Culorile care stimulează apetitul la copii: O tehnică care funcționează

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Știați că culorile alimentelor sunt utile pentru a-i face pe copii să mănânce cu poftă și să aprecieze noi alimente sănătoase? 



Este normal să ne simțim îngrijorați când copiii noștri nu mănâncă. De aceea căutăm o mie de moduri de a-i face să mănânce, de multe ori cu rezultate nereușite.

Din fericire, există câteva strategii care, deși nu sunt noi, sunt puțin cunoscute. Una dintre acestea este utilizarea culorilor în dieta copiilor pentru a le trezi apetitul și pentru a-i învăța să mănânce corect și sănătos.

Putem anunța ca o veste bună pentru  părinți că folosirea culorilor în alimentația copiilor și prezentarea alimentelor pe farfurii colorate este o strategie eficientă de creștere a apetitului și acceptarea noilor arome. 

Cum funcționează această tehnică? 

Când consumi alimente, mii de senzații sunt percepute prin simțurile tale. Gustul, textura, aspectul, mirosul și culoarea, împreună, produc o serie de emoții care influențează acceptarea sau respingerea.

Dar dintre toți stimulii, culoarea are cel mai mare efect asupra emoției și influențează alte percepții. Este capabilă să stimuleze sau să deprime, să înveselească sau să întristeze. Unele trezesc senzații active și altele pasive, dar în cele din urmă influențează percepția față de mâncare.

De exemplu, s-a studiat modul în care vederea influențează direct gustul și mirosul. Acest lucru este afirmat într-un articol din revista Brain and Cognition. Acest articol afirmă că „mănânci cu ochii” și toate elementele vizuale, inclusiv culoarea, influențează aprecierea gustului. Din acest motiv, ele afectează și apetitul.

2. -imagine fara descriere- (pexels-jep-gambardella-6212570_12816900.jpg)

Foto: Jep Gabardella/ Pexels

Ce culori stimulează foamea și care nu?

Un articol publicat în revista Just Agriculture, care se ocupă de psihologia culorilor din alimente, explică faptul că creierul nostru tinde să reacționeze diferit la culori. Culoarea chiar semnalează creierului ce gust are un anumit aliment.

Adevărul este că fiecare culoare are propria psihologie, care va influența dacă anumite alimente sau produse alimentare sunt sau nu selectate. Să vedem care este sensul fiecăruia dintre ele:

Roșu: Este una dintre cele mai izbitoare culori din alimente, deoarece stimulează papilele gustative și apetitul.

Albastru: inspiră prospețime, curățenie și relaxare. Cu toate acestea, nu este o culoare care provoacă pofta de mâncare.

Verde: este culoarea naturii. Este asociat cu prospețimea alimentelor, cu cele naturale și cu cele sănătoase. Stimulează pofta de mâncare.

Galben: este culoarea fericirii și a pozitivismului. Stimulează pofta de mâncare.

Portocaliu: Fiind un amestec de roșu și galben, stimulează și apetitul.

Negru: Această culoare reduce pofta de mâncare deoarece este asociată cu amărăciunea.

Maro: Este un stimulent al poftei de mâncare, deoarece este legat de sănătate și căldură.

Mov: este o culoare care provoacă emoții asemănătoare cu cele ale culorii albastre, adică nu trezește poftă de mâncare.

După cum am văzut, culoarea este o caracteristică integrată în gustul și mirosul alimentelor. Prin urmare, are o influență marcată asupra apetitului.

3. -imagine fara descriere- (pexels-anastasia-shuraeva-8466904_89201400.jpg)

Foto: Anastasia Shuraeva/ Pexels

Percepția culorilor în alimentația copiilor

Un studiu apărut în revistaFood Quality and Preference confirmă: cu cât dieta copiilor are mai multe culori, cu atât copiii au acceptat mai ușor alimentele. Cu toate acestea, nu doar mâncarea influențează percepția, ci și prezentarea, inclusiv preparatele pe care este servită.

S-a dovedit că copiii sub 10 ani au ales farfurii cu cele mai atractive culori, precum galben, verde, roșu sau albastru. În timp ce cei mai în vârstă de 10 ani erau mai predispuși la farfuriile negre sau albe.

Un alt fapt interesant este că mâncarea servită pe farfurii colorate a crescut acceptarea copiilor față de gustul alimentelor noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel