Copilul tău plânge în somn? Iată care sunt cauzele și ce trebuie să faci

Data publicării:
Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels
Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels

În mijlocul somnului, copilul tău începe să plângă și tu nu știi ce să faci. Ar trebui să-l trezești? Care sunt cauzele acestor plânsete nocturne? Pot fi evitate? 



Trebuie spus că nu trebuie să-i considerăm pe cei mici ca fiind egali cu adulții, în obiceiurile legate de ciclul somn-veghe. Copiii, de fapt, mai ales în primele luni/ani de viață, experimentează distincția dintre activitățile de zi și cele de seară într-un mod neclar, nedefinit. Plânsul brusc în somn poate fi o dovadă în acest sens (chiar dacă, uneori, ascund ceva mai mult).

„De ce copilul meu plânge în somn?”

În primul rând, ar fi important să recunoaștem tipul de plâns. Uneori, cei mici vor doar atenție sau din cauza unui decalaj de timp vor să se joace, așa se explică și plânsul; alteori însă lacrimile se poate percepe clar ca un semn de disconfort.

Printre cauzele plânsului în somn la copii (de la 0 la 10 ani) găsim:

Dentiție

Oricine a trecut prin asta, în calitate de părinte, știe bine că apariția dinților duce adesea la trezire și plâns în nopții, nu numai din cauza durerii, ci și din cauza disconfortului asociat cu apariția primilor dinți (cum ar fi mâncărimea gingiilor). Acest lucru apare de obicei de la 3 luni la un an sau mai mult.

Lipsa unui program de somn și a unei rutine

Deși nu este necesar să țineți cont de fiecare minut sau să creați un program precis, este și adevărat că copiii se adaptează la ciclurile de timp. Depinde de părinți să înțeleagă cum să creeze momente dedicate somnului și relaxării. A avea o rutină regulată, de fapt, te poate ajuta să dormi noaptea. Uneori, rutina se strică, din diverse motive, și ne trezim de-a face cu insomnia la copii.

Exersează o nouă abilitate 

A fi copil înseamnă și a învăța noi abilități. Pur și simplu vorbim – mai ales în primul an de viață – despre acțiuni precum așezarea, bătutul din palme, lovitura cu picioarele sau ridicarea în picioare. Ei bine, dorința de a practica aceste acțiuni se poate manifesta și noaptea, timp în care se manifestă supraîncărcarea creierului care poate provoca treziri nocturne.

Anxietatea de separare 

Se întâmplă adesea, pe la 8 luni, să observăm crize de furie la copil. S-ar putea, de exemplu, să-și dorească să fie singur cu mama sau cu tata și, chiar și noaptea, realizând absența unui părinte, să plângă și să devină anxios.

Regresia somnului 

Mulți copii trec printr-o regresie reală a somnului de la 4 luni încolo (care poate apărea până la un an). Este util să discutați despre asta cu medicul pediatru și să urmați un fel de antrenament pentru somn.

Foame nocturnă

Poate, una dintre cele mai înțelese condiții chiar și de către adulți. Acest lucru este bine atunci când ești în faza de alăptare, dar, uneori, acest lucru poate deveni frecvent pe măsură ce crește. Aveți grijă, așadar, să nu creați „obiceiuri proaste” răsfățând copilul cu gustări târzii.

Afecțiuni diverse

Evident, plânsul poate fi provocat și de durere sau boală. Durerea de urechi, febra, infecțiile au în comun simptomul plânsului de noapte.

Plânsul brusc în timpul somnului la copii: și dacă ar fi fost pavor nocturnus?

Pavor nocturnus, sau frica nocturnă (sau teroarea somnului), este unul dintre motivele legate de plânsul copiilor noaptea. Apare atunci când micuții devin brusc agitați în timp ce sunt într-o stare de somn profund.

În acest caz copiii pot părea panicați, cu bătăi rapide ale inimii, respirație accelerată și transpirație. Deși aparent trezi și plângând, sau chiar stând în picioare, în aceste cazuri copiii dorm și de aceea orice tip de confort este în zadar.

O cauză comună a pavor nocturnus este lipsa unui somn de bună calitate. În plus, copiii sunt mai predispuși să simtă teroare dacă nu se simt bine. Febra și unele medicamente pot crește șansa ca acest lucru să se întâmple.

Dacă bebelușul tău plânge în timpul somnului, încearcă aceste soluții

În cazul în care copilul plânge în somn dar nu se trezește, experții sunt de acord că în timpul acestor episoade de plâns nocturn este mai bine să nu treziți copilul. Stai în apropiere pentru ca atunci când deschide singur ochii să te vadă și să se liniștească.

În același timp, amintește-ți importanța menținerii unei rutine de somn sănătoase pentru a-ți ajuta micuțul să se odihnească.

- Ora de baie este sfântă și a face acest lucru chiar înainte de a merge la culcare ajută copilul să adoarmă.

- Cântați un cântec de leagăn sau creați o atmosferă în cameră cu zgomot alb.

- Masează-i spatele.

- Vorbește-i cald, cu dragoste, în șoaptă.

---------------------------------------------------------------------------

Cu mare bucurie vă anunțăm că am lansat canalul nostru de WhatsApp, ParintisiPitici.ro!

Suntem aici pentru a vă oferi informații exacte și practice, menite să vă ajute în minunata aventură a creșterii copiilor. Abonați-vă acum pentru a primi sfaturi utile, idei creative și răspunsuri la întrebările voastre de părinte.

Haideți să învățăm și să creștem împreună!

Urmăriți canalul Parinți și Pitici pe WhatsApp:  https://whatsapp.com/channel/0029Va8DkdgADTONrCn9kA34

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii pavor nocturnus plans somn





pixel