Cum afectează timpul excesiv petrecut pe TikTok sănătatea mintală a adolescenților

Data publicării:
Cum afectează timpul excesiv petrecut pe TikTok sănătatea mintală a adolescenților / FOTO: freepik.com@user17581499
Cum afectează timpul excesiv petrecut pe TikTok sănătatea mintală a adolescenților / FOTO: freepik.com@user17581499

TikTok a devenit o platformă extrem de populară în rândul adolescenților și copiilor, însă un studiu recent atrage atenția asupra efectelor negative pe care utilizarea excesivă a acestei rețele sociale le poate avea asupra sănătății lor mentale.



TikTok, rețeaua socială care domină în rândul copiilor și tinerilor, se află sub lupa specialiștilor din cauza impactului său asupra sănătății mentale a celei care poate fi populația cea mai vulnerabilă, dar și datorită a ceea ce experții definesc drept o nouă dependență a adolescenților față de TikTok, cu toate consecințele negative care derivă din aceasta.

Citește și Dacă copiii vă folosesc telefonul mobil, activați aceste 4 setări

Un studiu recent realizat de Universitatea Pompeu Fabra (UPF) și Universitatea Openă din Catalonia (UOC), publicat în revista Nature, oferă date și concluzii alarmante privind utilizarea excesivă a acestei platforme în rândul tinerelor.

Unul din cinci tineri spanioli petrece mai mult de două ore pe zi pe TikTok, un timp considerat riscant în ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale pentru bunăstarea cognitivă și emoțională.

Utilizarea TikTok în cifre: un timp de consum îngrijorător

Sursa foto: freepik.com@shoaibnoor1256

Studiul, care a intervievat 1.043 de copii și tineri spanioli cu vârste între 12 și 18 ani, arată că 20,22% dintre adolescenți petrec mai mult de două ore pe zi pe TikTok, un nivel de utilizare considerat riscant pentru sănătatea mentală.

Această cifră crește la 24,37% în cazul fetelor, comparativ cu 15,45% în rândul băieților.

Care sunt riscurile utilizării în exces a platformei TikTok?

Vezi și Cyberbullying-ul: Cum ne protejăm copiii de hărțuirea online

Aceste cifre sunt de o mare importanță, deoarece cercetările anterioare au asociat utilizarea rețelelor sociale pentru mai mult de două ore pe zi cu probleme precum stima de sine scăzută legată de percepția imaginii corporale, stres psihologic și anxietate, riscul de depresie la minori și chiar gânduri negative care, în unele cazuri, duc la idei suicid.

Deși majoritatea adolescenților sunt mai mult sau mai puțin convinși că au un control rezonabil asupra timpului petrecut online, raportul demonstrează exact contrariul.

Tinerii care petrec mai mult de două ore pe zi pe TikTok evaluează capacitatea lor de a-și limita timpul de utilizare cu un 2,93 din 5, în timp ce cei care folosesc platforma mai puțin de jumătate de oră pe zi obțin un scor de 3,47.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Adolescenti





pixel