„Copilul meu preferă să se joace singur, ar trebui să fiu îngrijorat?” Specialiștii spun când este normal și când există o problemă

Data publicării:
„Copilul meu preferă să se joace singur, ar trebui să fiu îngrijorat?” Specialiștii spun când este normal și când există o problemă / FOTO: freepik.com @ lenabessonova
„Copilul meu preferă să se joace singur, ar trebui să fiu îngrijorat?” Specialiștii spun când este normal și când există o problemă / FOTO: freepik.com @ lenabessonova

Jocul solitar este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a fiecărui copil, mai ales în primii ani de viață, când aceștia încep să exploreze lumea și mediul înconjurător.



În general, în jurul vârstei de trei ani, dinamica jocului se schimbă, iar copiii, pe lângă faptul că se joacă singuri, încep să manifeste interes pentru a împărtăși jocul cu ceilalți.

Dar ce se întâmplă dacă copilul tău preferă să se joace singur în loc să socializeze cu alți copii? Este aceasta o problemă? Ar trebui să fii îngrijorat?

În rândurile următoare vom discuta acest subiect. Cu toate acestea, îți putem spune deja că nu există un singur răspuns la aceste întrebări. Totul depinde de o serie de factori legați de copilul în cauză și de contextul în care se află.

Citește și Metoda de parenting nr. 1 de a crește copiii cu o „reziliență cu adevărat sănătoasă”, conform unui medic pediatru

Beneficiile jocului individual

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care se joacă frecvent singuri dezvoltă un nivel ridicat de creativitate și imaginație, deoarece sunt obișnuiți să inventeze povești în care jucăriile lor sau chiar ei înșiși trăiesc o multitudine de aventuri.

De asemenea, prin jocul solitar, copiii învață să se cunoască mai bine, să își descopere propriile interese și să construiască o lume interioară bogată și diversă, de care se pot bucura zilnic. Un alt avantaj al acestui tip de joc este că micuții dobândesc mai multă autonomie și independență atunci când interacționează singuri cu mediul înconjurător.

Mai mult decât atât, ei sunt cei care iau toate deciziile și își asumă consecințele, ceea ce contribuie pozitiv la dezvoltarea simțului responsabilității și la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor.

Pe scurt, jocul individual este extrem de valoros pentru dezvoltarea copilului, însă acest lucru nu înseamnă că cei mici ar trebui să se joace singuri tot timpul.

Așa cum jocul solitar este esențial pentru creșterea și învățarea copiilor, la fel de important este și jocul alături de alți copii de vârste similare. Jocul în compania celorlalți este cea mai bună modalitate de a dobândi abilități și valori sociale importante, precum empatia, cooperarea, negocierea și lucrul în echipă, printre altele.

Copilul meu preferă să se joace singur. Ar trebui să fiu îngrijorat?

SURSA FOTO: freepik.com @glaushkina1

Dacă copilul tău preferă să se joace singur în loc să împărtășească această activitate cu alți copii, în principiu, nu ar trebui să îți faci prea multe griji. Este posibil să fie doar o fază.

Reține că fiecare copil este diferit și se dezvoltă în propriul ritm. Este posibil ca, momentan, copilul tău să nu fie foarte entuziasmat de interacțiunile cu ceilalți, dar asta nu înseamnă că pe termen lung va avea dificultăți în a socializa.

Totuși, situația poate deveni o problemă dacă copilul manifestă în mod constant reticență în a se juca cu alți copii, fie la pauză, în parc, la petreceri de aniversare etc. În astfel de cazuri, este important să afli cauza acestui comportament. Poate fi din cauza timidității, a lipsei de abilități sociale sau a unui motiv mai serios, care ar trebui adresat cât mai curând.

Prin urmare, dacă copilul tău preferă jocul solitar, atâta timp cât există un echilibru și nu manifestă frecvent comportamente negative la ideea de a se juca cu ceilalți, nu ai motive de îngrijorare.

Importanța jocului individual și în grup

SURSA FOTO: freepik.com @irishasel

Pe scurt, așa cum am observat până acum, prin joc, copiii dobândesc o varietate de competențe și abilități esențiale pentru viață. De fapt, după cum afirmă celebrul gânditor, psihopedagog și caricaturist italian Francesco Tonucci: „Copilul nu se joacă pentru a învăța, dar învață din tot ceea ce face în timp ce se joacă.”

Ca mamă sau tată, este important să ai mereu în minte acest aspect și să te asiguri că jocul individual, la fel ca și jocul în grup, face parte din rutina copilului tău.

Niciunul dintre ele nu ar trebui să-l înlocuiască pe celălalt, ci să se completeze reciproc, conform specialiștilor de la eresmama.com. De aceea, este esențial să încurajăm ambele tipuri de jocuri, astfel încât copilul să poată beneficia de avantajele fiecăruia pentru o dezvoltare cognitivă și emoțională echilibrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel