Copilul refuză să-și facă temele. Petruț Rizea: „E sănătos, e normal! Să-l lăsăm să se răzvrătească și să spună «m-am săturat». Apoi, va depăși blocajul” / VIDEO

Data publicării:
Copilul refuză să-și facă temele. Petruț Rizea: „E sănătos, e normal! Să-l lăsăm să se răzvrătească și să spună «m-am săturat». Apoi, va depăși blocajul” / FOTO: freepik.com @prostock-studio
EXCLUSIV
Copilul refuză să-și facă temele. Petruț Rizea: „E sănătos, e normal! Să-l lăsăm să se răzvrătească și să spună «m-am săturat». Apoi, va depăși blocajul” / FOTO: freepik.com @prostock-studio

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a abordat o problemă frecvent întâlnită de părinți: cum să-i convingem pe copii să-și facă temele fără a recurge la țipete, amenințări, șantaj emoțional sau recompense toxice. În acest context, invitatul Petruț Rizea, învățător și psiholog, a oferit o perspectivă echilibrată și practică asupra situației, subliniind că nu există o soluție unică și infailibilă.



„Cum altfel să le explicăm copiilor, fără să ajungem să țipăm, să-i amenințăm, să-i șantajăm, să-i recompensăm (și ce mai facem noi toxic, din punctul meu de vedere), cum îi convingem să stea la birou să facă temele?” a întrebat Loredana Iriciuc.

„Dacă ar exista o rețetă clară, v-aș spune-o, dar nu există, din păcate”, a declarat Rizea, subliniind importanța unei gestionări eficiente a timpului. „Specialiștii în științele educației spun că o componentă care influențează foarte mult dorința lor de a-și face temele este modul în care le este gestionat timpul. Activitățile din timpul zilei îi consumă foarte mult din punct de vedere psihic, emoțional, fizic”.

Petruț Rizea a insistat asupra necesității unui timp de relaxare după orele de școală, astfel încât copiii să aibă spațiul necesar pentru a se reechilibra: să se joace, să mănânce, să bea apă – să aibă grijă de starea lor fiziologică înainte de a aborda temele.

Citește și Cât timp se poate concentra un copil la teme? Adevărul psihologic, explicat de Petruț Rizea: „Dacă-i cerem 4 pagini cu liniuțe, nu o să reușească! Să fim realiști!” / VIDEO

Petruț Rizea: „Vin părinți la mine și-mi spun că elevii nu vor să-și facă temele, sunt depășiți”

SURSA FOTO: freepik.com @adiestradormalaga

Mulți părinți se confruntă cu provocarea refuzului copiilor de a-și face temele și apelează la metode precum recompensele financiare sau cadourile, recunoscând însă că acestea riscă să devină obișnuințe dăunătoare pe termen lung. 

„Vin părinți la mine și-mi spun că elevii nu vor să-și facă temele, suntem depășiți, nu știm ce să mai facem, le dăm bani, tot felul de cadouri, dar știm că nu e bine pentru că vor deveni adulți și vor căuta această recompensă.

Cred că trebuie să discutăm cu ei și să-i facem să înțeleagă că temele nu sunt ceva ce ne dorim noi, ca părinți, să fie făcute. Ele sunt o responsabilitate care țin de școală. Și pe care noi, fiind școlari, trebuie să ne-o asumăm.

Și cum ne-o asumăm?

Păi, încercăm să dăm tot ceea ce noi putem pentru a le face! Nu trebuie să ți le faci într-o oră! Împarți! Acum faci o pagină cu litera a, apoi faci o pagină cu litera b, apoi iei o pauză”, a explicat Petruț Rizea la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Vezi și Stresul temelor pentru acasă, o realitate pentru mulți părinți și copii. Petruț Rizea: „Este un efort cognitiv, iar adaptarea nu se face de azi pe mâine. Refuzul lor e normal!” / VIDEO

Pericolul pe care îl reprezintă accesul nelimitat la ecrane

Petruț Rizea atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă accesul nelimitat la ecrane și la platforme precum TikTok sau alte aplicații de divertisment, avertizând că atenția și concentrarea copiilor pot fi afectate grav de stimularea constantă generată de aceste platforme.

„Tik-Tok-ul, NU! Un copil care stă constant pe rețelele sociale și pe telefon, automat, atenția lui, nu va fi niciodată îndreptată către teme.

De ce?

Pentru că atenția, concentrarea, e un proces psihic în sine, separat de toate celelalte: de memorie, de imaginație, de toate celelalte, funcționează independent. Dacă copilul e stimulat continuu, continuu, continuu de aceste device-uri, nu va mai exista disponibilitate pentru teme sau pentru alte activități.

Aici trebuie să intervenim noi ca părinți și să vedem cât timp le acordăm pentru utilizarea lor”, a mai subliniat învățătorul. 

Cum am putea să-i facem să-și facă temele fără să țipăm la ei?

Potrivit lui Rizea, cheia se află în răbdare și în înțelegerea emoțiilor copiilor, o abordare care poate transforma complet această experiență tensionată.

„Trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare! E ușor de spus, dar e nevoie pentru că e sănătos să-și exercite sau să-și manifeste și această poziționare opusă față de teme. E normal”, explică Rizea, subliniind că refuzul copiilor de a face temele nu ar trebui perceput automat ca o problemă disciplinară, ci mai degrabă ca o etapă firească în care copiii își testează limitele și își exprimă emoțiile. „Îi lăsăm să se răzvrătească, să se supere, să spună `m-am săturat, nu mai vreau`”.

O strategie propusă de specialist este validarea emoțiilor copilului, mai degrabă decât aplicarea imediată a unor soluții. 

„Spre exemplu:

- Mami, m-am săturat să fac temele!

- Da, mami, știu că te-ai săturat, știu că nu ți-e ușor! Temele sunt o responsabilitate pe care trebuie să o îndeplinești. Cu timpul o să vezi că o să fie mai bine și te vei obișnui. Dar știu că ți-e greu la început!”

Petruț Rizea subliniază că această formă de răspuns, care validează emoțiile, este fundamentală pentru crearea unei legături afective solide între copil și părinte.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Învățător Rizea: „Mai întâi să le validăm emoțiile, apoi să găsim soluțiile”

În opinia lui Rizea, unul dintre motivele pentru care copiii refuză să-și facă temele este că, prin refuzul lor, ei își doresc o confirmare emoțională, vor să știe că părintele le înțelege frustrarea.

„Copiii, de fapt, când se răzvrătesc și când nu vor să și le facă caută această validare, caută să vadă că și părintele e `afectat` pe undeva de starea pe care el o are. O legătură afectivă între cei doi”, explică învățătorul. 

Totodată, Rizea recomandă părinților să evite abordările directe și raționale din prima.

„Mai întâi să le validăm emoțiile, apoi să găsim soluțiile. Pentru că unii părinți vin direct cu soluțiile, vin direct cu partea rațională către copii: `te duci și-ți faci temele, e nevoie, dacă nu, nu ieși afară!`”, mai spune psihologul.

Abordarea lui Rizea este o invitație pentru părinți să schimbe perspectiva, să treacă de la impunerea regulilor la construirea unei legături bazate pe încredere, care îi poate ajuta pe copii să își asume responsabilitățile de zi cu zi într-un mod natural și echilibrat.

„Haideți să încercăm să avem puțină răbdare, să-l lăsăm să se manifeste, să-i îmbrățișăm starea din acel moment. E posibil ca ulterior să se deschidă pentru că blocajul, în foarte multe cazuri, e unul afectiv”, concluzionează Petruț Rizea. 

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel