Copilul dumneavoastră poartă aparat dentar? E ”vina” tatălui: Iată ce spun specialiștii

Data publicării:
Fotografie de la Imustbed/ Pexels
Fotografie de la Imustbed/ Pexels

Când un cuplu este pe cale să aibă un copil,  începe să fantezeze despre cum va fi, dacă va avea ochii mamei, nasul tatălui sau înălțimea lui: doar câteva caracteristici sunt transmise de ADN-ul mamei, iar altele de tată.



Publicitate

De exemplu, dacă fiul tău va avea probleme dentare și va fi obligat să poarte aparat dentar, atunci este vina tatălui: zâmbetul este ereditar și contribuie atât bărbații, cât și femeile, dar tatăl este principalul responsabil. Tatăl este, de asemenea, cel mai responsabil pentru înălțime, pentru orice probleme cardiace care pot apărea și, de asemenea, pentru amprentele digitale și spiritul său aventuros, precum și pentru sexul copilului.

În jocul probabilității legat de ADN-ul părinților, mama contribuie în schimb la transmiterea genei migrenei; Problemele articulare sunt, de asemenea, considerate ereditare din partea mamei, la fel ca chelia sau declinul cognitiv. De asemenea, este adevărat că copilul își ia temperamentul, capacitatea de autocontrol și trăsăturile principale de caracter de la mama lui.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-7086235_31916700.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Lumea medicinei nu încetează să uimească, dezvăluind din ce în ce mai multe legături între genetica noastră și sănătatea noastră. Recent, stomatologia a luminat un nou aspect: predispoziția genetică la bolile dentare.

Parodontita, cunoscută în mod obișnuit ca boala parodontală sau pioree, este o problemă dentară gravă și răspândită. Cauza principală a parodontitei este placa bacteriană, dar predispoziția genetică joacă un rol fundamental. Studii recente au arătat că unele variante genetice fac organismul mai susceptibil la răspunsul imun, ceea ce duce la un risc mai mare de apariție a parodontozei chiar și cu niveluri de placă mai mici decât media.

Tratamentul parodontitei depinde de severitatea afecțiunii. Poate include curățarea profesională a dinților pentru îndepărtarea plăcii și a tartrului, răzuirea și rindeaua rădăcinilor dentare pentru a îndepărta depozitele bacteriene de pe suprafețele radiculare, tratament cu antibiotice și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale, cum ar fi ridicarea lamboului gingival sau regenerarea osoasă ghidată.

3. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-8762982_48979700.jpg)

Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Prevenirea parodontitei se bazează pe o bună igienă orală zilnică, care include periajul dinților de cel puțin două ori pe zi , utilizarea aței dentare sau alte instrumente de curățare interdentară și vizite regulate la dentist pentru controale și curățări profesionale. Limitarea consumului de zahăr și țigări poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta această afecțiune.

În cazul cariilor dentare, poza este la fel de interesantă. Spre deosebire de parodontoza, unde este implicată o singură variantă genetică, cariile dentare implică până la 47 de factori genetici. 

Acești factori influențează mai multe aspecte, inclusiv compoziția salivei și nivelul de mineralizare a dinților. Saliva joacă un rol crucial în acțiunea antibacteriană, dar unele variante genetice îi pot compromite eficacitatea, crescând riscul cariilor dentare. La fel, nivelul de mineralizare determinat genetic al dinților poate influența rezistența acestora la atacurile externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel