Copilul tău pare obosit și apatic? Ar putea fi vorba de depresie post-vacanță?

Data publicării:
Copilul tău pare obosit și apatic Ar putea fi vorba de depresie post-vacanță / FOTO: freepik.com@imgstocker
Copilul tău pare obosit și apatic Ar putea fi vorba de depresie post-vacanță / FOTO: freepik.com@imgstocker

Costul lunii septembrie nu este doar financiar, ci și emoțional pentru mulți adulți. Dar cum rămâne cu copiii, cum se simt ei în legătură cu revenirea la rutină și putem vorbi despre depresia post-vacanță la ei?



La fel cum depresia post-vacanță este pusă sub semnul întrebării de către profesioniști în cazul adulților, atunci când vorbim despre copii situația este aceeași.

Citește și „Aceasta este întrebarea pe care profesorii se așteaptă să o primească de la toți părinții. „Este foarte importantă!”

Dr. Manuel Antonio Fernández, neuropediatru a fost întrebat dacă există depresie post-vacanță la copii, iar răspunsul său este clar: „Categoric nu”.

„Depresia este ceva serios și grav. Este o tulburare, o boală în care apar o serie de alterări în funcționarea mecanismelor cerebrale care reglează răspunsurile emoționale și dispoziția.

Este o situație absolut involuntară în care este esențială asistența medicală și psihologică de specialitate”, explică el, pentru Hola.com.

Aceasta nu înseamnă că, la fel ca adulții, copiii nu pot suferi de această adaptare la noile rutine care vin odată cu întoarcerea la școală și sfârșitul vacanței.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Vezi și „Cele mai bune urări și mesaje pentru copii în prima zi de școală. „Este timpul să le arăți tuturor setea ta de cunoaștere”

Ce se poate face dacă al tău copil pare obosit și apatic?

O adaptare care nu este întotdeauna ușoară

În timpul vacanței de vară, programele sunt relaxate, multe rutine sunt lăsate deoparte și obligațiile sunt mult mai puține. Revenirea la toate acestea este dificilă.

„Există o situație de stres, anxietate sau am putea să-i spunem neliniște. Ea apare după perioade de vacanță relativ lungi, de peste 3-4 săptămâni, în care întoarcerea la muncă pentru adulți sau, în acest caz, la școală pentru copii, poate fi greu de asimilat”, comentează specialistul.

Vestea bună este că simptomele sunt întotdeauna „ușoare și trecătoare”.

Sursa foto: freepik.com@freepik

De fapt, după cum subliniază neuropediatrul, fără a face nimic, doar recuperând tiparele și rutinele obișnuite ale perioadei școlare, situația se va rezolva fără prea mari dificultăți.

Cu toate acestea, este important să acordăm atenție disconfortului pe care copilul sau adolescentul îl poate manifesta.

Citește și „Întrebări pe care părinții ar trebui să le pună copiilor lor în loc de „CUM a fost la școală?”, potrivit unui expert”

Cel mai frecvent semn este reprezentat de problemele de somn, care sunt adesea însoțite de „comportamente care ar putea fi definite ca iritabilitate”.

Realitatea este că „trecem de la o perioadă de activitate fizică intensă, puțină rutină și somn târziu, la o situație aproape opusă.

Trebuie să ne culcăm devreme pentru a ne trezi devreme și avem multe ore de curs în sala de clasă”, spune Dr. Manuel Antonio Fernández. 

Cel mai bun mod de a reveni la rutină

Sursa foto: freepik.com@freepik

Deși aceste simptome sunt ușoare și tranzitorii și se rezolvă pe măsură ce trec zilele, cea mai bună modalitate de a minimiza aceste neplăceri este să le prevenim, iar pentru a face acest lucru este necesară adaptarea orarelor și a rutinei de întoarcere la școală cu câteva zile înainte, astfel încât revenirea la cursuri să nu implice o schimbare atât de drastică față de vacanță.

„Tot ceea ce ține de rutină poate fi optimizat prin planificare. Sunt un susținător înfocat al obiceiurilor, rutinelor și cutumelor. Cele bune, desigur”, subliniază specialistul.

Și clarifică: „Ar trebui să fim mai degrabă extremiști, în sensul bun al cuvântului, dacă se poate, al stabilității.

Și nu spun asta din capriciu sau din cauza unei ideologii behavioriste sau a unui curent științific, dimpotrivă.

O susțin pe baza proceselor de funcționare și dezvoltare neurologică a creierului nostru, în special în copilărie”. 

Ce se întâmplă dacă adaptarea durează mult timp?

Sursa foto: freepik.com@gdbay3322

Există diferite situații care fac ca copilului sau adolescentului să îi ia mai mult timp să se adapteze la noua rutină.

De exemplu, o schimbare de etapă școlară, o școală nouă, o clasă nouă cu colegi diferiți și chiar alte circumstanțe familiale, cum ar fi schimbarea orașului, sosirea unui nou frate sau a unei separări de părinți.

Toate acestea adaugă dificultăți atunci când vine vorba de revenirea în ritmul școlar.

În aceste cazuri, trebuie să fim foarte atenți la modul în care reacționează copiii și să observăm dacă există vreo schimbare substanțială în obiceiurile lor de somn sau de mâncare, dacă sunt retrași sau dacă sunt foarte iritați (copiii își pot manifesta tristețea în acest fel).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel