E dimineață, ești în întârziere și te lovești de ”Nu vreau!” urmat de țipete și aruncatul hainelor. Nervii tăi sunt întinși la maxim și de cele mai multe ori scena se termină cu un mic compromis făcut: ”Iți cumpăr ce vrei” sau cu o ieșire furioasă din partea ta pentru a acoperi țipetele copilului și te a impune în fața lui.
De ce copiii nu vor să se îmbrace sau să fie îmbrăcați? Nu întotdeauna e vorba de mofturi. Motivele sunt mai profunde și trebuie să știi să le faci față și să te organizezi. Iată 3 motive și 5 sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi.
Frica de a-ți pierde pe cei dragi
Pentru un copil, scoaterea pijamalelor și îmbrăcămintea este sinonim cu: „Sunt pe cale să ies din casă, trebuie să las jocurile mele și să-mi iau rămas-bun de la mama și de la tata”. Prin urmare, este recomandabil să-l liniștiți și să-i înțelegeți starea de spirit.
Percepție diferită a timpului
Până la vârsta de 3 ani, copiii au o percepție diferită asupra timpului decât adulții. Pentru ei doar prezentul există, ei ignoră ce înseamnă trecutul și viitorul. Așa că a continua să le repeți „Vom coborî în 5 minute” este în zadar, deoarece ei nu înțeleg sensul. Acest lucru se întâmplă cu copiii de până la 4-5 ani. De la 6 încolo, această percepție începe să se dezvolte.
Frica de a te confrunta cu responsabilitatea
A te trezi pentru a merge la școală înseamnă a-ți lua angajamente și a-ți face față responsabilităților. Nu este întotdeauna ușor să te ridici din pat gata să înfrunți lumea... ne este greu nouă, adulților, darămite celor mici! Odată ce ajungem la 7 ani, ne putem aștepta la mai multă colaborare, mai întâi este nevoie de o doză bună de răbdare.
1. Setează-ți alarma devreme: setează-ți alarma cu cel puțin jumătate de oră înainte de cea a copilului tău. Vei avea cel puțin timp să te speli și să te îmbraci cu calm. Dacă se trezește mai devreme? Urmați următorul sfat.
2. Setați cronometre: cronometrul este utilizat pentru a stabili etape. Organizarea fazelor cu timpi stabiliti poate ajuta copilul să se organizeze. Veți decide împreună câte alarme să puneți. De exemplu: cronometru pentru ridicarea din pat, cronometru pentru spălare, cronometru pentru micul dejun, cronometru pentru îmbrăcare. Evident, condițiile se schimbă în funcție de vârsta copilului, dar când sună cronometrul, trebuie neapărat să efectuați acțiunea indicată.
3. Calendarul: copiii nu disting trecerea timpului, dar pot citi calendarul și să înțeleagă când să meargă sau nu la școală. De exemplu, puteți colora sau încercui zilele săptămânii în albastru și sărbătorile în roșu și o puteți marca pe cea curentă. Dacă ziua este albastră, copilul nu are scuze: trebuie să se ridice și să meargă la școală!
4. Împuterniciți și oferiți puține alternative: îmbrăcăminte pentru copii, astăzi mai mult decât oricând sunt multe și la modă. Și de foarte multe ori copiii decid de la o vârstă foarte fragedă cum se se îmbrace după propriile gusturi. Nu că acest lucru este greșit, dar dimineața nu este posibil să deschideți garderoba și să-i lăsați să aleagă exclusiv ce să poarte. Cu o seară înainte, pregătiți 2 alternative (poate o faceți împreună), astfel încât dimineața să aveți deja o idee cu ce să vă îmbrăcați.
5. Recompensa: acordați atenție acestui punct, pentru că scopul sfatului este de a face copilul responsabil, nu de a-i oferi oportunități de a face crize de furie. Premiul în cauză vă privește atât pe dumneavoastră, cât și pe copilul dumneavoastră. Adică: dacă amândoi reușiți să fiți gata la timp și să respectați cronometrul dimineața, atunci înseamnă că v-ați descurcat foarte bine și, prin urmare, ați câștigat un premiu. Ce? Fără jucării! Poate niște activități distractive de făcut împreună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.