„Copilul face Asperger de la vaccin?” Dr. Ioana Georgescu: „Mitul că vaccinurile cauzează autism își are originea într-un studiu publicat în 1998” / VIDEO

Data publicării:
„Copilul face Asperger de la vaccin?” Dr. Ioana Georgescu: „Mitul că vaccinurile cauzează autism își are originea într-un studiu publicat în 1998” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
„Copilul face Asperger de la vaccin?” Dr. Ioana Georgescu: „Mitul că vaccinurile cauzează autism își are originea într-un studiu publicat în 1998” / FOTO: freepik.com @EyeEm

În cadrul emisiunii „Părinți Prezenți”, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a abordat un subiect de maxim interes și controverse: informațiile eronate despre vaccinuri și autism. 



„Există foarte multe informații eronate pe internet, controverse, că se face de la vaccin, de la o substanță. Cum le răspunzi acestor oameni? Are copilul Asperger de la vaccin?” a întrebat Loredana Iriciuc.

Răspunsul a venit din partea dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, care a clarificat situația: În niciun caz! Mitul că vaccinurile cauzează autism își are originea în principal dintr-un studiu publicat în 1998 în revista medicală `The Lancet`, care susținea că există o legătură între vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) și apariția autismului la copii”.

Dr. Georgescu a continuat explicând că cercetările ulterioare nu au reușit să reproducă rezultatele studiului inițial.

„Cercetările ulterioare NU au reușit să reproducă rezultatele studiului.

În plus, o investigație jurnalistică a scos la iveală nereguli grave în metodologia studiului, inclusiv manipularea datelor și conflicte de interese nedezvăluite (autorul avea interese financiare în dezvoltarea unor teste alternative la ROR).

Drept urmare, în 2010,  revista `The Lancet` a retras oficial studiul din cauza fraudelor și erorilor descoperite, a explicat medicul specialist în psihiatrie pediatrică.

Citește și Asperger | Care sunt cauzele reale ale prezenței acestui sindrom la copii? Dr. Ioana Georgescu: „Există multe teorii interesante ale apariției bolii!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @PlaceboPill

 

Dr. Ioana Georgescu: „Mitul a persistat și continuă să fie alimentat de anumite grupuri antivaccinare și de rețelele de socializare”

 

În cadrul Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, dr. Ioana Georgescu a adus explicații suplimentare cu privire la controversele legate de vaccinuri și autism. 

„Mai multe studii ample și riguroase au fost efectuate de atunci. Concluzia constantă a fost că NU există nicio legătură între vaccinuri și autism, a precizat medicul specialist în psihiatrie pediatrică.

Dr. Ioana Georgescu a subliniat că, din păcate, studiul inițial, publicat în 1998 în revista medicală The Lancet, a avut un impact semnificativ și a generat o panică larg răspândită în rândul părinților. Această panică a determinat scăderea ratelor de vaccinare și creșterea cazurilor de boli prevenibile prin vaccinare.

„Din păcate studiul a avut un impact semnificativ și a generat o panică larg răspândită în rândul părinților, determinând scăderea ratelor de vaccinare și creșterea cazurilor de boli prevenibile prin vaccinare.

Mitul a persistat și continuă să fie alimentat de anumite grupuri antivaccinare și de rețelele de socializare.

Studiul a fost fraudulos, fals, iar mitul a perpetuat prin dezinformare și temeri nefondate, în ciuda dovezilor care demonstrează că vaccinurile sunt sigure și nu au legătură cu autismul, a mai spus dr. Ioana Georgescu.

Aceste clarificări sunt esențiale pentru a combate dezinformarea și pentru a încuraja părinții să se bazeze pe surse avizate și pe dovezi științifice atunci când iau decizii legate de sănătatea copiilor lor.

Vezi și Asperger | Simptomele cheie pe care părinții trebuie să le urmărească la copil, încă de la 2 ani! Dr. Ioana Georgescu: „Este foarte naiv social!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @philipimage

 

„Concluziile a numeroase studii au arătat în mod constant că nu există nicio legătură între timerosal și autism”

 

Dr. Georgescu a declarat că motivul pentru care se credea că autismul este produs de vaccinuri era timerosalul. 

„Acesta este un conservant pe bază de mercur utilizat în vaccinuri, implicat în controversă. Timerosalul conține etilmercur, care este diferit de metilmercur, un compus mai toxic ce se acumulează în organism și este asociat cu intoxicațiile cu mercur.

La sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, au apărut îngrijorări legate de expunerea cumulată la mercur din mai multe surse, inclusiv acest timerosal din vaccinuri.

Au apărut temeri că ar putea genera un risc pentru sănătatea copiilor, inclusiv riscul de a dezvoltă autism.

Concluziile a numeroase studii au arătat în mod constant că nu există nicio legătură între timerosal și autism, a mai explicat dr. Ioana Georgescu.

Citește și Diferența dintre Asperger și autismul clasic. Dr. Ioana Georgescu: „Există un mit conform căruia toți Aspergerii sunt genii. Nu este adevărat!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @kuprevich

 

Dr. Georgescu: „Prevalența autismului a crescut cu 317% din anii 2000 până în 2020”

 

„În 1999, că măsură de precauție și pentru a reduce expunerea cumulată la mercur, autoritățile de sănătate publică din Statele Unite, inclusiv CDC (Centers for Disease Control and Prevention) și AAP (American Academy of Pediatrics), au recomandat eliminarea timerosalului din vaccinurile pentru copii”, a mai spus dr. Georgescu.

Dr. Georgescu a subliniat că, de atunci, majoritatea vaccinurilor pentru copii nu mai conțin timerosal sau conțin doar urme nesemnificative: „Cu tehnologia actuală, sunt mult mai sigure acum decât erau în urmă cu 30-40 de ani”.

Cu toate acestea, dr. Ioana Georgescu a evidențiat o statistică alarmantă: „Conform datelor CDC, prevalența autismului a crescut cu 317% din anii 2000 până în 2020. Actualmente, unul din 36 de copii este afectat.

Medicul a explicat și un alt aspect important care contribuie la confuzia părinților. „În plus, copiii cu TSA de obicei experimentează un regres după vârstă de un an - un an și jumătate, adică își pierd din abilitățile cognitive și de limbaj dobândite până atunci, iar părinții ajung să creadă că există o cauzalitate între vaccinul efectuat la vârstă de 1 an și acest incident, fapt care este fals.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel