Cum arată masa ideală pentru copii, dar și pentru întreaga familie? Dr. Steluța Boroghină: „Dacă ceva NU ar trebui să existe, ar fi ASTA!”

Data publicării:
Cum arată masa ideală pentru copii, dar și pentru întreaga familie? Dr. Steluța Boroghină: „Dacă ceva NU ar trebui să existe, ar fi ASTA!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @seventyfour
EXCLUSIV
Cum arată masa ideală pentru copii, dar și pentru întreaga familie? Dr. Steluța Boroghină: „Dacă ceva NU ar trebui să existe, ar fi ASTA!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @seventyfour

Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru, medic nutriționist și specialist în gastroenterologie și nutriție pediatrică, a vorbit la Părinți Prezenți, emisiune moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, despre cum ar trebui să arate masa ideală pentru copil, dar și pentru întreaga familie.



Dr. Boroghină susține că este important ca masa copiilor să fie similară cu cea a adulților, mai ales după vârsta de 4-6 ani. Medicul primar pediatru recomandă consumul de alimente sănătoase, provenite din surse cât mai naturale. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alimentele ar trebui să provină din teritoriul și sezonul respectiv, evitând astfel fructele exotice și produsele crescute artificial, care ar putea fi expuse la substanțe chimice.

Masa copilului trebuie să fie cam aceeași cu masa adultului, mai ales după 4-6 ani. În principiu, alimente sănătoase, din surse cât mai naturale. Recomandările OMS spun că ar trebui să fie din teritoriul respectiv, adică nu fructe exotice, și din sezonul respectiv, tocmai pentru a nu fi crescute forțat, artificial, pentru nu a fi atât de expuse la tot felul de substanțe chimice.

Copiii trebuie să mănânce împreună cu părinții atât cât se poate, măcar în weekend.

Diferența o face cantitatea! Nu neapărat tu ești mai mic și mănânci mai puțin. Tu nu ai asemenea nevoi de mari. `Uite, tati muncește, trebuie să aibă forță`. Adică trebuie să înțeleagă că nu au nevoie de la fel de mult. Într-adevăr, mâncând împreună, copiii vor face exact ce facem și noi. Dacă noi mâncăm chipsuri, bineînțeles că și ei fac la fel. Cum pot să-i spun unui copil `nu-i corect să mănânci asta` când eu fac chestia asta?” a precizat dr. Boroghină la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și „Marea problemă a părinților!” Dr. Steluța Boroghină explică unde greșim cu alimentația copiilor: „AȘA îi facem să devină dependenți de dulce!” / VIDEO

Micul dejun și prima gustare

Dr. Boroghină a adus în atenție importanța alegerii unui mic dejun sănătos pentru copii. Potrivit ei, un sandviș poate fi o opțiune adecvată, cu mențiunea că este recomandabil să optăm pentru pâinea integrală.

„La micul dejun poate să mănânce un sandviș, este în regulă să mâncăm pâine, mai ales dacă este integrală. La copii se recomandă pâinea fără drojdie și pâinea cu maia este mai sănătoasă.

Poate mânca unt chiar cu 80% copilul. Dacă are o greutate normală, nu se întâmplă nimic. Dar doar felia unsă, nu din abundență.

Și o șuncă sau friptură rece făcută în casă, dacă nu vrem să apelăm la produse cumpărate sau brânză. Și întotdeauna legume.

Este bine să-i învățăm întotdeauna cu legume. La fiecare masă să existe legume! 

La gustare pot fi nuci, pot fi oleaginoase, pentru că au niște grăsimi foarte bune. La noi mai puțin văd așa ceva. Preferabil ar trebui să fie crude. Excelente sunt nucile românești. 7-8 bucăți reprezintă o porție corectă pentru copil, neprăjite, nesărate ș.a.m.d.”, a mai spus medicul nutriționist.

Vezi și Copiii care vor doar pizza, paste și cartofi prăjiți. Dr. Boroghină: „Părintele poate a fost mai slab în fața copilului și i-a zis: facă-se voia ta! NU îi interzici, dar faci ASTA!” / VIDEO

Masa de prânz și gustarea a doua

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Dr. Steluța Boroghină a subliniat importanța echilibrului în masa de prânz și a adus în discuție obiceiurile alimentare tradiționale românești, care includ de obicei două feluri de mâncare și desert. Specialistul în gastroenterologie și nutriție pediatrică a sugerat că un singur fel de mâncare, în cantitatea de aproximativ 300-350 de grame, ar fi suficient pentru un prânz sănătos.

„La români există acest obicei două feluri și dulce. Ne ajunge și un singur fel de mâncare! Undeva la 300-350 de grame ar fi suficient. Poate fi ciorbă, o ciorbă care să conțină și o proteină, să spunem ciorbă de perișoare. Sau dacă vrem neapărat două feluri, că așa este obiceiul în casă, atunci micșorăm porțile.

Accidental sau cu titlul de excepție, poate mânca și o prăjeală, dar poate fi și o prăjeală corectă. Poate în airfryer sau poate în cuptor pe hârtie de copt și doar sprayat cu ulei, nu în baie de ulei.

Și, eventual, fără desert. Dacă tot avem două feluri, hai să ne oprim fără desert!

Dacă mâncăm șnițel, cartofii pot fi făcuți wedges, întotdeauna o salată alături. Poate că n-or să mănânce. Dar dacă o văd pe masă și le punem și lor în farfurie cu mâncăm cu toții o lingură, măcar se vor atinge de ea și vor începe să guste. Și poate în câteva luni sau în timp li se va apărea ceva absolut natural.

Vine gustarea a doua a zilei, care poate fi fruct alternativ cu o prăjitură, pentru că după ora 3-4 după-masa, s-ar putea să mai scadă glicemia și să simțim nevoia, mai ales dacă copiii mai au activități. Acuma depinde și de programul lor, că dacă dorm, se scoală mai odihniți. Adică putem jongla între gustări. Poate putem să le dăm fructul sau dulcele dimineața și după masa să le dăm ceva oleaginos sau un pahar de lapte ș.a.m.d.”, a arătat dr. Boroghină.

Citește și Copiii NU mai trăiesc senzația de foame. Dr. Boroghină: „Există o tendință de a-i suprasatura!” Au ei nevoie de „ceva de ronțăit” sau de „ceva dulce”? / VIDEO

Cina

Medicul nutriționist a subliniat că acest fel de mâncare să nu fie consumat chiar înainte de culcare!

„Și la masa de seară un singur fel. Acolo cu siguranță un singur fel! De exemplu, mămăligă cu brânză, un ou care să nu fie făcut în ulei, smântână - e o variantă care-i și satură, și le și ținem de foame peste noapte.

Nu mâncat chiar la culcare!

Dacă ceva nu ar trebui să existe, gustarea de noapte sau mâncatul de noapte. Întâlnesc foarte des copii de 2-3-4 ani cărora li se dă și noaptea măcar un lapte, un biberon de lapte de 180ml, dacă nu chiar mai mare. Nu au nevoie la vârsta asta să mai bea noaptea sau să mai mănânce noaptea”, a precizat dr. Steluța Boroghină.

Dr. Steluța Boroghină: „Când mâncăm, să stăm și să mâncăm!”

SURSA FOTO: freepik.com @vgstockstudio

Dr. Boroghină a accentuat importanța respectării unui program alimentar corespunzător pentru copii, subliniind că acesta poate varia în funcție de rutina fiecăruia. Ea a propus stabilirea unor limite clare, precum o perioadă de 30-60 de minute după trezire pentru prima masă a zilei, apoi intervaluri de aproximativ 2 ore și jumătate între mese, incluzând gustările.

Pentru masa de seară, dr. Boroghină a recomandat ca aceasta să aibă loc între 19:00 și 20:00, luând în considerare faptul că majoritatea copiilor se vor culca la ora 21:00-21:30.

„Mesele se pot servi în funcție de programul fiecăruia. Dar hai să spunem limitele! După ce ne trezim dimineața, să spunem într-o jumătate de oră - o oră.

După care 2 ore jumătate între mese, gustări ș.a.m.d.

Și la masa de seară să nu depășim 19:00-20:00. Presupunând că copilul se va culca totuși undeva după ora 21:00-21:30

Și un alt lucru care ar trebui spus, poate sunt importante și orele de masă și ritmicitate a meselor, dar și mai importantă este durata unei mese. Pentru că aud foarte des că copilul înfulecă pur și simplu.

De fapt, creierul nostru, cât îi dai în 15-20 minute, este pentru el fix la fel și simte că s-a săturat. Dacă în perioada asta noi mâncăm 200 de calorii, corect, sănătos, este foarte bine. Dacă noi mâncăm 2000 de calorii, să spunem așa, exagerăm acuma, este exact același lucru pentru creierul nostru, abia atunci el înțelege că s-a săturat.

Deci, la copii pe asta trebuie să insistăm: să mănânce cât mai corect, să mestece. Și asta e un lucru pe care îl putem induce din mica copilărie. Să știe să mănânce lingură cu lingură, nu să bea ciorba. Și odată ce ai băut, creierul crede că i-ai dat apă sau i-ai dat să bea, nu să mănânce. Nu interpretează ca atare.

Când mâncăm, să stăm și să mâncăm. Nu mâncăm o linguriță, ne ducem, ne mai jucăm, mai vine cineva ne mai bagă în gură, nu așa!

Să dureze masa undeva la 20 minute. Dar să nu devină nici obsesie! Aud foarte mulți părinți cu copii mici care stau și se chinuie câte o oră jumătate cu fiecare masă. N-au terminat bine, începe următoarea masă. Păi, și copilul cred că se plictisește dacă insistăm”, a mai explicat dr. Boroghină.

Vezi și „Epidemia ACEASTA riscă să devină pandemică în rândul copiilor!” Medicul pediatru Boroghină trage un semnal de alarmă: „Dacă așteptăm să se rezolve de la sine duce la un cerc vicios periculos!”

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel