”Copilul meu are probleme cu ochii”: Când să verificați starea de sănătate a ochilor nou-născuților, sugarilor și copiilor

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels

La vârsta pediatrică, cele mai frecvente tulburări care afectează ochiul și funcția vizuală (miopie, ambliopie, astigmatism) sunt adesea asimptomatice și devin evidente clinic atunci când sunt prezente de ceva timp sau într-un stadiu avansat, de aceea este important să contactați un profesionist pentru prevenire.



Tulburările de vedere la copii sunt adesea asimptomatice în copilărie, de ce?

Acest lucru se întâmplă adesea datorită ductilității mari, atât musculare, cât și acomodative, a ochiului copilului. Singura modalitate de a le exclude sau de a le corecta din timp este, prin urmare, o examinare a ochiului. Prin urmare, este de mare importanță să știm când trebuie efectuat primul control al nou-născuților și copiilor.

Chiar și în absența simptomelor, se recomandă efectuarea unor controale periodice ale ochilor. Vizitele medicale efectuate în scop preventiv la vârsta pediatrică pot viza diverse domenii de specialitate.

Oftalmologia, în special, este foarte importantă pentru a garanta o bună sănătate a sistemului vizual, deoarece nu este întotdeauna posibilă recunoașterea „ochiului” a unor tulburări de vedere, care s-ar putea manifesta clinic prea târziu.

Primele controale oftalmologice

- Prima evaluare trebuie efectuată în primele zile după naștere sau cel mai târziu în 6 luni de viață: de către medicul neonatolog sau pediatru sau oftalmolog în cazuri specifice. Vizita este folosită pentru evaluarea „reflexului roșu”, care este foarte util pentru evidențierea orbirii congenitale unilaterale sau bilaterale, precum și pentru excluderea defectelor congenitale (cataractă), a tumorilor și problemelor globului ocular. Dincolo de evaluarea de către medicul pediatru, este indicat să contactați specialistul mai ales dacă există antecedente familiale de patologii tumorale.

- La vârsta de 3 ani: pentru a exclude ambliopia (ochiul leneș), strabismul și defectele vizuale.

- La începutul școlii primare (6 ani): pentru o evaluare mai precisă a vederii (deci orice dificultăți de a vedea bine).

- Pentru vârste ulterioare se recomandă programarea controalelor periodice la fiecare 2-3 ani, dacă nu se indică altfel de către medicul oftalmolog sau apariția simptomelor.

Simptomele și semnele de avertizare ale unei probleme de vedere, la ce să acordați atenție

Pe lângă controalele preventive programate, o examinare rapidă a ochilor este uneori necesară în toate acele cazuri în care copiii prezintă semne de avertizare ale unei probleme de vedere. Consultați-vă întotdeauna medicul pediatru dacă aveți simptomele descrise mai jos:

- reflexie albă a pupilei, vizibilă cu ochiul liber sau în fotografiile cu bliț;

- anomalii anatomice ale ochiului: asimetria mărimii pupilelor și a ochiului, ptoza pleoapelor (pleoapa mai închisă decât în ​​mod normal);

- frecarea frecventă a ochilor (copilul are adesea ochii roșii sau se plânge de mâncărime);

- cefalee;

- clipirea frecventă (copilul își „strânge” ochii pentru a vedea mai bine);

- tendința de a înclina capul pentru a observa ceva;

- strabism brusc;

- tendința de a aduce obiectele mai aproape de față sau de a se apropia de televizor;

- afectarea recunoașterii culorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel