”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Când avea doi ani te-ai întrebat dacă într-o zi copilul se va putea îndepărta la cinci centimetri de tine, chiar și doar să te lase să mergi singur la baie... Și acum nu se mai apropie de tine chiar dacă îl implori și îți interzice să faci orice tip de contact fizic mai ales în public: adolescentul tău nu mai este ființa iubitoare pe care a fost în copilărie.



Aceasta este situația multor familii cu copii adolescenți: par să se fi îmbufnat peste noapte. Și, desigur, mulți părinți sunt supărați, frustrați și se întreabă dacă au greșit cu ceva.

Dar nu vă faceți griji, acest comportament fizic de respingere este foarte frecvent în adolescență, deoarece reflectă modificări ale creierului, nevoia de a deveni independent de familie.

Faptul că este normal, însă, nu ar trebui să fie un motiv pentru a nu face nimic sau pentru a aștepta să se întâmple ceva. Adolescenții, nu ne vom obosi să o spunem, au nevoie de noi alături de ei și de aceea este necesar să găsim un echilibru între respectarea nevoii lor de a se distanța de noi și o prezență constantă și discretă.

De ce adolescenții nu mai sunt afectuoși?

Primul lucru pe care să-ți spui, când un copil iubitor se transformă într-un adolescent morocănos, este că nu este nici vina noastră, nici a lui. Nimeni nu a greșit cu nimic.

Dacă adolescentul tău a devenit rebel, gândește-te în schimb:

1. Este o altă fază a dezvoltării sale

A fi lipsit de afecțiune este legat de ciclul de viață pe care îl trăiește ca adolescent, descoperindu-și propria individualitate.

În loc să plângi pierderea copilului tău, concentrează-te pe cine este el sau ea acum și caută alte modalități de a-ți arăta afecțiune.

2. Face parte din nevoia de a scăpa

Creierul adolescentului este programat să părăsească casa. Ignorând sfaturile noastre, căutând alte referințe, petrecerea timpului cu prietenii, despărțindu-ne fizic de noi.

3. Uneori depinde de imaginea pe care o transmitesemenilor

Unii adolescenți, și mai ales unele adolescente, sunt foarte afectuoși cu prietenii lor, dar nu cu propria mamă sau tată, și fac asta pentru a nu părea copilăroși.

În orice caz, atât în ​​copilărie, cât și în adolescență, trebuie să respectăm aceste limite fizice: în orice moment copiii noștri trebuie să știe că au capacitatea de a decide asupra propriului corp.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-4842218_42615500.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

4. Uneori contribuim la asta

Nimeni nu este surprins când o mamă sau un tată își sărută copilul de șapte ani, dar ce se întâmplă când au zece ani? Și când va avea cincisprezece ani?

Uneori, când vine adolescența, există o anumită inhibiție a manifestărilor fizice de afecțiune (în special din partea părinților), ceea ce înseamnă că niciuna dintre părți nu știe cum să se comporte.

Contactul fizic este foarte important, chiar și în adolescență

Chiar dacă uneori ne dorim, ca părinți nu putem doar să ne îngropăm capul în nisip și să lăsăm adolescența să treacă. De fapt, nu ar trebui, pentru că adolescenții au nevoie de părinții lor mai mult ca niciodată.

Ființele umane au nevoie de contact. Unele studii au mai arătat că lipsa de tandrețe și afecțiune din partea părinților în timpul adolescenței este direct proporțională cu nesiguranța pe care o simt adolescenții. Fiica sau fiul tău adolescent are nevoie de dovezi ale afecțiunii tale pentru a crește într-un mod echilibrat.

1. Fotografie... (pexels-cottonbro-6594304_50679300.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Cum să te descurci cu un adolescent lipsit de afecțiune

Sarcina ta, ca mamă sau tată, este să restabilești un minim de tandrețe și, dacă este posibil, contactul fizic. 

IMPORTANT: Copilul tău are nevoie să știe că tu, familia lui, sunteți acel spațiu sigur în care se poate repune pe picioare după dezamăgirile sau reșelile lui.

Dacă simți că copilul tău te respinge și nu știi cum să-l abordezi, încearcă aceste sfaturi:

Nu-l certa

Unii adolescenți acceptă „mustrările” pline de spirit (ceva de genul: „Fiule, cât costă săruturile tale”), dar alții nu: doar tu știi cum este adolescentul tău și cât de departe poți merge.

În ceea ce nu ar trebui să cazi este de fapt să-l certați pentru distanța lui, oricât de mult vă doare. Riști ca el să se simtă deplasat.

4. Fotografie... (pexels-kindelmedia-8550840_15114000.jpg)

Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Căutați momente de intimitate

Adolescenții au nevoie de contact fizic, așa cum am spus, dar dacă nu își doresc, a fi prezenți, a împărtăși cu ei confidențe, griji, anecdote din viața noastră de zi cu zi... poate fi un prim pas.

Neuroștiința ne spune, de fapt, că în ființe umane limbajul are aceeași funcție ca îmbrățișările: întărirea legăturilor dintre indivizi.

Interesat de el sau ea

Uneori, adulții fac greșeala de a întreba doar lucruri legate de școală, iar acest lucru provoacă multă respingere la adolescenți: să fie interesați de fiul sau fiica lor, cunoașterea gusturilor lui, melodiile lui preferate, ceea ce vede la televizor, sportul pe care îl joacă,  pe cine admiră...

Să-i arăți că îți pasă de lucrurile lui, că îl vezi, este un semn de afecțiune pe care copilul tău îl va aprecia.

Sprijină-i inițiativele

Adolescentul tău a decis să organizeze o piață de vechituri pentru o cauză caritabilă? Fiica ta vrea să se înscrie la cursuri de modeling? Sprijină-l mereu, chiar dacă îți este greu. Când vă susțineți copiii, îi faceți să simtă că vă pasă.

Căutați contactul fizic

Cu blândețe și respect, există câteva modalități prin care poți căuta contactul fizic, chiar dacă la intensitate scăzută, cu fiul sau fiica ta adolescent:

- A stabili un contact vizual: Privirea în ochi mărește legătura cu o persoană și generează simpatie. Nu este același lucru cu o îmbrățișare, dar este un început bun.

- Căutați chiar și cel mai mic contact: Unii adolescenți care refuză sărutările și îmbrățișările acceptă o palmă pe spate, ținându-se de umeri într-un gest afectuos... Poate fi o modalitate bună de a reveni, în ritmul propriu, la afecțiunea fizică.

- Profită de ocazie pentru a-l îmbrățișa atunci când este singur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





pixel