Copilul tău pare prea răsfățat? Așa oprești comportamentul de tip „mi se cuvine”, potrivit unui expert în parenting: „Nu afecțiunea e de vină!”

Data publicării:
Copilul tău pare prea răsfățat? Așa oprești comportamentul de tip „mi se cuvine”, potrivit unui expert în parenting: „Nu afecțiunea e de vină!” / FOTO: freepik.com @inna-zueva5
Copilul tău pare prea răsfățat? Așa oprești comportamentul de tip „mi se cuvine”, potrivit unui expert în parenting: „Nu afecțiunea e de vină!” / FOTO: freepik.com @inna-zueva5

Unii copii par să se comporte ca și cum li s-ar cuveni totul. Cer mult de la cei din jur, în orice context: de la prieteni, profesori sau membri ai familiei. 



Potrivit antrenoarei pentru părinți Amy McCready, un copil răsfățat se așteaptă ca lucrurile să fie făcute în locul lui – de la sarcini simple în casă, până la primirea de recompense nemeritate, cum ar fi dulciuri pentru o bucățică de broccoli sau bani pentru a-și face temele.

Copiii care dezvoltă un simț exagerat al drepturilor pot ajunge să creadă că sunt în centrul universului și că regulile nu li se aplică.

Este important să facem diferența între un copil care are o zi proastă, și toți copiii pot trece prin astfel de momente, cu tantrumuri sau crize de nervi, și unul care manifestă acest tip de comportament în mod constant, zi de zi.

Expertul în relații de familie Aliza Pressman atrage atenția că un copil nu ajunge răsfățat din cauza iubirii excesive din partea părinților, ci pentru că a fost expus la limite neclare sau incoerente.

„Nu există o limită în ceea ce privește dragostea pe care o putem oferi copiilor noștri. Afecțiunea nu este responsabilă pentru dezvoltarea unui comportament de tip 'mi se cuvine’”, explică ea, conform parents.fr.

CITEȘTE ȘI „Miracolul de 10 minute”. Trucul unui terapeut pentru a-l face pe copilul tău să te asculte, fără să ridici vocea

Cum să pui capăt comportamentului de copil răsfățat?

SURSA FOTO: freepik.com @Fox_travell

Specialiștii sunt de acord: este posibil ca un copil răsfățat să își schimbe comportamentul. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de implicare și consecvență din partea părinților.

Cum faci asta, mai exact?

Primul pas este să îți analizezi propriile motive: de ce ai simțit nevoia să îi oferi totul copilului tău, fără limite clare?

Această introspecție poate fi inconfortabilă, pentru că s-ar putea să scoată la iveală răni din propria ta copilărie. Dar este importantă pentru a înțelege deciziile pe care le-ai luat și pentru a schimba direcția.

Încurajează-l să fie independent

Odată ce ai înțeles rădăcina comportamentului permisiv, începe să-ți ajuți copilul să devină mai autonom.

„Nu face în locul copilului lucruri pe care poate deja să le facă singur. Ghidează-l și încurajează-l să încerce lucruri la care se pricepe cât de cât și ajută-l să învețe ce nu poate încă face pe cont propriu”, explică experta în parenting Aliza Pressman.

Stabilește și menține limite clare

În paralel, setează limite adecvate vârstei copilului și respectă-le cu fermitate, indiferent de context.

Când copilul are izbucniri emoționale, este important să-i validezi sentimentele, să-l asculți cu empatie, dar fără să renunți la limitele stabilite.

Tot Pressman subliniază că nu ar trebui să recompensezi crizele de furie oferindu-i copilului ceea ce își dorește.

Același principiu se aplică și în cazul sarcinilor casnice: nu este necesar să-l recompensezi de fiecare dată.

În viața reală, nimeni nu primește o recompensă doar pentru că și-a făcut datoria, iar copilul trebuie să înțeleagă acest lucru din timp.

SURSA FOTO: freepik.com @natalia-shtorm

Va fi greu la început

Pregătește-te: la început, copilul va rezista acestor schimbări. Se va împotrivi și va încerca să testeze noile limite. Pentru părinți, această perioadă poate fi dificilă și încărcată emoțional.

„Nu lăsa comportamentul sau cuvintele copilului să dicteze valorile și regulile familiei tale. De la copilărie până la adolescență, copiii își testează constant limitele și vocea interioară. Sunt prinși între dorința de a fi independenți și nevoia de a se simți iubiți și sprijiniți de părinții lor”, explică Pressman.

Ascultă-l cu blândețe, dar rămâi ferm

Ascultă-l cu atenție și cu dragoste. Arată-i că părerile lui contează, dar menține-ți principiile.

Învățând să își asume responsabilitatea pentru ceea ce spune și face, copilul tău va deveni mai conștient de propriul comportament și va face pași spre maturizare.

Acest proces de „împuternicire” este important în dezvoltarea lui emoțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel