Cu aceste 13 afirmații, părinții arată empatie față de copiii lor. Specialiștii explică de ce

Data publicării:
Cu aceste 13 afirmații, părinții arată empatie față de copiii lor. Specialiștii explică de ce. FOTO: freepik.com @gstockstudio
Cu aceste 13 afirmații, părinții arată empatie față de copiii lor. Specialiștii explică de ce. FOTO: freepik.com @gstockstudio

În procesul lor de creștere și formare, copiii intră într-un univers al descoperirii și învățării, în care dezvoltarea unei stime de sine sănătoase și gestionarea adecvată a emoțiilor joacă un rol important. Pentru a le oferi copiilor noștri cadrul optim în care să crească și să se dezvolte, empatia se impune ca un element central al parentingului, spun specialiștii.



Empatia, o calitate prețioasă a inteligenței emoționale, deschide uși către înțelegerea profundă a lumii interioare a copiilor noștri. Înțelegând și ascultând cu atenție nevoile lor, le oferim nu doar un spațiu sigur în care să se exprime, dar și un teren fertil în care stima de sine poate înflori. Prin empatie, reușim să ne punem în locul lor și să trăim alături de ei bucuriile și provocările vieții lor, creând astfel o legătură puternică și autentică.

Un bun management al emoțiilor este o abilitate prețioasă pe care copiii o pot învăța în preajma noastră, adulții responsabili. Empatia ne permite să fim ghizi și modele pentru a-i învăța cum să recunoască, să înțeleagă și să gestioneze emoțiile lor într-un mod constructiv. Prin oferirea de sprijin emoțional și îndrumare, îi învățăm să-și exploreze sentimentele și să găsească soluții adecvate în fața situațiilor dificile.

Ca părinți și mentori, avem datoria de a învăța și de a cultiva empatia în relația noastră cu copiii. Astfel, le oferim nu doar instrumentele necesare pentru a naviga în lumea lor interioară, dar și pentru a se conecta mai profund cu ceilalți și pentru a contribui la crearea unei societăți bazate pe înțelegere și compasiune.

13 fraze care arată empatie față de copii

Când se rănesc, când sunt triști, când simt o emoție intensă, când vorbim cu ei și, de asemenea, în momente fericite. În toate aceste momente putem arăta empatie față de copiii noștri, iar acestea sunt 13 afirmații pentru a face acest lucru!

1. „Înțeleg că acest lucru poate fi dificil pentru tine, vrei să vorbim despre asta?”

Cu această afirmație facem aluzie la înțelegerea stării emoționale a copilului nostru („înțeleg asta...”), și, de asemenea, ne oferim să facem ceva pentru a-l face să se simtă mai bine (vorbește cu el).

2. „Sunt mereu aici să te ascult și să te sprijin în tot ce ai nevoie”

Arătarea iubirii necondiționate și sprijinul pentru ascultare este esențială pentru ca micuții să simtă că empatizăm cu ei, iar această afirmație este o modalitate bună de a o arăta.

3. „Aș dori să aud ce simți despre asta”

Este o afirmație care denotă interes și deschidere, elemente importante pentru a stimula empatia și care îi ajută pe copii să se simtă auziți și să înțelegem de ce ar putea avea nevoie. Este un mod de a le spune că suntem deschiși să auzim ceea ce vor ei să ne spună.

4. „Emoțiile tale sunt importante și sunt aici să te susțin în orice ai nevoie”

O afirmație care subliniază importanța emoțiilor, deoarece toate sunt necesare și este și o formă de validare emoțională („emoțiile tale contează, sunt valabile”). Înțelegerea emoțiilor copiilor, oferindu-le spațiul lor, este o altă modalitate puternică de a empatiza.

5. „Poți conta pe mine pentru a te ajuta să găsim împreună o soluție”.

Empatia se manifestă, printre altele, arătând disponibilitatea și prezența copiilor noștri. Și prin această afirmație, le spunem și că suntem o echipă și că împreună îi putem face să se simtă mai bine.

6. „Îmi pasă la tine și prin ce treci, cu ce te pot ajuta?”

Dacă observăm că micuțul nostru este îngrijorat de ceva, putem folosi această expresie empatică care denotă compasiune și disponibilitate de a ajuta. Uneori, doar întrebându-i, îi putem ajuta cu adevărat, iar pentru a întreba (și a înțelege bine răspunsul), este nevoie de empatie.

7. „Nu ezita niciodată să exprimi ceea ce simți, sunt mereu dispus să te ascult”

Uneori, copiilor le este greu să se deschidă și să-și arate sentimentele și este normal. Dar, pentru a nu forța procesele, a le împiedica să se simtă invalidate și a-i ajuta să aibă încredere în noi, este important să fim prudenti și să ne arătăm disponibilitatea de a asculta. O afirmație ca aceasta este o modalitate de a o face.

8. „Bunăstarea ta este esențială pentru mine, cum te pot face să te simți mai bine?”

Ca părinți, ne dorim ca micuții noștri să fie bine și fericiți. Din empatie, este esențial să ne oferim să-i însoțim în momentele în care se simt triști sau îngrijorați de ceva.

9. „Sunt aici să te susțin la fiecare pas, chiar și atunci când lucrurile devin grele”

În momentele grele ale vieții, copiii pot avea o perioadă dificilă, desigur. Și se pot simți, de asemenea, foarte singuri. De aceea, folosirea unor astfel de afirmații cu ei îi ajută să nu se simtă singuri.

10. „Îmi pasă foarte mult de cum te simți și sunt aici să te ajut să faci față.”

Pentru ca copiii să simtă că îi înțelegem cu adevărat, nu este important doar să fim empatici; Trebuie să arătăm această empatie . Și o facem cu fraze ca aceasta, în care reflectăm cât de important este pentru noi felul în care se simt ei și dorința noastră de a ajuta.

11. „Văd că te simți frustrat și, poate, neînțeles, dar sunt lângă tine”

Frustrarea face parte din repertoriul emoțional al oamenilor, iar atunci când se confruntă cu această emoție, copiii se simt rău. De aceea le putem spune această afirmație, pentru a le arăta empatia noastră.

12. „Ia-ți cât timp ai nevoie pentru a-ți exprima sentimentele; sunt aici pentru tine”

Confruntați cu emoții care pot fi uneori incomode, cum ar fi tristețea sau furia, copiii au nevoie de timp pentru a se auto-regla și a trece prin acea emoție. De aceea trebuie să le oferim spațiul lor, iar cu fraze de genul acesta arătăm acea empatie punându-ne la locul lor.

13. „Înțeleg că treci printr-o perioadă dificilă și vreau să știi că sunt aici cu tine”.

După cum am văzut, empatizarea în momentele dificile este importantă pentru ca copiii (și, de asemenea, adolescenți) să se simtă însoțiți, deoarece în acele momente se pot simți foarte vulnerabili. Cu fraze de genul acesta, dăm dovadă de empatie („înțeleg asta...”).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copil empatie parinti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel