„Copilul meu face greșeli de neînțeles la școală... ce-i cu el?” Logoped: „Nu este leneș și nici neatent! Părinții și profesorii ignoră această problemă”

Data publicării:
„Copilul meu face greșeli de neînțeles la școală... ce-i cu el?” Logoped: „Nu este leneș și nici neatent! Părinții și profesorii ignoră această problemă” / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
„Copilul meu face greșeli de neînțeles la școală... ce-i cu el?” Logoped: „Nu este leneș și nici neatent! Părinții și profesorii ignoră această problemă” / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Anul școlar este momentul ideal pentru a observa ce se întâmplă cu copilul nostru. Uneori, problemele nu se rezumă doar la lipsa de concentrare. Mulți părinți se întreabă: „de ce copilul meu, care este inteligent, nu reușește să înțeleagă lecțiile la clasă?” Apoi apar notele slabe, avertismentele din partea profesorilor și, inevitabil, îngrijorarea părinților.



Experții atrag atenția asupra unui aspect important: unele dificultăți în învățare pot avea cauze ascunse.

Logopezii recomandă ca, la început de an școlar, copiii să fie evaluați pentru a identifica eventualele obstacole și a le oferi cele mai bune soluții.

CITEȘTE ȘI Semnele timpurii care arată că ai un copil supradotat. Expert: „Puțini părinți știu să le recunoască la timp”

De ce să mergem la logoped dacă copilul vorbește clar?

Mulți părinți cred că logopezii se ocupă doar de probleme de vorbire.

În realitate, rolul lor este mult mai complex și include dificultăți de învățare, printre care și discalculia.

Discalculia: atunci când cifrele devin un coșmar

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Sunt copii care pur și simplu nu reușesc să facă calcule simple sau să memoreze tabla înmulțirii, iar acest lucru poate fi un semn al discalculiei.

Această tulburare de învățare afectează aproximativ 6% dintre elevi.

„Aceste tipuri de dificultăți sunt prea puțin cunoscute, atât de către părinți, cât și de către profesori”, explică Unai Pequeño, președintele Colegiului Logopezilor din Țara Bascilor, conform elcorreo.com.

Dacă nu este depistată la timp, discalculia persistă și afectează nu doar rezultatele la matematică, ci și abilități importante pentru viața de zi cu zi, cum ar fi gestionarea banilor sau citirea orei.

VEZI ȘI Dislexia, discalculia, disgrafia. Dr. Ioana Georgescu, despre aceste tulburări: „Trebuie foarte multă repetiție, foarte mult exercițiu și foarte multă răbdare!” / VIDEO

Cauze și factori de risc

Discalculia este asociată cu o disfuncție neurologică în zonele creierului responsabile de procesarea matematică și are o componentă genetică puternică.

Nu este legată de inteligența generală, dar poate coexista cu alte tulburări de învățare, cum ar fi dislexia.

Potrivit unei meta-analize publicate în Journal of Child Psychology and Psychiatry (2021), 45% dintre copiii cu discalculie au și simptome de ADHD.

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Semnele discalculiei: la ce să fim atenți

Patricia María Comíns, specialistă în logopedie, enumeră câteva semne ale discalculiei:

Dificultăți în recunoașterea numerelor sau în efectuarea operațiilor simple;

Greșeli persistente în matematică, chiar și după multe exerciții;

Ritm lent de procesare a informațiilor matematice;

Dificultăți în a detecta propriile greșeli.

Ce putem face ca părinți?

Dacă observăm aceste semne la copilul nostru, este important să acționăm rapid.

Logopezii pot ajuta semnificativ în 7 din 10 cazuri.

Detectarea precoce și intervenția timpurie, ideal între 7 și 9 ani, pot face o diferență majoră.

Chiar dacă discalculia nu dispare complet, copilul va învăța strategii pentru a face față provocărilor școlare.

Educația trebuie să fie un proces adaptat fiecărui copil, iar recunoașterea și gestionarea dificultăților de învățare sunt esențiale pentru succesul său academic și emoțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel