„Cum a fost la școală? Ce ai făcut azi?” Psiholog: „Părinții repetă neobosiți aceleași întrebări. Iată o modalitate mai bună de a afla cum a fost ziua copilului tău!”

Data publicării:
„Cum a fost la școală? Ce ai făcut azi?” Psiholog: „Părinții repetă neobosiți aceleași întrebări. Iată o modalitate mai bună de a afla cum a fost ziua copilului tău!” / FOTO: freepik.com @vh-studio
„Cum a fost la școală? Ce ai făcut azi?” Psiholog: „Părinții repetă neobosiți aceleași întrebări. Iată o modalitate mai bună de a afla cum a fost ziua copilului tău!” / FOTO: freepik.com @vh-studio

Cum să îmbunătățiți dialogul cu copiii după școală? Un psiholog oferă patru metode pentru discuții mai eficiente.



„Cum a fost la școală? Ce ai făcut azi?”vă sună cunoscute aceste întrebări? Părinții le repetă constant copiilor când aceștia se întorc de la școală, însă ele nu duc mereu la conversații profunde.

Martha Deiros Collado, psiholog, încearcă să ofere încurajare pe contul ei de Instagram, scrie parents.fr: „Nu te descuraja. Asta nu înseamnă că copilul tău nu va vorbi cu tine. E posibil să nu fie pregătit... încă!”

După încheierea orelor, atenția copiilor se îndreaptă spre alte lucruri, cum ar fi gustările, divertismentul sau activitățile care nu au legătură cu școala.

Specialistul sugerează patru comportamente care pot transforma acest moment într-un schimb autentic de idei.

Citește și Fii cel mai bun aliat pentru copilul tău în primii ani de școală! Profesor: „Societatea s-a schimbat, iar elevii de astăzi nu mai sunt la fel ca acum 20 de ani”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

#1 Așteaptă


„Nu pune întrebări imediat. Citește limbajul corpului copilului tău și abordează mai întâi nevoile sale de bază. Are nevoie de o gustare? De o îmbrățișare? Poate are nevoie să alerge puțin sau să petreacă timp în liniște, fără stimulare senzorială.

Observă starea de spirit a copilului, deoarece, în funcție de zi, ar putea fi necesară o abordare diferită”, explică ea.

#2 Numește ceea ce observi

„Dacă vezi că părăsește școala copleșit emoțional, fie că țipă, se retrage, e tăcut sau râde, numește ceea ce observi.

Studiile din neuroștiințe arată că identificarea unei emoții poate ajuta la calmarea corpului. Doar atunci când copiii sunt calmi și le sunt îndeplinite nevoile de bază, pot avea o conversație semnificativă”, explică specialistul.

#3 Începe prin a vorbi despre tine

„Arată-i cum e să vorbești despre ziua ta. Povestește-i ceva real: ceva care te-a făcut să râzi, te-a surprins, ți-a amintit de el, ai vorbit cu cineva la care te-ai gândit sau pe care îl iubești, ce ai mâncat la prânz, cum te-ai simțit astăzi...

Împărtășindu-ți experiențele, e mai probabil ca el să ți se alăture în conversație și să vorbească despre ziua lui”, explică psihologul.

#4 Fii creativ


„De multe ori, copiii sunt mai deschiși la discuții atunci când fac ceva în paralel, cum ar fi să se joace, să deseneze sau să gătească alături de tine.

De asemenea, vorbesc mai ușor dacă discuția nu este legată direct de școală”, sugerează ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel