cu indiferență; din acest motiv, până atunci, experții recomandă să țină obiectele celor mici între ambele mâini pentru a nu influența în niciun fel alegerea și pentru a-i lăsa liberi să-și urmeze instinctele. 

Este posibil, de fapt, ca până la vârsta de un an copilul să folosească preponderent mâna dreaptă și să manifeste brusc prevalența stângii pe care apoi o va folosi definitiv. Mai mult, să nu uităm că stângaciul poate implica și alte părți ale corpului, cum ar fi picioarele, ochii și chiar urechile și, în acest caz, alegerea părții preferate se va manifesta în circumstanțe particulare, cum ar fi jocul cu mingea sau urcatul scărilor.

Caracteristicile copiilor stângaci

Din fericire, stangacii au fost reevaluați în ultimii ani grație unor studii științifice care au explicat fenomenul de stângaci: cele două emisfere ale creierului au specializări diferite și sunt asociate cu părti opuse ale corpului. Emisfera stângă, asociată cu brațele și piciorul drept, are abilități matematice și logice, în timp ce emisfera dreaptă, asociată cu brațele și piciorul stâng, este specializată în abilități artistice și creative, este mai rapidă în raționament și coordonare a informațiilor. 

Aceasta depinde de faptul că la stângaci corpul calos al creierului de care depinde schimbul de informații între cele două emisfere, format din 250 de milioane de fibre nervoase, este mai dezvoltat.

Studiul Stabilo

Stabilo, un producător de stilouri, a realizat recent un studiu pe 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani pentru a verifica incidența stângaciului în populație. 

Rezultatele au arătat că cel puțin 10-13% din populația britanică este stângace, că 47% dintre stângaci sunt foarte pasionați de școală, comparativ cu 38% dintre dreptaci, că 63% dintre stângaci au o relație foarte bună cu profesorii, față de 54% dreptaci. Cu toate acestea, 6 din 10 copii stângaci excelează la cursuri creative precum artă și muzică și 42% dintre ei sunt în fruntea clasei lor.

Ar trebui corectat stângaciul?

În ceea ce privește scrisul, metoda „oficială” a fost concepută pentru dreptaci: un copil stângaci ajunge să se păteze cu cerneală și să acopere inevitabil cuvintele pe care le scrie. Acest lucru poate necesita mai multă concentrare pentru a evita greșelile și, prin urmare, poate provoca dificultăți în învățarea abilităților de scris.

Cu toate acestea, ne asigură experții, este o încetinire temporară deoarece în scurt timp toți stângacii învață să scrie ca și tovarășii lor dreptaci.

Nu există nicio influență negativă în spatele faptului că este stângaci. Apare atunci întrebarea: de ce să corectezi stângaciul? Dar mai presus de toate, este corect să o faci? Evident nu.

De fapt, interdicția impusă este adesea interpretată de către copil ca o interdicție a săvârșirii faptei. Forțarea împotriva instinctului natural este în sine o violență de care copilul ar putea suferi chiar și grav, confruntându-se cu dezechilibre emoționale și psihologice, adesea însoțite de eșecuri școlare, ticuri nervoase și bâlbâială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: ambidextru copii stangaci




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel