Un expert în parenting susține că metoda tradițională de disciplină „numărătoarea până la trei” nu produce întotdeauna rezultatele dorite.
Abby Watts, expert în parenting, a explicat în cadrul rubricilor imom.com că metoda tradițională de disciplină „numărătoarea până la trei” nu produce întotdeauna rezultatele dorite.
Aceasta a relatat o întâmplare din propria experiență: „Soțul meu a strigat prin casă: «Ei nu știu fracții!» pentru că mă auzise spunând «două și cinci optimi» și a simțit nevoia să sublinieze ineficiența metodei.”
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Deși Abby recunoaște că această tehnică a fost folosită și de mama ei în copilărie și că o aplică, la rândul său, cu propriii copii, ea subliniază că metoda funcționează doar parțial.
„Dacă privesc cu atenție această tehnică, îmi dau seama cât de greșită este numărătoarea până la trei”, explică aceasta. Pentru părinții care constată că metoda nu dă rezultatele dorite sau funcționează doar pe jumătate, Abby oferă o analiză a motivelor pentru care această abordare poate fi ineficientă, împreună cu o alternativă mai eficientă care nu presupune utilizarea „fracțiilor”.
Îi învață pe copii să ignore cerințele.
„Câți copii intră în acțiune la «unu»?” întreabă Abby. „Personal, nu cred că am folosit vreodată această tehnică fără să ajung cel puțin la «doi și jumătate». Practic, le transmitem copiilor că pot să ignore o cerere până când ajungem să repetăm comanda de trei sau patru ori.”
Abby compară această situație cu un antrenor sportiv care, în mod clar, nu ar permite unui jucător să ignore o comandă de mai multe ori. „Dacă antrenorul ar proceda astfel, copilul nu ar mai juca în următorul meci”, punctează ea, subliniind astfel lipsa de consecvență și fermitate a metodei.
Experta în parenting, subliniază că folosirea numărătorii până la trei poate fi percepută de copil ca o oportunitate de negociere, mai degrabă decât un semnal clar de ascultare.
„O să număr până la trei ca să cobori de pe tobogan și să vii aici”, poate spune un părinte, crezând că fiecare numărătoare este un pas mai aproape de ascultare, în timp ce copilul vede numărătoarea ca pe o șansă de a negocia.
Specialista explică că acest comportament nu este realist, având în vedere că, deși uneori negocierea este inevitabilă, numărătoarea până la trei le oferă copiilor putere în situație, ceea ce reduce autoritatea părintelui.
„Copilul tău are nevoie ca tu să rămâi la conducere”, adaugă ea.
Abby recunoaște că, de obicei, nu recurge la numărătoarea 1-2-3 atunci când este calmă.
„De cele mai multe ori, o folosesc doar când le-am cerut deja copiilor să facă ceva și îmi pierd răbdarea”, explică ea.
„Atunci când numărăm, tensiunea crește natural cu fiecare pas, asemenea unei rachete care se pregătește să explodeze sau unui cronometru care așteaptă să se declanșeze.”
Abby observă că unele dintre cele mai mari greșeli educaționale pe care le-a făcut au avut loc sub presiune, motiv pentru care nu vede sensul să o provoace.
Deși părinții cred că numărătoarea ajută la prevenirea unei explozie de furie, Abby atrage atenția asupra faptului că, în realitate, atunci când copiii nu răspund la comanda de „trei”, trebuie făcut următorul pas – dar acest pas nu a fost întotdeauna clar gândit.
„În cel mai rău caz, nu facem nimic, iar copiii învață că a fost doar o amenințare goală”, concluzionează ea.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„Știu, retrospectiva este întotdeauna clară și nu poți prezice întotdeauna când va apărea o luptă de putere”, spune Abby. Totuși, dacă ai un copil care tinde să reziste, încearcă să-i oferi opțiuni pentru a-l ajuta să aleagă ce să facă.
De exemplu, dacă este timpul să faceți curățenie sau să plecați de la un prieten, în loc să recurgi la numărătoare, ai putea spune: „Poți începe prin a pune controlerele de joc deoparte sau a-ți strânge gustarea. Pe care o alegi?”
Sau, dacă este timpul să se trezească din somn, ai putea spune: „Este timpul să te trezești. Vrei cereale sau iaurt la micul dejun?”
Oferindu-i copilului oportunitatea de a face alegeri în anumite situații, îl vei ajuta să respecte mai ușor regulile în altele.
Abby sugerează folosirea unor metode creative, precum redirecționarea, pentru a face copilul să se conformeze înainte de a ajunge la numărătoarea temută.
„Fiecare părinte se luptă pentru a-i convinge pe copii să-și pună pantofii”, spune ea. În loc să strigi „Ai până la trei!”, poți încerca să redirecționezi atenția copilului: „Poți să-mi arăți zgomotul amuzant pe care îl face velcro-ul de pe pantofii tăi?” sau „Am auzit că pantofii tăi te fac să mergi foarte repede. Ce zici să îi pui și să-mi arăți cum alergi?”
„Ce vreau să spun prin asta este că, în loc să le dăm ordine copiilor, ar trebui să empatizăm și să le arătăm că înțelegem de ce ar putea să nu vrea să facă ceea ce le cerem”, explică Abby.
De exemplu, „Știu că nu vrei să pui jucăriile deoparte; se pare că construiești ceva cu adevărat grozav. Dar trebuie să plecăm acum sau vom întârzia.”
Un strop de compasiune poate face minuni. Chiar dacă nu va duce întotdeauna la ascultare imediată, va întări relația și va crea un climat de înțelegere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.