”Copilului meu îi cresc dinți de rechin”: Este această afecțiune un motiv de îngrijorare?

Data publicării:
Fotografie de la Nadezhda Moryak/ Pexels
Fotografie de la Nadezhda Moryak/ Pexels

Mulți părinți îngrijorați apelează la medicul dentist atunci când descoperă că copilului lor i-a crescut un dinte în gingie. Această împrejurare este destul de obișnuită. 



Problema dinților crescuți pe două rânduri, de fapt, apare atunci când dinții de lapte cad și, în același timp, dinții permanenți erup și se dezvoltă. Prin urmare, părinții nu trebuie să fie alarmați de acest tip de tulburare chiar dacă, după cum vom vedea, este necesar sa acționam prompt pentru a ajuta copilul să-și recupereze dispunerea corectă a dinților în cele două arcade.

Așa-numita „înghesuire” dentară, cauzată de un spațiu insuficient în gura copilului, este o complicație destul de frecventă care apare în timpul schimbării dinților. În această fază apare cazul așa-numitei „dentiții mixte” în care dinții permanenți, în special incisivii, se mișcă treptat și se suprapun cu dinții de lapte ceea ce poate crea rezistență în pregătirea spațiului potrivit astfel încât să permită așezarea corectă a dinților definitivi.

Suprapunerea dinților într-un șir dublu se mai numește și „dinți de rechin” datorită formei tipice pe care o iau arcadele dentare.

Dinții crescuți în două rânduri pot fi rezolvați așteptând ca dinții de lapte să cadă în mod natural sau, dacă situația rămâne stagnantă, o consultație la medicul stomatolog pediatru ar putea oferi soluția optimă prin extragerea dinților de lapte, alegere care ar crea spațiul necesar pentru plasarea dinților permanenți.

În orice caz, deși această problemă nu pare a fi gravă, este indicat să consultați întotdeauna un stomatolog specializat în ortodonție.

Opinia specialistului, de fapt, este crucială și pentru a evita problemele legate de malocluzie și pentru a permite creșterea sănătoasă a dinților permanenți.

Dacă cele două arcade nu sunt aliniate perfect, este afectată capacitatea de a se închide corect, ceea ce poate compromite dezvoltarea armonioasă a feței și a gurii copilului, probleme potențial responsabile de complicații care pot apărea la deglutiție, respirație și fonație.

Dinți de rechin: cauzele

De foarte multe ori, dinții permanenți întâmpină dificultăți în erupție și creștere, atât din cauza spațiului insuficient în gingii, cât și a posibilității dimensiunii lor mai mari în comparație cu dinții de lapte. Cauzele care stau la baza problemei dinților dublu rând sunt de natură variată:

- prezența cariilor dentare;

- evenimente traumatice care afectează dinții de lapte;

- spațiu redus în arcadele dentare (de exemplu din cauza palatului îngust cauzat de folosirea excesivă a suzetei sau dimensiunii mici a gurii copilului);

- extracția prematură a dinților de lapte determinând exces de spațiu în gingii.

În prezența unuia sau mai multor cazuri de acest tip, după cum am semnalat, pot apărea probleme care afectează dezvoltarea dinților permanenți și o închidere dizarmonică a arcadelor dentare, defecte care pot avea un efect direct asupra dezvoltării maxilo-faciale a copilului.

În general, dinții permanenți sau definitivi se dezvoltă sub rădăcina dinților de lapte, proces care începe distrugerea progresivă a rădăcinii, desprinzând-o de gingie până când aceasta oscilează și apoi cade.

Cu toate acestea, dacă unul sau mai mulți dintre dinții permanenți apar și cresc în paralel și nu sub rădăcina dintelui de lapte, procesul natural de înlocuire a acestuia din urmă nu are loc corect. Iată de ce, la copil, dinții vor fi aranjați în dublu rând la fel cum se întâmplă în structura dentară a rechinului de la care această problemă își ia numele.

Ce să faci pentru a repara dinții cu două rânduri?

Dacă dintele permanent a apărut recent, putem aștepta câteva luni pentru ca creșterea să-și urmeze cursul. De fapt, de multe ori, după ceva timp (uneori doar câteva luni), forța eruptivă a dintelui permanent reușește să ridice și să cadă dinții de lapte, readucând cavitatea bucală la o dezvoltare regulată.

Dacă vedem că dintele permanent a apărut în urmă cu câteva luni și dintele de lapte începe să se clătinească, putem aștepta ca acesta să cadă de la sine sau putem acționa prin încurajarea clătinării pentru a-l face să cadă. 

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că forța excesivă trebuie evitată cu atenție atunci când vine vorba de a provoca căderea dintelui de lapte existând riscul de rupere a rădăcinii, de aceea este necesar să acționați cu delicatețe.

Nu numai că, pe lângă riscul de rupere a rădăcinii, a proceda cu o forță excesivă la îndepărtarea dintelui de lapte poate provoca și leziuni ale gingiilor sau deteriorare.

Dacă, în schimb, chiar dacă dintele definitiv a apărut cu ceva timp în urmă, iar dintele de lapte nu prezintă semne de cădere, în timp ce înălțimea dinților permanenți este egală cu cea a dinților de lapte, se va face o programare la specialist.

Prin urmare, în esență, îi putem liniști pe părinți că dinții cu două rânduri reprezintă o dizarmonie destul de comună și rezolvabilă. Nu necesită intervenții urgente și nu trebuie să provoace o alarmă excesivă din partea părinților față de copil.

În acest sens, amintim că dintele permanent, după înlocuirea dintelui de lapte căzut, se va muta spontan în poziția sa corectă cu ajutorul limbii, care va exercita o impingere naturală care va favoriza alinierea corectă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel