Profesorii avertizează de ani de zile că din ce în ce mai mulți elevi au probleme de atenție, iar studiile leagă acest lucru de abuzul de ecrane.
Publicitate
Capacitatea de concentrare este fundamentală pentru ca copiii noștri să aibă performanțe academice bune, lucru care îi preocupă foarte mult pe părinți, dar și pentru multe alte domenii ale vieții lor, cum ar fi, de exemplu, să asculte cu atenție o conversație fără a-și distrage atenția în mijlocul discursului interlocutorului. Iar prezența tehnologiei în viețile noastre și în viețile copiilor și adolescenților este un adevărat obstacol în calea concentrării.
Profesorii avertizează de câțiva ani încoace asupra acestui aspect, datorită a ceea ce observă în clasele lor.
„Din păcate, da. Pe de o parte, s-a observat că utilizarea ecranelor, mai ales în activitățile pasive, cum ar fi vizionarea de videoclipuri și consumul de conținut, poate afecta negativ capacitatea de concentrare a copiilor", spune Dr. Javier Quintero, șeful Serviciului de Psihiatrie de la Spitalul Infanta Leonor (Madrid), profesor de psihiatrie și psihologie medicală la UCM, director al Clinicii Dr. Quintero și Psikids din Madrid (psikids.es), potrivit Hola.com.
Acest lucru este coroborat de mai multe studii care au constatat o relație directă între utilizarea ecranelor și probleme grave de atenție și chiar hiperactivitate. Motivul este că „un creier obișnuit cu stimuli de mare intensitate se obișnuiește cu acel prag de stimulare, ceea ce face ca viața reală să pară mai puțin stimulantă după aceea.
La aceasta se adaugă faptul că există o serie de funcții cognitive foarte importante, dar poate nu atât de bine cunoscute, numite funcții executive, cum ar fi organizarea, reglarea emoțională și planificarea, printre altele, care sunt factori determinanți în dezvoltarea noastră și pentru care observăm, de asemenea, că utilizarea excesivă a ecranelor poate interfera cu dezvoltarea lor. Iar aceste funcții executive influențează, la rândul lor, concentrarea, întrucât un copil sau un adolescent căruia îi este mai greu să se regleze emoțional sau să planifice, va avea probabil mai multe dificultăți în a-și menține atenția asupra unui lucru atât de mult timp cât ar putea, conform vârstei sale.
1. Efecte asupra sănătății fizice.
2. Impactul asupra sănătății mintale.
3. Sănătatea socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.