Nu toate preparatele tipice tradiționale de Crăciun sunt potrivite pentru consum în timpul sarcinii. Din fericire, însă, există multe alternative care, în ciuda unor sacrificii, permit și viitoarelor mămici să nu se renunțe la plăcerile mâncării bune și să petreacă vacanțele în deplină seninătate.
Crăciunul a fost întotdeauna o ocazie de neratat de a îmbina bucuriile stomacului cu cele ale spiritului. Perioada sărbătorilor se transformă aproape întotdeauna într-o succesiune continuă de evenimente gastronomice incluzând prânzuri, cadouri și cine nesfârșite.
În timpul sarcinii, nu toate plăcerile mesei sunt permise viitoarelor mămici și deși sunt multe tentații, întotdeauna este bine să acorzi puțină atenție pentru a-ți proteja propria sănătate, dar și pe cea a bebelușului.
Nu vă faceți griji, totuși: a lua unele măsuri de precauție cu siguranță nu înseamnă a posti în timp ce prietenii și rudele mănâncă. Din fericire, bucătăria este atât de bogată și variată încât oferă multe delicii chiar și femeilor însărcinate.
Alimentația în timpul sarcinii se bazează în esență pe două mari reguli: evitați anumite alimente care ar putea dăuna fătului și urmați o dietă cât mai sănătoasă și echilibrată pentru a evita dezechilibrele sau creșterea excesivă în greutate.
Totuși, dacă prima regulă rămâne mereu valabilă și inviolabilă (în joc este sănătatea copilului), în perioada sărbătorilor sunt absolut permise excepții de la regulă la preparatele puțin mai calorice decât în mod normal.
Sunt binevenite fripturile, pastele la cuptor,legume sotate, prăjelile și fripturi ... atâta timp cât nu te simți rău.
Important este să nu exagerați cu porțiile, să spălați corect legumele (pentru a evita contaminarea și infecțiile precum toxoplasmoza) și să gătiți bine toate felurile de mâncare.
Chiar și iubitorii de deserturi pot răsufla ușurați: cozonac, panettone, ciocolată și fursecurile de Crăciun sunt de asemenea potrivite pentru nevoile celor care așteaptă un copil.
Fructele uscate la sfârșitul mesei nu sunt doar permise, ci chiar recomandate datorită concentrațiilor mari de acizi grași omega-3, care sunt fundamentale pentru dezvoltarea creierului copilului.
Cu toate acestea, dorim să vă reamintim că, în caz de îndoieli sau afecțiuni specifice de sănătate, este întotdeauna recomandabil să vă consultați medicul sau moașa dumneavoastră de încredere. Cu moderație conștientă și o alegere atentă a alimentelor, viitoarele mămici se pot bucura de sărbătorile de Crăciun fără a renunța la plăcerile mesei.
După ce am stabilit că Crăciunul pentru viitoarele mămici nu trebuie neapărat să se traducă într-o dietă de spital, progresul sarcinii necesită încă mici sacrificii .
Printre categoriile de alimente considerate „la risc” găsim mai multe alimente și ingrediente tipice meniurilor noastre de Crăciun.
Carnea crude sau afumată precum șunca crudă, baconul sau salamul, de exemplu, pot conține bacterii care sunt dăunătoare fătului și de aceea trebuie evitate în timpul sarcinii.
Aruncați, de asemenea, alimentele care ar putea conține ouă crude - potențiali purtători de salmonella - precum salata rusească (există maioneză) sau carnea de în sânge. Spuneți NU la un pește care nu este gătit corespunzător.
De asemenea, sunt interzise brânzeturile moi nepasteurizate (risc de listeria), la fel ca toate alimentele crude de origine animală precum tartarul, sashimi, stridiile sau scoici: ar putea conține viruși sau paraziți precum anisakis.
În ceea ce privește deserturile, însă, am văzut că majoritatea sunt permise, totuși este mai bine ca o femeie însărcinată să nu le însoțească cu creme de mascarpone sau de ouă. De fapt, produse similare conțin ouă crude și alcool.
Da, alcoolul, cel mai nou punct dureros al meselor de Crăciun pentru mămici harnice. De fapt, în timpul sarcinii este insistent recomandat să se abțină de la consumul de vin, bere sau vinuri spumante. Chiar și o mică parte din alcool etilic ar putea fi de fapt transmisă fătului cu consecințe destul de grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.