Cu toții am fost martorii acestui comportament, când micuții, deja așezați în pat, aprind brusc lumina și strigă „mamaaaa/tataaaa, vreau apă!”. Este o situație frustrantă pentru părinți, mai ales în zilele obositoare.
Expertul în neuropsihologie Álvaro Bilbao dezvăluie explicații surprinzătoare în spatele acestui obicei.
Fenomenul, prezent în multe culturi în care copiii dorm singuri, poate fi legat de anxietatea de separare, o problemă comună în primele luni de viață sau la începutul școlii. Când părinții au petrecut întreaga zi cu cei mici, aceștia pot resimți frică atunci când vine momentul să doarmă singuri în camera lor. Acest comportament poate fi interpretat ca o încercare de a verifica dacă părinții vor fi acolo atunci când au nevoie de ei. Potrivit lui Bilbao, cererea de apă este doar o modalitate subtilă prin care copiii își testează securitatea emoțională.
Cu alte cuvinte, solicitarea aparent neașteptată de apă poate reflecta nevoia interioară a copilului de a se asigura că părinții sunt disponibili și prezenți chiar și atunci când este timpul să doarmă. Pentru acești mici exploratori ai independenței, noaptea poate aduce cu sine incertitudini și temeri legate de separare, iar un simplu pahar de apă poate deveni un mijloc de a căuta asigurarea că legătura cu părinții este intactă.
SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro
Se dezvăluie că această situație nu este singulară și că există o explicație profundă în spatele comportamentului aparent neașteptat. Așadar, cum ar trebui să acționăm în astfel de momente? Ar trebui să încercăm să eliminăm treptat această cerere sau să o încorporăm într-o rutină? Expertul în neuropsihologie Álvaro Bilbao ne oferă claritate în această privință: „Nu. În opinia mea, cel mai înțelept lucru este să îi aducem un pahar cu apă pentru ca micuțul să vadă că suntem persoane de încredere, gata să-l ajutăm când are nevoie de noi”.
Astfel, secretul nu constă în a încerca să suprimăm cererea copilului, ci în a o integra în rutina serii. „De fapt, când le aduc apă copiilor mei, le spun că pot apela la mine dacă au nevoie sau pot veni în pat”, explică neuropsihologul. „De când am adoptat această abordare, nu doar că adorm mai devreme, dar aproape niciodată nu se culcă în miezul nopții”. Aceasta are o legătură strânsă cu dezvoltarea încrederii în sine a copiilor. „Există o concepție că dacă în copilărie copilul depinde prea mult de părinți, nu va deveni niciodată individ independent la maturitate. Cu toate acestea, cercetările științifice demonstrează că cei care, în copilărie, simt că pot avea încredere deplină în părinți sunt cei care vor cultiva acea încredere și autonomie odată ajunși la vârsta adultă”.
Încrederea aceasta trebuie consolidată pe parcursul zilei în diferite moduri: transmiterea securității, consolidarea realizărilor (nu a laudelor excesive) și demonstrarea că suntem întotdeauna prezenți, nu doar pe timpul nopții. Nu trebuie să uităm că ei își formează personalitatea și, într-o zi, dacă părintele a manifestat mânie sau seriozitate față de ei, chiar dacă a utilizat disciplina pozitivă, copilul poate deveni mai nesigur. În acest sens, cererea de apă poate servi ca un mijloc de a câștiga încredere. „Din perspectiva mea, este sănătos să ceară apă și să verifice în fiecare seară dacă poate avea încredere în noi”, subliniază expertul. Astfel, această cerere de apă devine un pas spre consolidarea încrederii și a sentimentului de siguranță al copilului în legătura cu părinții săi.
Vezi și Cele 10 lucruri pe care NU ar trebui să le spuneți părinților care dorm împreună cu micuții lor
„Această tendință apare, de obicei, puțin înainte de vârsta de trei ani și poate persista până la șase sau chiar șapte ani”, potrivit expertului. Dat fiind că această situație poate să apară în mod intermitent sau să se mențină constant timp de patru ani, și mai important decât toate, având în vedere semnificația reală a acestei cereri pentru copil, cea mai înțeleaptă abordare este să fim liniștiți și să răspundem cu tandrețe cererii copilului nostru.
„Trebuie să ne reamintim că cel mai bun mod prin care băiatul sau fata noastră pot să dobândească încredere este să le demonstrăm prin fapte că suntem acolo pentru ei”, conchide neuropsihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.