Pentru ca societatea noastră să funcționeze mai bine, este esențial să avem experți în domeniul emoțiilor, iar aceștia nu sunt formați la școală, ci acasă.
În calitate de tată sau mamă, ai responsabilitatea de a deveni expert emoțional, pentru ca mai apoi și copiii tăi să ajungă să fie astfel.
Emoțiile sunt fundamentale în viața noastră: ne ajută să ne descoperim identitatea, să apreciem experiențele și să evoluăm pe drumul nostru. Ele ne ghidează în acțiunile noastre.
În primul rând, este important să recunoști emoțiile pe care le poți trăi zilnic: bucuria, frica, furia, tristețea sau curiozitatea sunt câteva exemple de emoții frecvente. O bună cunoaștere și gestionare a emoțiilor este esențială pentru sănătatea noastră mintală.
Fiind ființe umane, luăm decizii ținând cont în egală măsură de emoții și de rațiune. Doar atunci când există un echilibru între acestea, putem experimenta adevărata fericire.
SURSA FOTO: freepik.com @alexkich
Copiii pot deveni experți în gestionarea emoțiilor dacă părinții îi ghidează în acest sens, având nevoie de sprijin pe drumul vieții. În primul rând, este important să vă controlați propriile emoții; altfel, nu îi veți putea acompania și învăța pe copii în acest proces de gestionare emoțională, susțin specialiștii etapainfantil.com. E ca și cum ați încerca să predați limba engleză fără să aveți cunoștințe de bază în aceasta... Este imposibil. La fel, este imposibil să învățați pe cineva despre emoții dacă mai întâi nu le înțelegeți personal.
Odată ce înțelegeți acest aspect și vă educați în privința emoțiilor, puteți aplica câteva principii esențiale pentru a-l ajuta pe copilul dumneavoastră să devină expert emoțional, cu toate beneficiile pe care aceasta le aduce în viața sa și pentru cei din jur.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Primul pas este să recunoști emoțiile de bază pe care le experimentează toți oamenii. Acestea includ frica, furia, tristețea, bucuria, dragostea, dezgustul, curiozitatea, rușinea, speranța și altele.
Părinții trebuie să-și cunoască aceste emoții pentru a le putea identifica atunci când le simt. De exemplu, când suntem supărați, ne putem simți tentați să țipăm sau să lovim fără motiv; când suntem fericiți, ne dorim să râdem și să împărtășim bucuria cu ceilalți.
După ce învățăm să ne recunoaștem emoțiile proprii, trebuie să le identificăm și la ceilalți. Fiecare ocazie este bună pentru a înțelege limbajul nonverbal al celor din jur, în funcție de emoțiile pe care le trăiesc.
Copiii trebuie să fie ajutați să își numească și să recunoască emoțiile atât în ei înșiși, cât și în ceilalți.
De exemplu, poți spune: „Luis, ai chef să-ți lovești fratele pentru că ești supărat.”
Pentru a-ți sprijini cu adevărat copiii, este esențial să accepți emoțiile pe care le simt, fără a le minimiza sau a le nega.
Permite-le să-și exprime emoțiile și acordă-le atenția necesară. Dacă un copil simte frică, acceptă această stare și sprijină-l să o depășească, permițându-i să o trăiască fără a încerca să o reprimi.
Folosește empatia în acest proces.
Emoțiile pot fi gestionate, iar asta înseamnă să faci diferența între emoție și comportament.
De exemplu, dacă un copil se simte frustrat pentru că a picat un examen, asta nu înseamnă că trebuie să înceteze să studieze pentru următorul.
Poți ajuta la canalizarea acestei furii prin activități fizice sau exerciții de respirație conștientă.
După ce trăiesc anumite emoții, copiii trebuie să învețe să reflecteze asupra lor. Ei își găsesc echilibrul emoțional atunci când există coerență între sentimente, gânduri și acțiuni. Pentru a le facilita înțelegerea, discutați despre observarea senzațiilor, simțirea emoțiilor, gândirea gândurilor și realizarea acțiunilor.
De exemplu: „Lucas, ceea ce simți este furie (emoție), și este normal. Ai observat (senzație) cum ai simțit dorința de a lovi și cum ți-a bătut inima mai tare? Acest lucru se poate datora faptului că ai gândit (gânduri) că ceilalți copii nu te vor în joc și de aceea ai vrut să reacționezi (acțiuni).”
După această reflecție, lucrați împreună la metode de gestionare a acestor emoții și găsiți soluții care să aducă o stare de bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.