Copilul tău primește suficientă afecțiune și dragoste? E dificil să știi cu siguranță dacă nevoile emoționale ale unui copil sunt pe deplin satisfăcute. Iată câteva semne care te pot ajuta să recunoști un copil care are nevoie de mai multă dragoste!
Publicitate
A fi părinte înseamnă să te confrunți uneori cu perioade mai complicate.
Copiii noștri, uneori înțelepți și adorabili, se pot transforma brusc în mici drăcușori. Ne testează limitele, indiferent de vârsta lor, ne pun răbdarea la încercare și uneori se retrag în ei înșiși.
În astfel de momente, poate fi greu să le interpretăm comportamentul și să știm ce atitudine să adoptăm.
SURSA FOTO: freepik.com @zurijeta
În astfel de momente, uităm să ne întrebăm: oare copilul meu nu are nevoie de mai multă atenție și dragoste? De multe ori, un copil nu știe cum să ceară afecțiune.
Atunci când ne testează, copiii noștri nu ne pun la încercare doar limitele, ci și dragostea noastră. Oricât de ciudat ar părea, copiii trec prin faze de incertitudine și au nevoie de reamintiri că iubirea noastră este constantă și intactă.
Nu te simți vinovat pentru această nevoie – nu înseamnă că ai greșit cu ceva. Copilul știe că îl iubești enorm, dar are nevoie să simtă această iubire mai intens, mai ales atunci când este afectat de evenimente externe, cum ar fi o ceartă cu un prieten sau o situație de batjocură.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Copilul este foarte agitat: Un copil deosebit de agitat, care se angajează în prostii și provocări, mai ales când încerci să îi ignori comportamentul, caută să îți simtă prezența. Chiar dacă reacționează exploziv, el își dorește atenția ta.
Copilul plânge foarte mult: Un copil care plânge des, explodează de durere aparent fără motiv și are crize de furie poate fi lipsit de afecțiune. Prin lacrimi, încearcă să îți transmită că are nevoie de tine sau că nu-și mai poate reține emoțiile și are nevoie de mângâiere.
Copilul este violent: Un copil care lovește, se enervează și se răzvrătește încearcă să transmită un mesaj. Este copleșit de emoții și furie și simte nevoia să exprime aceste sentimente pentru a se elibera.
SURSA FOTO: freepik.com @elizavetalarionova
În acele momente, poate simți că vrei să faci orice altceva decât să le oferi dragoste. Și totuși!
Aceste comportamente intense arată o nevoie profundă de iubire. Așadar, în fața unui copil care testează limitele și încearcă totul pentru a părea mai puțin iubitor, fii drăguț, iubitor și primitor.
Când te confrunți cu un mic „monstru”, deschide brațele larg și oferă-i o îmbrățișare intensă, liniștește-l și ascultă-l. Pentru a-l canaliza, oferă-i un „moment special” în fiecare zi. Acest moment poate fi scurt – chiar și 10 minute sunt suficiente pentru a-i satisface nevoile.
Poți să te joci cu el sau să-i citești o poveste, de exemplu.
Ai în mâinile tale puterea de a canaliza un copil cu o atitudine debordantă oferindu-i o doză suplimentară de dragoste și multă ascultare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.