„Cum a fost ziua ta?” Iată de ce ar trebui să nu-i mai pui copilului tău această întrebare, potrivit experților în parenting

Data publicării:
„Cum a fost ziua ta” Iată de ce ar trebui să nu-i mai pui copilului tău această întrebare, potrivit experților în parenting / FOTO: freepik.com@freepik
„Cum a fost ziua ta” Iată de ce ar trebui să nu-i mai pui copilului tău această întrebare, potrivit experților în parenting / FOTO: freepik.com@freepik

După o zi petrecută departe de micuțul nostru drag, de multe ori vrem doar să știm ce s-a întâmplat în viața lui cât timp am fost despărțiți. Așa că atunci când ne întâlnim din nou, îl întrebăm: „Cum a fost ziua ta?” 



Dar, potrivit psihiatrilor, să-i pui această întrebare nu este, de fapt, cea mai bună idee. Este greu să accepți că un copil mic are propria sa viață în afară de cea a părinților săi iubiți.

Așadar, după o zi lungă petrecută fără a fi alături de ei, curiozitatea noastră ca părinți atinge cote maxime și adesea ne grăbim să îi întrebăm cum a fost ziua lor, odată ce i-am găsit.

Citește și „Copilul tău pare obosit și apatic? Ar putea fi vorba de depresie post-vacanță?”

Deși acest lucru este bine intenționat, s-ar părea că practica are de fapt efectul opus celui scontat. În loc să deschidă discuția, întrebarea o închide dintr-o multitudine de motive.

Experții în parenting aruncă puțină lumină asupra subiectului și chiar sugerează câteva alternative.

O întrebare barcă care împiedică o conexiune emoțională cu cel mic

Sursa foto: freepik.com@julia-buz

O mamă care folosea adesea această întrebare pentru a începe o conversație cu micuții ei răsfățați își împărtășește experiența.

Ea explică faptul că, de fiecare dată când le punea copiilor săi această întrebare, toți sfârșeau prin a-i da un răspuns destul de scurt: „A fost bine”, „OK”, „A mers bine”.

Problema era că scopul ei inițial era să deschidă o discuție de la inimă la inimă care să îi ofere o perspectivă asupra vieții și sentimentelor copiilor ei în afara casei.

Din păcate, răspunsurile lor erau atât de scurte încât scurtau conversația înainte ca ea să aibă timp să înceapă. 

Frustrată că nu a reușit să le „tragă de urechi”, să conducă la o discuție mai substanțială și să se conecteze emoțional cu ei, ea a ajuns la concluzia că întrebarea în sine a fost cea care a împiedicat nașterea unei conversații mai dezvoltate și mai profunde.

Experții în parenting intervievați de cei de la CNBC.com sunt de acord cu ea.

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Potrivit acestora, „Cum a fost ziua ta?” este o întrebare generică care înseamnă totul și nimic în același timp.

”Cum a fost ziua ta?” poate însemna 100 de lucruri diferite (...) aceste întrebări generale vor da adesea naștere la răspunsuri generice precum «Da, a fost bine»”, explică psihologul Linda Papadopoulos.

Acest tip de răspuns „nu aduce nicio informație nouă sau conexiune între tine și copilul tău”, adaugă psihologul pentru copii Martha Deiros Collado. 

Cealaltă problemă cu această întrebare este că este impersonală: prin urmare, poate fi aplicată oricui, inclusiv străinilor.

Deoarece aceștia nu simt că sunteți cu adevărat interesați de ei, construirea unei legături emoționale cu ei devine mai complicată.

Și totuși, aceste mici conversații despre stările de spirit ale micuțului tău, despre maximele și minimele sale, sunt esențiale în consolidarea relației părinte-copil.


Adresarea acestei întrebări îi împiedică să se deconecteze mental

Sursa foto: freepik.com@ansiia

Pe lângă faptul că îngreunează crearea unei conexiuni emoționale, a-i pune această întrebare îl poate și înfuria.

La fel ca un adult care și-a petrecut toată ziua muncind, un copil a petrecut ore lungi învățând la școală.

Singurul lucru pe care vor să îl facă atunci când îi găsești este să se deconecteze mental. Când le adresați întrebarea „Cum a fost ziua ta?” sau „Cum a fost la școală?”, îi forțați să se gândească la ziua lor.

Prin urmare, este obișnuit să vă dea un răspuns pripit pentru a tăia din rădăcină o conversație potențial neplăcută.

Iată care sunt întrebările pe care trebuie să le puneți pentru a începe o conversație profundă cu copilul dumneavoastră

Psihologii recomandă să puneți întrebări mai puțin generice, mai specifice, care să se concentreze asupra momentelor-cheie din ziua lor și/sau să arunce o privire mai atentă asupra emoțiilor, sentimentelor și senzațiilor lor.

Pentru a face acest lucru, ei sugerează să observați starea de spirit a copilului, să analizați cum se simte emoțional, să porniți de la acest lucru și să îl subliniați în întrebarea finală. 

Poți citi și „Studiul vs adicția digitală. Prof. dr Luiza-Nicoleta Moraru: „Elevul trebuie să înțeleagă cât are voie și ce are voie de făcut cu telefonul la școală” / VIDEO”

Acest lucru ar trebui să îi facă să se simtă recunoscuți și apreciați, și mai susceptibili de a se deschide atunci când le puneți întrebări. 

„Am început să pun întrebări care să-mi ofere răspunsuri mai bune”

A pune întrebări despre momente specifice din ziua lor este, de asemenea, cheia unei discuții profunde cu cel mic: prânzul la cantină, ora de joacă.

Belen, o mamă intervievată de colegii noștri de la New York Post, ne dă exemple de întrebări de acest gen care s-au dovedit a fi de succes:

„Chiar uram să primesc răspunsul «A fost bine» la întrebările mele postșcolare. Voiam să știu totul despre viața lor la școală și simțeam că fac ceva greșit ca mamă. Așa că am început să pun întrebări care să-mi ofere răspunsuri mai bune: „Ce te-a făcut să zâmbești astăzi?”, „Alături de cine ai stat la prânz?”, „Ce parte a zilei te-a făcut foarte fericit?”...”.

Trebuie să vorbiți cu el la momentul potrivit

Sursa foto: freepik.com@Farooq Ai

În cele din urmă, este de asemenea important să începi conversația la „momentul potrivit”.

Destul de des, suntem atât de entuziasmați de perspectiva de a ne întâlni cu copilul nostru încât nu așteptăm prea mult înainte de a-l întreba despre ziua lui: de îndată ce a ieșit de la școală, îl invităm deja să ne povestească totul, să ni se confeseze.

Uneori, însă, nu au (încă) chef să vorbească: pot fi debordanți de emoții și agitație și deloc calmi.

Așadar, este important să îi lăsăm să se calmeze și să își recapete calmul înainte de a-i chestiona. 

Potrivit psihologului Lida Papadopoulos, momentul perfect pentru a avea o discuție cu copilul tău este la culcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel