Unul dintre principalele motive pentru care copilului tău îi este frică să doarmă afară se datorează obiceiurilor bine stabilite și definite pe care le urmează acasă atunci când este timpul să se culce. Secretul este să-i dai autonomie treptat, fără obligații sau forțare.
Frica de a dormi în afara casei este o frică foarte frecventă din copilărie. Începe să apară în jurul vârstei de doi ani și se poate extinde până la șase sau opt ani. La fel ca frica de întuneric și teama de separarea părinților, care sunt temeri destul de comune.
Aceasta este o fază în care copilul este foarte îndrăgostit de părinții săi și caută constant sentimentul de siguranță pe care doar ei sau cei mai apropiați membri ai familiei lui îl pot oferi. Acesta este motivul pentru care îi este frică să nu doarmă în afara casei.
Copilul este obișnuit să doarmă în camera lui, urmând aceeași rutină ca întotdeauna. Din acest motiv, atunci când aceste obiceiuri sunt schimbate și copilul dumneavoastră trebuie să doarmă în altă parte decât acasă, el poate manifesta refuz sau opoziție.
Fotografie de la Monstera Production: Pexels
Atunci când copilul este gata să experimenteze aventura de a dormi în afara casei, el poate descoperi un nou mod de a relaționa cu alți copii, deoarece începe să împărtășească jocuri și experiențe. În plus, datorită tuturor acestor lucruri, are ocazia să-și întărească stima de sine.
Pentru a face din somnul în afara casei o aventură distractivă pentru copilul tău, trebuie, în primul rând, să-i permiți să-și exprime temerile și să-i permiți să-ți pună întrebări, precum și să răspunzi calm la fiecare dintre ele.
Trebuie să vă asigurați că copilul este bine informat despre activitățile pe care le poate face în timp ce este singur. Nu neglija să-l motivezi astfel încât dorința lui să fie mai mare decât teama de a dormi în afara casei. Nu uitați să-i îndreptați atenția către activitățile care îi plac cel mai mult.
Trebuie să faci comunicarea dintre tine și copilul tău ușoară. Să nu credeți că problema se va rezolva de la sine. Luați lucrurile în propriile mâini și invitați-l să participe la pregătirile pentru a dormi departe de casă.
Nu lăsați copilul să evite situația. Rămâneți hotărât și nu vă lăsați convinși. Fii răbdător. Nu te impune, pentru că așa ai crește și mai mult respingerea lui.
Evită să-l consolezi: dacă îi spui că se va descurca, copilul nu va avea încredere în părerea ta. Nu-i spune exact ce are de făcut. Rugați-i să facă un plan pentru a întâlni noi prieteni și a face activități distractive.
Fotografie de la Monstera Production: Pexels
Este indicat să vă însoțiți copilul la casa prietenului unde va sta să doarmă, pentru a acționa ca intermediar și pentru a-l împiedica să se teamă.
Trebuie să oferi copilului alternative, ca să știe că nu este singur. Spune-i că dacă ceva îl doare sau are o problemă, te poate suna cu ajutorul părinților pietenului său sau chiar te poate suna chiar dacă are un telefon mobil.
Trebuie să știi că nu există o vârstă ideală la care copilul tău să poată începe să doarmă în afara casei. El își va găsi vârsta potrivită.
Copilul dumneavoastră vă va cere să mergeți în camping sau să dormiți la casa unui prieten, dar va putea face acest lucru doar atunci când este suficient de independent în propria sa casă.
Pentru a vă asigura că își petrece noaptea departe de casă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să întăriți legăturile copilului, să-i oferiți siguranță și să-l ajutați să-și înfrunte temerile pentru a le putea depăși. Numai așa se va simți în siguranță și pregătit să doarmă departe de casă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.