Ce poate fi mai natural și mai sănătos decât joaca în iarbă? Din păcate, există un risc mortal despre care nu vobește nimeni în România.
Persoanele care sunt mușcate de căpușe pot face mai multe boli, copii fiind cei mai afectați din cauza sistemului imunitar mai puțin dezvoltat.
Cea mai periculoasă este encefalita virală transmisă de căpușe, care poate fi mortală la copil. Puțin întâlnit în țara noastră, mai ales în zona de câmpie, virusul a ”migrat” spre sud din țările Europei Centrale, iar răspândirea sa este mai rapidă în anii ploioși, când căpușele ”explodează”, cum se întâmplă în această vară. La începutul anilor 2000, un focar de encefalită virală transmisă de căpușe a fost înregistrat în județul Sibiu.
Medicii i-au avertizat pe părinți în ceea ce privește borelioza, care se tratează cu antibiotice: dacă ai fost mușcat de o căpușă, pastilele previn dezvoltarea parazitului în corpul uman, iar riscul unei evoluții negative este zero, în cazul tratamentului corect.
Din păcate, nu există medicamente anti-virale care să prevină encefalita. Căpușa infectată introduce virusul în sânge, iar boala s-a transmis deja, chiar dacă a fost îndepărtat parazitul imediat după mușcătură.
Cu toate acestea, există o soluție care poate proteja împotriva acestei boli - vaccinul împotriva FSME.
FSME este acronimul pentru Encefalită cu virusul Tick-Borne Central European și este o formă de encefalită cauzată de virusul transmis de căpușe. Virusul este foarte răspândit în Austria, Germania, țările scandinave, precum și în Asia. Infecția poate duce la simptome severe, cum ar fi febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare. În cazuri mai grave, poate duce la inflamarea creierului și la afectări neurologice permanente sau chiar la deces.
Vaccinul împotriva FSME este o soluție eficace pentru prevenirea bolii. Aceasta este o imunizare activă care produce anticorpi împotriva virusului encefalitei de căpușe. Vaccinarea se administrează în două sau trei doze și oferă o protecție de cinci până la zece ani.
Vaccinul nu protejează împotriva căpușelor în sine și nici împotriva boreliozei. Prin urmare, trebuie să continuați să folosiți repelente de insecte și să fiți atenți la verificarea corpului și hainelor pentru căpușe atunci când sunteți în zone cu risc ridicat.
Vaccinul împotriva FSME este recomandat și adulților care fac drumeții sau merg la pescuit, în zone cu iarbă și umezeală.
Există anumite categorii de persoane care nu ar trebui să fie vaccinate sau care trebuie vaccinate sub supraveghere medicală, cum ar fi femeile însărcinate sau persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Pentru a observa dacă micuțul nostru a plecat de la joacă însotțit de o căpușă trebuie să ne uităm la joncțiunea hainei, pe la gât, în spatele urechilor, în spatele zonei păroase a capului pentru că acolo unde suntem protejați de haine probabilitatea să fim mușcați de căpușe este destul de mică, spune dr. Mihai Craiu. De aceeaa o primă recomandare pentru scenariile în care copilul are o sensibilitate a pielii, ne este frică să îl dăm cu substanțe care îndepărtează tot felul de insecte, de la țânțari până la căpușe, ar fi bine să poarte șosete lungi, pantaloni, adică să nu aibă prea multă piele expusă direct la iarbă.
Dar dacă s-a jucat în pantaloni scurți și în tricou, ne uităm pe zonele expuse în primul rând și dacă vedem un fel de gândăcel care are un corp voluminos, așa ca un fel de biluță, o porțiune de trunchi care este de culoare mai închisă și care are și niște piciorușe mici, și de obicei, ceea ce nu vedem este înfipt în piele, este piesa bucală a căpușei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.