„Copilul e gras și frumos”? Semnalele de alarmă care arată că micuțul devine obez! Anca Cooney Soare: „Va fi boala numărul 1!” / Renata Iancu: „În copilărie, ei sunt vulnerabili” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
„Copilul e gras și frumos”? Semnalele de alarmă care arată că micuțul devine obez! Anca Cooney Soare: „Va fi boala numărul 1!” / Renata Iancu: „În copilărie, ei sunt vulnerabili” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
„Copilul e gras și frumos”? Semnalele de alarmă care arată că micuțul devine obez! Anca Cooney Soare: „Va fi boala numărul 1!” / Renata Iancu: „În copilărie, ei sunt vulnerabili” / FOTO: freepik.com @EyeEm

În zilele noastre, problema obezității în rândul copiilor este din ce în ce mai des întâlnită și nu poate fi ignorată. Un copil sănătos nu înseamnă neapărat un copil plinuț, iar excesul de greutate poate aduce cu sine numeroase riscuri pentru sănătatea micuțului. Pentru a înțelege mai bine obezitatea infantilă, la Părinți Prezenți au fost psihologul Renata Iancu și consilierul nutriționist Anca Cooney Soare.



Gazda emisiunii Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a întrebat care sunt semnele la care părinții trebuie să fie atenți care indică o posibilă problemă cu greutatea. Consilierul nutriționist Anca Cooney Soare a oferit o serie de puncte de reper pentru părinți.

Primul semnal de alarmă este creșterea în greutate! Trebuie să identificăm Indicele de Masă Corporală (IMC) să vedem dacă copilul are o greutate normală. Dacă nu reușim acasă să facem aceste calcule, apelăm la medicul pediatru care ne poate face niște recomandări. Ne poate îndruma către nutriționist care ne va spune dacă copilul este încadrat într-o greutate normală raportat între înălțime și vârstă”, explică Anca Cooney Soare.

Un alt semn important este grăsimea acumulată în jurul taliei. 

„Observăm că copilul are un pic de burtică”, adaugă experta. Aceasta poate fi un semn precoce că micuțul se confruntă cu o problemă de greutate.

Anca Cooney Soare: „Trebuie să identificăm și cauzele care au dus la această îngrășare”

Anca Cooney Soare spune că este esențial să identificăm cauzele care au dus la această îngrășare: De ce s-a îngrășat? Trebuie să identificăm și cauzele care au dus la această îngrășare: poate o alimentație neadecvată, poate lipsa de mișcare, poate consumul prea mare de prăjituri, chipsuri, covrigi, înghețată etc”

Alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice sunt printre cele mai comune motive pentru care copiii acumulează kilograme în plus.

SURSA FOTO: freepik.com @kwanchaichaiudom

Consilier nutriționist Anca Cooney Soare: „Obezitatea va deveni boala numărul unu!” 

Pe lângă semnalele evidente de greutate excesivă, există și alte simptome care ar trebui să ne atragă atenția. 

„Poate copilul se plânge de dureri articulare. E clar că este o obezitate în exces acolo.

Poate sunt probleme de respirație. Grăsimea apasă pe plămâni și poate apărea apneea în somn. 

Părerea mea, este că cel mai bine e să ceri ajutorul unui specialist. (...) Să nu uităm că un adult sănătos se formează dintr-un copil sănătos! Și-atunci, dacă noi ne confruntăm cu obezitatea la o vârstă atât de fragedă....

Obezitatea va deveni boala numărul unu! Este într-o creștere substanțială la nivel global!”, a mai precizat Anca Cooney Soare.

Renata Iancu: „Părinții pot face schimbări în ceea ce ține de greutatea copilului”

„Sunt anumite etape din viața unui copil când e predispus la creșterea în greutate?”, a întrebat moderatoarea Loredana Iriciuc.

„În copilărie, aceștia sunt vulnerabili”, declară psihologul Renata Iancu. Această vulnerabilitate se datorează faptului că obiceiurile alimentare și preferințele de mișcare se formează în mare parte în această perioadă. Astfel, părinții au un rol esențial în modelarea unui stil de viață sănătos.

„Totodată, din copilărie, părinții pot face schimbări în ceea ce ține de greutatea copilului, de stilul alimentar”, mai spune Renata Iancu.

Aceasta este o perioadă critică în care părinții pot interveni eficient pentru a corecta obiceiurile alimentare nesănătoase și pentru a încuraja activitatea fizică. Este mai ușor să influențăm comportamentul alimentar al copiilor mici deoarece aceștia sunt mai receptivi la îndrumările părinților și la schimbările de rutină.

SURSA FOTO: freepik.com @yarruta

Psiholog Renata Iancu: „Mai există și adolescența unde și acolo pot exista anumite probleme”

O altă etapă critică pentru creșterea în greutate este adolescența.

„Mai există și adolescența unde și acolo pot exista anumite probleme”, afirmă Renata Iancu. 

Adolescența este marcată de schimbări hormonale și emoționale semnificative care pot influența greutatea corporală. Pe lângă creșterea rapidă și modificările fizice, adolescenții se confruntă și cu stres emoțional, presiunea socială și schimbări în dinamica familială.

„Pe lângă schimbările hormonale, sunt și schimbările emoționale prin care adolescenții trec”, explică Renata Iancu. Aceste schimbări pot duce la comportamente alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alimente bogate în calorii sau săritul peste mese. De asemenea, stresul și anxietatea pot contribui la creșterea în greutate, deoarece mulți adolescenți pot recurge la mâncare ca mijloc de confort emoțional.

Intervenția timpurie este esențială pentru a preveni problemele de greutate pe termen lung, susține experta: „atunci când copiii sunt mici, este mai ușor să schimbăm comportamentul alimentar”

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel