„Copilul se plictisește la școală. Cum să-l ajut?” Sfaturi pentru părinți de la experți: „Este esențial ca ei să simtă pasiunea pentru învățare”

Data publicării:
„Copilul se plictisește la școală. Cum să-l ajut?” Sfaturi pentru părinți de la experți: „Este esențial ca ei să simtă pasiunea pentru învățare” / FOTO: freepik.com @Ambreen
„Copilul se plictisește la școală. Cum să-l ajut?” Sfaturi pentru părinți de la experți: „Este esențial ca ei să simtă pasiunea pentru învățare” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Dacă copilul tău s-a plictisit în clasă și nu știi ce s-ar putea întâmpla, îți oferim câteva sfaturi pentru a-l susține și ajuta. 



Mulți copii se simt foarte demotivați de școală din cauza plictiselii, a dificultății de a înțelege sau pentru că materialul predat nu îi interesează. Este esențial ca ei să simtă pasiunea pentru învățare pentru a progresa cu succes în cursurile academice. Prin urmare, specialiștii de la eresmama.com arată cum poți să-ți ajuți copilul dacă s-a plictisit la școală.

Copiii experimentează aceleași sentimente ca și adulții și se pot plictisi. Plictiseala este absolut normală, așa că nu trebuie să te alarmezi prea mult! Este important să înțelegi de ce se întâmplă acest lucru la școală și să găsești soluții care să-l ajute să își regăsească motivația necesară în procesul de învățare.

Citește și Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

Uneori, plictiseala în clasă este normală

Este absolut normal ca un copil să spună că s-a plictisit la școală; de fapt, este ceva ce mulți părinți aud frecvent.

Motivele plictiselii sunt foarte diverse, iar lipsa de motivație poate fi una dintre ele. Aceasta poate fi o problemă temporară, dar dacă persistă, trebuie să căutăm soluții pentru a preveni dezvoltarea anxietății invalidante sau a respingerii școlii.

S-ar putea să îți fie puțin dificil să identifici cauza exactă a acestei atitudini.

Unii părinți cred că profesorul nu reușește să își motiveze copilul sau că acesta este dotat. Deși aceste posibilități pot fi adevărate, trebuie luate în considerare și alți factori care ar putea influența situația.

Posibile motive pentru care copilul tău se plictisește la școală

Înainte de a continua, vom discuta despre câteva cauze care pot determina copilul să se plictisească mai mult decât este necesar în clasă:

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Lipsa de motivație

Este posibil ca el să nu se simtă motivat în niciun fel și să considere că ceea ce li se predă nu este important pentru viața lor. Astfel, învățarea unui lucru nou nu devine o provocare, ci mai degrabă o sursă de oboseală.

Dacă afirmi că școala este plictisitoare și folosești acest argument pentru a justifica lipsa de performanță, eșecul școlar va deveni o chestiune de timp. Este esențial ca el să se implice în activitățile de la clasă, astfel încât să învețe că ceea ce se predă la școală este important pentru viața sa.

Lipsa provocărilor care să-i atragă atenția

Este important ca cel mic să simtă că nimeni nu își dorește să-l provoace negativ și, cu atât mai puțin, să își compare abilitățile cu cele ale altora. Provocările ar trebui să fie îndreptate către el însuși, pentru a realiza că poate fi foarte capabil atunci când se provoacă pe sine, fără a fi nevoit să concureze cu nimeni. Aceasta este, fără îndoială, cea mai bună provocare.

Lipsa legăturii cu colegii de clasă

Pentru mulți copii care nu se simt motivați, acest lucru se întâmplă adesea din cauza lipsei de conexiune cu grupul lor de clasă. Uneori, legătura cu profesorul poate fi întreruptă. Lucrul la această conexiune este esențial pentru ca copilul să se simtă parte dintr-un grup, o echipă care vâslește în aceeași direcție.

Aceasta este singura modalitate prin care poate să nu se mai simtă singur sau izolat, ci să aibă impresia că face parte dintr-un grup important, pe lângă familia sa de acasă. Dacă nu există această conexiune, nu va ști cui să ceară ajutor atunci când are nevoie. Este foarte important să se simtă integrat în comunitatea clasei sale.

Ajutorul părinților

Desigur, părinții sunt cei mai bine poziționați pentru a-și ajuta copilul, iar primul pas este să discuți cu profesorul. Este esențial să descoperi cauzele care îl fac pe copilul tău să se simtă atât de plictisit. Abia atunci vei putea ști cum să-l ajuți. Pentru a realiza acest lucru, ține cont de următoarele:

Pune-i întrebări. Întreabă-l ce a învățat la clasă, cum predă profesorul și care este relația sa cu colegii. Formulează întrebări care să-i permită să răspundă cu mai mult decât o monosilabă. Astfel, vei putea determina dacă plictiseala provine de la profesor, de la colegi sau de la conținutul predat.

Implicați copilul și profesorul în procesul de învățare. Dacă observi că situația persistă de prea mult timp, este important să discuți cu profesorul cât mai curând posibil pentru a înțelege ce se întâmplă. Atunci când comunici cu el, încearcă să formulezi comentarii respectuoase și constructive, discutând despre nevoile pe care le are copilul tău.

Dacă, de acum înainte, copilul tău manifestă o atitudine de plictiseală în clasă și aceasta nu dispare în timp, cel mai bine este să cauți rădăcina problemei. Odată ce identifici cauza, va trebui să găsești cele mai bune soluții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel