Criza didactică. Marian Staș: ”Istoric înseamnă ceva, profesor de istorie înseamnă cu totul altceva” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Criza didactică. Marian Staș ”Istoric înseamnă ceva, profesor de istorie înseamnă cu totul altceva” / FOTO: freepik.com@tonodiaz
EXCLUSIV
Criza didactică. Marian Staș ”Istoric înseamnă ceva, profesor de istorie înseamnă cu totul altceva” / FOTO: freepik.com@tonodiaz

Marian Staș, manager de programe educationale, a fost invitatul emisiunii Dc Edu de luni, 25 martie. În emisiune au fost abordate mai multe subiecte legate de reforma și problemele educației românești.



Marian Staș, manager de programe educationale, fost consilier ministerial, colaborator al Tribunei Învățământului, a fost invitat în cadrul emisiunii Dc Edu, emisiune realizată de Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului. Acesta a vorbit, printre altele, despre criza profesiei didactice.

„Profesia de profesor nu există. Oamenii aceia ies din facultăți fizicieni cu credite de pedagogie, matematicieni cu credite de pedagogie, istorici cu credite de pedagogie”.

Cum depășim această criză didactică? Marian Staș spune că nu salariile sunt problema în ceea ce privește deficitul de profesori din țară. „Răspunsul este nu. Și aici este mereu un pericol pentru că salariul trebuie să fie corect, nu golănesc”, a explicat acesta.

Acesta îndeamnă rectorii universităților să piloteze licențe pentru profesia didactică. ”Istoric înseamnă ceva, profesor de istorie înseamnă cu totul altceva. Problema masteratelor este că ele vin după ce tinerii trec și sunt deja copți. În liceele pedagogice intră copii de 14-15-16 ani. Acolo este locul unde se modelează frumos ca să iasă profesori și educatori. Profesia de inginerie, de medic sau juridică, sunt consacrate de universități care pregătesc tineri pentru așa ceva”, a explicat Marian Staș.

Citește și Criza profesiei didactice. Profesorul Emil Păun: „După părerea mea, actualul sistem nu profesionalizează în suficientă măsură” / VIDEO

Tinerii fug de cariera didactică

Media de vârstă a profesorilor aflați în sistemul de educație e tot mai avansată: 69% au între 40 și 61 de ani. Dintr-un total de 195.000 de cadre didactice, aproape 7.000 au între 65 și 70 de ani. Tinerii bine pregătiți preferă să ocolească această meserie. Doar 5% dintre cadrele didactice aflate în sistem au sub 25 de ani, iar 26% au între 25 și 40 de ani, în 2022. 

Despre acest subiect, dar și alte teme interesante, puteți urmări în interviul de mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel