În ultimele trei decenii, cazurile de cancer tiroidian din Europa au înregistrat o creștere semnificativă, nu doar în rândul adulților, ci și al copiilor și adolescenților.
Creșterea este mai pronunțată în rândul femeilor cu vârste între 15 și 19 ani, iar experții subliniază importanța monitorizării acestei situații, considerând-o o urgență, conform Corriere della Sera.
Dacă diagnosticul este pus precoce, 95% dintre pacienți se vindecă, iar glanda care secretă hormoni esențiali poate fi păstrată (cel puțin parțial).
Citește și Ochii roșii la copii? Cum îți dai seama dacă e conjunctivită și ce să faci
Printre cauzele posibile ale acestei afecțiuni se numără radiațiile nucleare, poluarea, vulcanii, traficul și microplasticile.
„Scopul nu este însă de a speria, ci de a informa pentru a ajunge la un diagnostic precoce care nu doar salvează viața, dar implică și terapii mai puțin invazive", subliniază Claudio Spinelli, profesor de Chirurgie Pediatrică și Infantilă la Universitatea din Pisa.
„În cazul tiroidei, acest lucru înseamnă păstrarea cel puțin parțială a unui organ mic, dar esențial, care secretă hormoni indispensabili pentru desfășurarea normală a multor funcții ale organismului nostru”.
Spinelli a dedicat acestui subiect o carte („Carcinomul tiroidian după Cernobîl și Fukushima”, editată de Pisa University Press, semnată împreună cu colegii săi Marco Ghionzoli și Zinaida Sinila), în care adună statistici și caută explicații.
SURSA FOTO: freepik.com@myoceanstudio
În fiecare an, în Italia, aproximativ 12.200 de persoane (3.500 bărbați și 8.700 femei) sunt diagnosticate cu cancer tiroidian, boală care afectează din ce în ce mai des adolescenții sub 20 de ani.
mai afectate sunt tinerele femei (sub 40 de ani), iar acest tip de cancer este al doilea ca frecvență după cel mamar.
Explicația acestui „boom” de cazuri în rândul adulților este, în mare parte, legată de controale efectuate frecvent pentru alte afecțiuni, precum ecocardiografii pentru evaluarea vaselor de sânge supraclaviculare, în care se găsesc accidental noduli mici, puțin agresivi (în principal microcarcinomi cu diametru mai mic de un centimetru), ușor de tratat, astfel încât se poate vorbi despre o vindecare completă în aproape 95% dintre pacienți.
„Mai multe studii au demonstrat că majoritatea nodulilor mici și asimptomatici, care sunt monitorizați timp de mai mult de cinci ani, nu sunt periculoși (astfel încât se vorbește despre diagnostice „superflue”) – explică Paolo Miccoli, profesor de Chirurgie Generală la Universitatea din Pisa –:
au șanse foarte mici să creeze probleme de sănătate pentru persoanele afectate și chiar mai mici sunt șansele să cauzeze decesul acestora”.
Cu alte cuvinte, în majoritatea cazurilor, este suficient un control medical periodic, care constă într-o simplă analiză de sânge și o ecografie a gâtului.
Cu toate acestea, nu toți nodulii tiroidieni ascund forme de cancer. Dimpotrivă, ei sunt adesea un semn al așa-numitei hiperplazii tiroidiene, o formă benignă de creștere glandulară. Se estimează că mai puțin de 5% dintre nodulii tiroidieni ascund de fapt o tumoare.
În majoritatea cazurilor, tumorile tiroidiene cresc foarte lent și sunt recunoscute accidental în timpul examinărilor cu ultrasunete ale gâtului efectuate pentru alte probleme sau prin evidențierea unui nodul palpabil.
Tumorile diferențiate (care la rândul lor includ formele papilare și foliculare) reprezintă aproximativ 90-95% din cazuri și sunt cele „bune”, în timp ce formele medulare și mai ales anaplastice (foarte rare: reprezintă aproximativ 1% din cazurile noi pe an) sunt mai agresive, cresc rapid și pot da metastaze la distanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.