Copilul tău ar putea fi un geniu? Semne pentru recunoașterea copiilor supradotați

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Ați auzit vreodată de supradotație intelectuală? Copiii supradotați au o inteligență peste medie. Și acest lucru poate părea fantastic, dar este doar parțial așa. Dacă copiii supradotați nu sunt înțeleși, aceștia pot experimenta stima de sine scăzută, frustrare puternică, dereglare emoțională, izolare socială. Copilul tău este dotat? Îți explicăm cum să identifici un copil supradotat, dar mai ales cum să-l ajuți.



Copiii supradotați ies adesea în evidență față de ceilalți dintr-o varietate de motive, de la enorma lor curiozitate până la un dezvoltat simț al dreptății, pentru început.

De fapt, fiecare copil este diferit, dar acești copii se nasc cu abilități naturale mult peste medie pentru vârsta lor. De exemplu, un copil poate fi dotat din punct de vedere creativ și intelectual, sau are o coordonare fizică și memorie peste medie, sau o maturitate socială și emoțională mai mare decât alți copii de vârsta sa.

Mai exact, acești copii prezintă diferențe neurologice, deoarece au o traiectorie diferită de dezvoltare intelectuală, academică și socio-emoțională în comparație cu indivizii neurotipici. Gândirea lor se numește „arborescentă”..

La fel ca majoritatea oamenilor, copiii cu înaltă capacitate sunt persoane unice, cu talente și interese variate și cu mai multe fațete. Unii demonstrează măiestrie în mai multe domenii, în timp ce alții excelează într-un singur subiect.

Caracteristicile copiilor supradotați

Copiii supradotați au diverse caracteristici prin care este posibil să-i identifice, precum:

- Învață foarte repede și ușor

- Au o memorie cu adevărat excelentă și o curiozitate dezarmantă

- Ei știu să folosească gândirea abstractă și critică într-un mod uimitor pentru vârsta lor

- De obicei, au o mare competență verbală și pot învăța să scrie și să citească devreme și pe cont propriu

- Au un puternic simț al umorului

- Sunt adesea perfecționiști

- Ei au abilități superioare de a înțelege materiale la mai multe niveluri decât colegii lor

- Ei posedă o profunzime emoțională și o sensibilitate surprinzătoare la o vârstă fragedă

- Ei manifestă un entuziasm puternic față de diverse interese și subiecte specifice și sectoriale

- Au un simț al umorului foarte dezvoltat, pot iubi jocurile de cuvinte

- Ei posedă soluții creative de rezolvare a problemelor și expresie imaginativă

- Ele sunt caracterizate de capacitatea de a absorbi rapid informații fără a fi nevoie de repetare

- Ei arată o mai mare conștientizare socială și de sine

- Pot prefera compania copiilor mai mari sau a adulților

- Ei reușesc rezolvarea problemelor într-un mod diferit decât de obicei

Desigur, fiecare individ este unic și poate prezenta un amestec al acestor trăsături sau doar două foarte intens.

Cum să recunoști copiii supradotați

Persoanele supradotate obțin scoruri mari la testele de IQ (între 120-129 pentru cei cu dotări moderate) și au un nivel excepțional de ridicat de abilitate intelectuală. Acest lucru nu se reflectă întotdeauna în performanța academică.

Copiii supradotați pot întâmpina multe dificultăți în mediul școlar, din cauza plictiselii, a unui mecanism de adaptare descendent sau pentru că nu se simt înțeleși.

Copiii supradotați pot fi recunoscuți deoarece au anumite caracteristici precum:

- înțelegere rapidă: o abilitate avansată de a învăța și procesa rapid informațiile, combinată cu nevoia de stimulare mentală constantă;

- elevii profund dotați lucrează adesea într-un ritm diferit față de colegii neurotipici, mergând mult înainte sau fac o pauză pentru a se scufunda adânc în domeniile lor de interes.

- înțelegerea intuitivă a elementelor de bază: dificultate de concentrare pe sarcini care nu sunt solicitante din punct de vedere intelectual, inclusiv sarcini materiale repetitive sau mecanice;

- copiii profund supradotați au adesea nevoie de mai puțină practică pentru a stăpâni o idee sau un concept.

- interese divergente: O imaginație vie și interese de nișă pot face dificilă conectarea cu colegii; de fapt, copiii profund supradotați pot căuta copii mai mari sau adulți care le împărtășesc interesele sau se pot conecta cu copii mai mici care sunt mult mai flexibili în gândire și se angajează în activități imaginare. Sar de la un gând la altul și sunt capabili să vină cu soluții imaginative sau de neînțeles corecte.

Cum să ajuți copiii supradotați

Acești copii pot deveni foarte frustrați, pot fi considerați „ciudați”, provocatori, rebeli și indiscretori. Acest lucru poate duce la o stimă de sine scăzută sau, de exemplu, la izolarea socială. Copiii supradotați, contrar a ceea ce s-ar putea crede, trebuie ajutați.

Fără nicio pretenție de specialitate, iată câteva sfaturi utile pentru a începe. Invitația rămâne mereu să apelăm la profesioniști.

Oferă-le instrumentele de care au nevoie

Acesta este ceva ce ar face un părinte pentru orice copil, indiferent de nivelul de calificare, dar pentru copiii supradotați poate fi nevoie de puțin mai mult efort. În multe cazuri, poate însemna pur și simplu să-i faceți mai independenți sau să acordați o pauză de la studiu sau poate însemna organizarea de vizite la muzee și alte activități pentru a încuraja interesele copilului.

Întreabă pentru ajutor

Amintiți-vă că a fi dotat este în multe țări considerat o „nevoie educațională specială”, la fel ca autismul sau dificultățile de învățare. A avea un copil dotat nu înseamnă că este ușor. Oricât de norocos te-ai simți, s-ar putea să te afli în dificultate și, în aceste circumstanțe, este în regulă să ceri ajutor, discutând cu profesorii și asigurând o evaluare efectuată de un profesionist.

Oferiți provocări intelectuale

Îți poți ajuta copilul oferindu-i provocări intelectuale, de exemplu oferindu-i sarcini mai dificile și, de asemenea, mai stimulatoare.

Fii sincer cu ei cu privire la abilitățile lor

A nu ascunde adevărul este un act important pentru a-i ajuta pe acești copii, ei trebuie să știe exact cum stau lucrurile. Dar la fel este să le facem să cunoască limitele a ceea ce înseamnă să fii supradotat. Copiii supradotați, de exemplu, pot avea o dereglare emoțională puternică din cauza discrepanței dintre IQ și maturitatea internă.

Combinarea încrederii în sine cu smerenia, în special pentru cei dotați, poate fi foarte provocatoare, dar, cu sprijinul și angajamentul potrivit, copilul tău va crește într-un adult fericit și complet. Chiar dacă va fi foarte obositor, așa cum doar un dotat poate fi să crească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copil supradotat geniu inteligenta




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel